Del policije in opozicije ter stroka pozivata k obsodbi samovoljnega vstopa vardistov na policijsko postajo, kaj pravi minister?

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
21.05.2020 06:01

Del policije in opozicije ter stroka pozivata k obsodbi samovoljnega vstopa vardistov na policijsko postajo, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner pa pravi, da lahko policija ukrepa le na podlagi zakona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vardisti pod vodstvom Andreja Šiška (levo) so menda od policistov terjali pojasnila. A njihov "obisk" je bil videti bolj kot prikazovanje moči. 
Facebook

"Že večkrat smo v preteklosti izpostavili, da policija nasprotuje ustanavljanju tako imenovanih vaških straž ali vard z namenom prevzemanja nalog državnih organov. Poudarjamo tudi, da policija skrbno spremlja tovrstno problematiko, seveda ob spoštovanju načela zakonitosti, skladno s katerim smejo policisti uporabiti policijska pooblastila le na podlagi, v obsegu in na način, ki ga določa zakon. V nasprotnem primeru bi policija sama presegla pristojnosti oziroma pooblastila. V primeru ravnanj opisanih skupin, ki bi bila v nasprotju z zakonodajo, bomo v policiji izvedli ustrezne oziroma predpisane zakonske postopke." To je v odzivu na nedeljski "obisk" okoli 50 pripadnikov varde pod vodstvom Andreja Šiška na slovenskobistriški policijski postaji zapisal v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner.

MNZ: "Zagovarjamo spoštljivo, dostojno in strpno komunikacijo"

Minuli konec tedna so se vardisti zbrali blizu Slovenske Bistrice, a na zasebnem zemljišču, tja pa so prišli tudi policisti, zato so kasneje člani varde v nedeljo popoldne "po pojasnila" odšli na policijsko postajo v Slovenski Bistrici. Dogajanje na postaji so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na facebook profilu, pojasnila pa so terjali, ker naj bi bili policisti na zemljišču, kjer so se zbrali vardisti, po njihovem maltretirali žensko. Vodstvo mariborske policijske uprave je na ravnanje vardistov dejalo zgolj, da so pripadniki varde bili poučeni, da imajo možnost pritožbe na policijski postopek. Vrh slovenske policije je v torek, ko so posnetke začeli objavljati mediji, molčal, tudi notranji minister Aleš Hojs se ni odzval. Ko smo ga včeraj zaprosili za komentar, pa je dejal: "V ministrstvu za notranje zadeve konkretnega postopka ne moremo komentirati, v vsaki situaciji in postopku pa zagovarjamo spoštljivo, dostojno in strpno komunikacijo. Policija pri izvajanju svojih nalog, ki so določene z zakoni, vselej poskuša uresničevati svoje poslanstvo, in sicer zagotoviti visoko stopnjo varnosti vsem prebivalkam in prebivalcem. Policija bo tudi v prihodnje spremljala primere združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin ter presojala zakonitost, odgovornost in vpliv na varnostno oceno v lokalnem okolju in državi."

Denis Čaleta 
Robert Balen

​Hkrati o vardistih in kolesarjih

Da za zdaj ne bodo komentirali dogodka, saj čakajo, kakšne poteze bo potegnilo notranje ministrstvo, pravi predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. Rok Cvetko, predsednik Policijskega sindikata Slovenije, pa, da so takšne "demonstracije moči paravojaških struktur zoper policiste in policijo skrb vzbujajoče, saj predstavljajo (najmanj) samovoljnost. Zato pričakujemo, tako od vodstva policije kot od vseh nosilcev oblasti v državi, da bodo v prvi vrsti takšna ravnanja paravojaških struktur obsodili."

Miroslav Žaberl
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta