(FOTO) Tako bo videti Muzej najstarejše trte na svetu v Mariboru: Kulturna atrakcija z degustacijami v kleti

Jasmina Cehnar
10.03.2021 02:00
Zaradi dodatnih del in epidemije se je predvideno odprtje Muzeja najstarejše trte na svetu v Vojašniški ulici prestavilo v sredino tega leta. Njegov cilj je obogatiti kulturno-turistično ponudbo in pritegniti zlasti goste iz Hiše Stare trte.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obnova impozantne kleti, kjer bodo degustacije in razstava grafik sort vinske trte, je na željo spomeničarjev ohranila originalna kamnita tla in opečnate stene. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Muzej najstarejše trte na svetu, ki so ga še do nedavnega imenovali Vinogradniški, bi se bil moral odpreti že ob trgatvi Stare trte lansko jesen, a je obnova objekta v Vojašniški ulici 14 zamujala zaradi dodatnih del in koronavirusa, zdaj pa na Mestni občini Maribor čakajo na boljše epidemiološke razmere, ki bi jim omogočile spodobno otvoritev. Računajo, da bo to mogoče sredi tega leta.

"Tobogan" v klet

Do takrat bo morala splošna javnost z ogledom v živo še počakati, je pa preobrazba objekta iz 17. stoletja, kjer je bilo nekoč skladišče ledu za bližnjo tržnico, kasneje mizarska delavnica, zadnjih 60 let pa je bila hiša prazna, očitna že ob mimohodu. S smetmi zabasana nekdanja podrtija se je po statični sanaciji, veliko dela in usklajevanj ter okoli pol milijona vloženih evrov spremenila v lično hišo z zunanjo teraso. A prava arhitekturna vrednost te navzven skromne dvoetažne stavbe se skriva za njenimi štirimi stenami. Tam je tudi po obnovi videti zanimivo konstrukcijo lesenega ostrešja pa originalna kamnita tla in opečnate stene impozantne kleti, ki so jih arhitekti morali ohraniti na željo spomeniškega varstva.

Z leseno drčo za led, nameščeno na stopnišču v klet, kjer je bila nekoč ledenica, se je arhitekt poklonil preteklosti. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek
Muzej najstarejše trte na svetu je pridobil tudi javnosti dostopno zunanjo teraso. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

​Nasploh je bila obnova izvedena z velikim spoštovanjem zgodovine. To kaže tudi lesena drča, ki jo je arhitekt namestil na stopnišče v klet, v spomin, da je bil objekt nekoč ledenica, te pa so za lažjo spravilo ledu običajno imele prav tak "tobogan".

Muzealni del bo v pritličju, interaktivne table bodo še dopolnili z bolj klasičnimi gradivi. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek
Navzven skromna hiša za svojimi štirimi stenami skriva kar nekaj arhitekturnih posebnosti. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Sodobnejši, digitalni muzej

Predstavitev muzejskih vsebin pa bo pravo nasprotje zgodovinski stavbi. Snovalci so si namreč zamislili moderen koncept, z veliko interaktivnimi tablami, ki bodo sicer dopolnjene še z drugim muzejskim materialom, tudi predmeti, ki bodo prikazovali življenje v mestu skozi čas in v povezavi z vinogradništvom, ki je v veliki meri zaznamovalo identiteto Maribora. Ta del je umeščen v pritličje, medtem ko je kletni prostor namenjen degustacijam, tam bodo na ogled tudi grafike sort vinskih trt.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Obiskovalci bodo tako lahko spoznali razvoj vinogradništva v Mariboru, zgodovino najstarejše trte, pridelavo vina, vinske sorte in sama vina. "Od prvotnih načrtov se je spremenilo vsaj 50 odstotkov. Šli smo v sodobnejši, digitalni muzej, ne toliko v klasične predstavitve. Računamo, da bodo tisti, ki bodo obiskali Hišo Stare trte, obiskali še muzej," je pojasnil Teobald Pajnik iz projektne pisarne Mestne občine Maribor.

Andrej Petelinšek

Odpiralni čas še ni dogovorjen

Objekt bo strokovno upravljal Pokrajinski muzej Maribor, vendar še ni nič formalno dorečeno. "Dogovoriti se moramo, kakšna bo višina dotacij MOM, kaj bo z zaposlitvami, kdaj bo odpiralni čas in kdaj bomo muzej zaradi te koronasituacije sploh odprli," je povedala Mirjana Koren, direktorica Pokrajinskega muzeja. O načrtih zato še ne želi natančneje govoriti.

Objekt v Vojašniški ulici 14 pred obnovo
Arhiv Mom
Celoten objekt je bilo treba statično sanirati, kar je projekt nekoliko podražilo.
Arhiv Mom
Takšna podrtija je bila pred začetkom prenove, ki se je začela jeseni 2019.
Arhiv Mom

​Za zdaj je znano, da so ob stalnih razstavah in degustacijah vrhunskih vin predvideni še občasne tematske razstave in prireditve ter izobraževalni dogodki. "Novi muzej bo komuniciral glavno mestno atrakcijo, to je najstarejša trta na svetu, zato bo tudi imel takšno ime. Programsko se bo povezal tako s Hišo Stare trte kot s Pokrajinskim muzejem Maribor," je še razložila Korenova in dodala, da bo muzej kulturna atrakcija, še zlasti, ko se bo po prenovi Vojašniškega trga območje preobrazilo v kulturnozgodovinski kare.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta