(FOTO) Trideseta obletnica pekrskih dogodkov: Ko Maribor stopi skupaj

Barbara Bradač
18.05.2021 02:00
V počastitev 30. obletnice pekrskih dogodkov so pripravljene številne aktivnosti. Načrtovana je tudi spominska slovesnost Mestne občine Maribor s slavnostnim govornikom, predsednikom države Borutom Pahorjem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je bilo v Pekrah 23. maja 1991.
Danilo Škofič

Letos zaznamujemo 30 let od pekrskih dogodkov, ko je prvič prišlo do merjenja vojaških moči med Jugoslovansko ljudsko armado in Teritorialno obrambo Slovenije. Jubilejna obletnica takratnih dogodkov bo zaznamovana s številnimi aktivnostmi, ki so jih pripravili na mariborski občini skupaj z različnimi organizacijami. V Mariboru bosta sicer v soboto, 22. maja, v čast pekrskih dogodkov dve slovesnosti, občinska v Pekrah in državna pred Kadetnico.

Vojaške parade ne bo

V soboto dopoldne je načrtovana občinska spominska slovesnost pred Izobraževalnim centrom v Pekrah, ki je pripravljena v dialogu z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami ter zainteresirano javnostjo. Na mariborski občini čakajo pozitivno mnenje NIJZ, ki bi jim dovoljevalo zbiranje oseb na prireditvi nad 50 oseb. Če tega soglasja ne dobijo, proslave ne bodo mogli izpeljati. Predvideni slavnostni govorec je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, govorila bosta tudi župan MO Maribor Saša Arsenovič in Magdalena Tovornik, predsednica skupščine mesta Maribor v obdobju 1990-1995.

Naslovnica Večera o pekrskih dogodkih
Dokumentacija Večera

"Mineva 30 let od trenutka, ko so enote mariborske garnizije Jugoslovanske ljudske armade obkolile tedanji 710. učni center teritorialne obrambe v Pekrah. Dogodki, ki so se zvrstili za tem, so nam pokazali in potrdili, da Mariborčanke in Mariborčani stopimo skupaj, ko je to zgodovinsko pomembno in nujno," so ob obletnici zapisali na mariborski občini. ​V spomin na dogodke, ki so se leta 1991 odvili v Pekrah, v Mariboru obeležujemo enega izmed štirih spominskih dnevov mestne občine Maribor.

Na ograji Muzeja NO je na ogled razstava Pekre in vojna za osamosvojitev severovzhodne Slovenije 1991. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Zvečer je predvidena še državna slovesnost s koncertom Orkestra Slovenske vojske pred Kadetnico. Vojaške parade ali tako imenovanega mimohoda sil ne bo, iz epidemioloških razlogov, so pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Po mestu je postavljenih več plakatov s citati oseb, ki so sodelovale pri pekrskih dogodkih. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Plakati, razstave, pogovori, zbornik, pohod ...

O pomembnosti jubileja priča dejstvo, da so prvič v zgodovini mesta že izobešene zastave po celotni Bezjakovi ulici, ki pelje do Izobraževalnega centra Pekre. Po starem mestnem jedru so na ogled plakati s citati ljudi, ki so pred tridesetimi leti sodelovali pri prvih korakih do samostojne Slovenije. Z njimi se mariborska občina zahvaljuje in poklanja vsem, ki so v odločilnih trenutkih pokazali moč in pogum. Od včeraj je na ograji Muzeja NO na ogled razstava Pekre in vojna za osamosvojitev severovzhodne Slovenije 1991. Od 21. maja bo na Grajskem trgu ulična razstava Pekre: Tu se je začelo, ki jo je pripravila Enota za domoznanstvo in posebne zbirke Univerzitetne knjižnice Maribor.

Mariborska knjižnica organizira tri pogovore, ki jih bo vodil Stane Kocutar. Prvi pogovor, Pekrski dogodki, bo vnaprej posnet in bo na ogled na spletnih platformah Mariborske knjižnice 23. maja. V občinskem sodelovanju z Juretom Ivanušičem, Markom Vezoviškom in ekipo Regionalnega RTV-centra Maribor je bil posnet kratek video z naslovom Dnevi poguma in razuma, ki ga bo mogoče videti na občinskih kanalih spletnih platform Youtube, Facebook in Instagram. V dneh pred obletnico bo izšel še zbornik z naslovom 30 let kasneje.

Sašo Bizjak

Tako kot vsako leto bo tudi letos v soboto, 22. maja, ob 11.30 tradicionalni pekrski pohod od Izobraževalnega centra Pekre do Vojašnice generala Maistra in nazaj. Tega dne si bo mogoče ogledati tudi prenovljeno spominsko sobo v IC Pekre.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta