(FOTO) Street Food Market: Kakšne kulinarične užitke z vsega sveta si lahko privoščite v Mariboru?

Zala Bedenik
29.08.2024 20:00

Maribor gosti domače in tuje mojstre ulične kulinarike. Na Trgu Leona Štuklja je več kot 20 food truckov, v katerih ponujajo različno ulično hrano – od mehiške do tajske, od morske do sladke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival ulične hrane bo na Trgu Leona Štuklja v Mariboru še do sobote. 
Sašo Bizjak

Street Food Market Slovenija se letos že šesto leto odvija v okviru turneje Street Food Market Avstrija. "Maribor je edino mesto v Sloveniji, kjer se ta turneja ustavi. Letos je na Trgu Leona Štuklja več kot 20 različnih ponudnikov," pravi Mitja Špes, eden od organizatorjev dogodka, ki bo potekal med 29. in 31. avgustom. Poleg hrane je na voljo tudi veliko pijač.

Priprava hrane pred obiskovalci

Bistvo festivala je, da se vsa hrana pripravlja pred očmi obiskovalcev, kar ustvarja posebno vzdušje in omogoča gostom, da iz prve roke vidijo čar kubanske, orientalske, tajske in jadranske kulinarike. Dogodek se je uradno začel danes in bo trajal do sobote, vsak dan od 11. ure dalje. "Takšen termin je izbran zato, da ljudem omogoči še zadnji počitniški oddih pred začetkom šole," pove Špes in dodaja: "Želimo biti družinam prijazen festival, zato je na voljo tudi program za najmlajše in napihljiva igrala, imamo tudi svoje DJ-e." 

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Za raznoliko ponudbo skrbijo tako, da objavijo poziv k sodelovanju, nato pa izberejo kandidate. Ponudba je prilagojena tudi vegetarijancem in sladkosnednežem. "Ponujamo tudi jedi, ki niso del street fooda, na primer gambere in girice," kar dodatno obogati gastronomsko izkušnjo, izpostavlja sogovornik. Obiskovalci se bodo lahko na tečajih kuhanja tudi sami preizkusili v pripravi rebrc in hamburgerjev. 

Pred šestimi leti je bilo razmerje ponudnikov 30 odstotkov slovenskih in 70 odstotkov iz tujine, zdaj je ravno obratno, kar pomeni, da dogodek podpira lokalno kuhinjo. Gostujoči prihajajo predvsem iz Avstrije, Italije, Nemčije in Madžarske, sodelujejo tudi kubanski, tajski in indijski kuharji, ki živijo v Evropi.

"Več kot nas je, boljše je"

Med Mariborčani je zelo priljubljen food truck Skunk, ugotavlja Špes. Ekipa je del zgodbe Street Food Marketa že od leta 2018. "Festivalska ponudba je manjša kot na naši stacionarni enoti v Hočah, ponujamo različne sendviče s piščančjim in govejim mesom, pa tudi vegetarijanske jedi. Dogodek nam pomaga pri promociji, saj je najboljša reklama tista, ki gre od ust do ust," so povedali v Skunk kuhinji in samozavestno dodali: "Nimamo konkurence, saj smo edinstveni." Gostje pri njih najpogosteje naročijo jed Chicken koma.

Karim Merdjardi ponuja sladkarije.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Mariborski Aleksander Bistro je na festivalu že osmo leto. "Ponujamo izvirne hamburgerje, ki vsebujejo domače omake in črne hamburger žemljice," so poudarili. Njihov moto pa je: "Več kot nas je, boljše je in več je dela."

Svojo stojnico s sladkimi okusi ima na trgu tudi znani žirant iz oddaje Masterchef in kuhar Karim Merdjadi. "Nudim pestro izbiro sladic, različne macrone, panna cotte, tiramisu in brownije," je vabil. Tudi Merdjardi ni prvič na tem festivalu, zaradi hrane pa Maribor obišče dvakrat na leto.

Food truck Curry & Co iz Avstrije pripravlja različne indijske jedi. Njihov pakistanski kuhar pa je dejal: "Prvič sem tukaj, a ko sem prišel v Maribor, sem se takoj počutil zelo domače. Upam, da bodo indijske jedi všeč tudi Slovencem."

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta