(FOTO) Srečanje pediatrov: Kaj imajo skupnega infekcije, debelost in cepljenje?

Jana Juvan Jana Juvan
19.04.2024 14:12

To so osrednje teme letošnjega 33. srečanja pediatrov in 20. srečanja medicinskih sester v pediatriji. Kakšna je bila sicer letošnja zima za bolne otroke?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravniki opažajo, da se v dobi hitrih instant rešitev starši velikokrat na pediatre obračajo že takoj ob prvih simptomih bolezni, ko pa točne diagnoze ni še mogoče postaviti.
Sašo Bizjak

Te dni v Kongresnem centru Habakuk poteka 33. srečanje pediatrov in 20. srečanje medicinskih sester v pediatriji. Osrednje teme predavanj so infekcijske bolezni pri otrocih, debelost otrok in mladostnikov ter pravni pogled na obvezno cepljenje v Sloveniji. Priredili pa so tudi ultrazvočno, pedopsihiatrično in endoskopsko delavnico. 

Infekcijske bolezni pediatrom povzročajo več kot dve tretjini dela, je povedal dr. Jernej Dolinšek, eden od organizatorjev posveta in predstojnik pediatrične klinike UKC Maribor. Na drugi strani je debelost, ki nima veze z akutnimi obolenji otrok. Je pa za oboje značilno, da se pojavlja v obliki epidemije. "Epidemija debelosti je bolj kronična. Je počasi se plazeča epidemija. Če zajame že otroško populacijo, se bo čez nekaj let grdo zrcalila tudi na odraslih," opozarja Dolinšek. 

Nezaupanje v cepljenje se vrne kot bumerang

Z infekcijami je povezano tudi cepljenje, ki v Sloveniji, kot še marsikje drugje, v zadnjem času predstavlja velik javnozdravstveni izziv zaradi padanja precepljenosti. "Nezaupanje v zdravstvo med ljudmi je veliko. Žal ljudje ne zaupajo stroki do te mere, da ne verjamejo več v ukrepe, ki so civilizacijsko izredno pomembni. Cepljenje je sigurno eden najboljših ukrepov zdravstva v prejšnjem stoletju. Danes pa starši raje posegajo po vseh ostalih ukrepih, misleč da delajo dobro, bojim pa se, da v ozadju tudi misleč, da zdravniki delamo slabo. To se tem otrokom in staršem lahko vrne kot bumerang. Nekaterim se je že. Kužne bolezni so med nami. Najboljši način njihovega preprečevanja in zapletov, ki jih povzročajo, je cepljenje. To je preprosta pridobitev in škoda, da je ne bi izvajali," razlaga Dolinšek in pove, da so na srečanje povabili tudi kolege iz tujine, da jim predstavijo modele dobrih praks v njihovih državah.

Jernej Dolinšek: "Žal ljudje ne zaupajo stroki do te mere, da ne verjamejo več v ukrepe, ki so civilizacijsko izredno pomembni."
Sašo Bizjak

Letošnja sezona je bila zelo skoncentrirana

Kakšna je sicer bila letošnja sezona prehladnih obolenj, ki naj bi se počasi iztekla? Spomnimo, sezone respiratornih bolezni pri otrocih so bile po koncu epidemije covida zelo burne. "Tudi letos smo imeli na pediatrični kliniki nekaj otrok, ki so imeli RSV in so potrebovali pomoč aparatov pri dihanju, ker bi sicer lahko tudi umrli. RSV okužba z bronhiolitisom je lahko sploh za nedonošenčke tudi smrtno nevarna. Ne bi rekel, da je bila letošnja sezona teh bolezni hujša od lanske, mislim da smo se vrnili v predkoronske razsežnosti, je pa bila zelo skoncentrirana. Naenkrat je zbolelo veliko otrok. V družbi se zdi, da smo malo pozabili na ukrepe za preprečevanje širjenja teh bolezni. Zato predlog staršem, da otroka, ki smrka, čim prej umaknejo od nekoga, ki je lahko rizičen, recimo od starih staršev."

Sašo Bizjak

Dolinšek je izpostavil še, da so mnoge bolezni "samoomejajoče", kar pomeni, da bodo spontano minile v nekaj dnevih. Zdravniki pa opažajo, da se v dobi hitrih instant rešitev starši velikokrat na pediatre obračajo že takoj ob prvih simptomih bolezni, ko pa točne diagnoze ni še mogoče postaviti. "Tukaj je tudi problem same organizacije, saj še vedno ni urgentnega centra za pediatrijo. Na to res čakamo," je še spomnil Dolinšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta