(FOTO) Street food Market v Mariboru: Še bolj pisan, še bolj mamljiv

Lucija Zelnik
29.08.2019 13:38

Ob enajsti uri se je na Trgu Leona Štuklja tretje leto zapored odprl Street Food Market, kulinarični festival, ki letos ponuja še več okusov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Na Trgu Leona Štuklja se je že tretje leto zapored pričel Street Food Market, kulinarični festival, na katerem lahko ljudje uživajo v pestri izbiri slovenske in tuje kulinarike. Zdi se, da je letos še bolj pester in ponuja še širšo paleto okusov. "Letos je več kot 40 odstotkov novih ponudnikov hrane v primerjavi s prejšnjima letoma," pove Mitja Špes, eden izmed organizatorjev karavane ulične hrane, in doda, da je mogoče uživati v številnih svetovno priznanih kuhinjah, od indijske, vietnamske, kitajske in češke do tradicionalne slovenske, kjer so na voljo štruklji, tradicionalne prleške jedi in vino lokalnih ponudnikov. Poskrbljeno je tudi za vegetarijance in vegane - številni ponudniki nudijo vegetarijanske različice jedi: bovle s svežimi sestavinami, veganske hamburgerje, tortilje in sladice - ter tudi za alergike z brezglutenskimi churrosi. Gre za edinstven dogodek v okviru turneje ulične hrane, ki se izvaja v številnih mestih v Avstriji, Italiji, Nemčiji in na Hrvaškem, v Sloveniji pa le v Mariboru. Temelji na tem, da so stojnice pripravljene iz prirejenih tovornjakov, food truckov in prikolic, pravi Špes, kar dela dogodek samo še bolj zanimiv.

Igor Napast
Igor Napast

Sodelujejo tudi tekmovalci in komisija iz Masterchefa

Letos je v Mariboru veliko turistov, kar se odraža tudi na festivalu ulične hrane; Špes pravi, da je skoraj polovica obiskovalcev tujih turistov. "Zdi se mi, da takšen dogodek zelo pozitivno vpliva na razvoj Maribora, še posebej gledano iz turističnega vidika. Turisti v večini koncept ulične hrane poznajo in jim je všeč. Že samo iz organizacijskega dela imamo od danes do sobote več kot 60 nočitev, s čimer na neki mikro ravni spodbujamo lokalni turizem," pove Špes in doda, da se z ohranjanjem slovenske tradicije na takšnih dogodkih lahko slovenska kulinarika dobro predstavi tujcem in si s tem odpre vrata v tujino - Street Food Market v Mariboru je bil namreč letos s strani National Geographica uvrščen med dogodke, vredne obiska in se s tem vpisal na zemljevid kulinaričnih dogodkov v Evropi.

Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast

Letos so glavni ulični trend hot dogi in bovle

Zadnja leta so bili glavni trend ulične hrane povsod po svetu hamburgerji, pripravljeni na tisoč in en način, pravi Špes, sedaj pa se trendi nekoliko spreminjajo: "Vse bolj popularni so trendovski hot dogi, zelo močno pa na slovenski trg vstopa tudi koncept sveže pripravljenih bovl z različnimi dodatki. Vse bolj popularen pa je tudi poudarek na tem, kakšna pijača spada h kakšni hrani; najbolj priljubljena so piva, gini in brezalkoholne limonade." Ker je ulična hrana od nekdaj temeljila na ocvrtem krompirčku in jo ljudje ponavadi poznajo prav po tem, na trendovski lestvici ostaja tudi pomfri. Street Food Market poteka vsak dan od četrtka do sobote od 11. do 22. ure, Špes pa poudarja, da je "glavno zadovoljstvo organizatorjev prav to, da se trg napolni in lahko ljudje brezskrbno uživajo v pestrem izboru odlične kulinarike in dobri glasbi".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta