(FOTO) Štajerski vardi niso dovolili vstopa na sejo občinskega sveta, na kateri je bil Kangler

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
12.06.2020 11:07

Občinski svet v Slovenski Bistrici je na seji obsodil nedavno nestrpno in provokativno ravnanje pripadnikov Štajerske varde na policijski postaji. Seje se je udeležil tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler, ki je ravnanje vardistov označil za nesprejemljivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po posredovanju policije so Andrej Šiško in njegovi somišljeniki mirno zapustili prizorišče.
Aleš Kolar

Občinski svet v Slovenski Bistrici je na seji v četrtek popoldan soglasno obsodil nedavno nestrpno in provokativno ravnanje pripadnikov Štajerske varde na območju slovenjebistriške občine. Vladi so podali tudi pobudo za čimprejšnji sprejem zakonodaje, ki bi zagotovila pristojnim organom na tem področju učinkovito in zakonito ravnanje. Stanislav Mlakar, podžupan in predsednik varnostnega sosveta, ki je pred tem obravnaval dogajanje na Cigonci in na Policijski postaji Slovenska Bistrica, je poudaril, da sta oba policista ravnala mirno, zadržano, profesionalno in razsodno. Svetniki so enotno izrazili ogorčenje nad početjem varde. "Država naj hitro ukrepa. Občane je strah, dejstvo je, da je varda grozila policiji," je dejal Stanislav Zajšek.

Kangler: Varda ni civilna družba

Seje občinskega sveta v Slovenski Bistrici se je udeležil tudi Franc Kangler, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, ki je odločno podprl prizadevanja občinskega sveta. "Po dogodku v Slovenski Bistrici sem s člani varde v Mariboru opravil razgovor in jih opozoril, da je to nedopustno in nekorektno do slovenskega policista. Če se imajo za civilno družbo, kot trdijo, potem naj pohode opravljajo v civilu. Nesprejemljivo je, da nekdo v Slovenski Bistrici, ali kjerkoli drugje, organizira tabor, kjer se urijo in nosijo uniforme. Glede na nekatere aktivnosti, ki so bile izvedene v preteklosti in glede na nekatere posnetke, ki so jih objavili na spletni strani, ne gre več za civilno družbo. Izvajajo namreč naloge, ki so zaupane samo slovenski vojski in policiji," je poudaril Franc Kangler.

Seje občinskega sveta se je udeležil tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler.
Tomaž Ajd

Šiško: Z aktivnostmi bomo nadaljevali

Med sejo občinskega sveta se je pred gasilskim domom, kjer je potekalo zasedanje, zbralo nekaj članov Štajerske varde na čelu z njihovim vodjem Andrejem Šiškom. Najprej jim na sejo niso dovolili vstopa, ko pa so svetniki že zaključili z obravnavo točke o aktivnostih varde na območju občine, so po posredovanju policije Šiško in njegovi somišljeniki mirno zapustili prizorišče. "Na seji smo želeli pojasniti svoja stališča. Z lastnikom zemljišča imamo večletno pogodbo, da lahko na njegovem posestvu opravljamo svoje aktivnosti. In to bomo tudi počeli," je na facebooku sporočil Andrej Šiško in obžaloval, da tega ni uspel povedati na seji.
Sicer pa varda znova načrtuje štiridnevni tabor v okolici Slovenske Bistrice. Kot je objavila na svoji spletni strani, se bodo zbrali 24. junija. Danijel Lorbek, direktor uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi je ob tem pojasnil, da bodo v skladu s pridobljenimi podatki zagotovili potrebno varnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta