(FOTO) Učitelji mariborske šole mislijo na svoje dijake in jim pošiljajo pakete

Barbara Bradač
26.11.2020 18:00
Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor vsem dijakom, ki so upravičeni do popolne subvencije za šolsko prehrano, podarja paket, v katerem so krompir, čebula, mleko, testenine, piškoti ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaposleni so razvrščali izdelke, pripravljali enakovredne pakete. Veliko dela so opravili, a z dobrim srcem. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Ne samo osnovnošolci, tudi dijaki so v času pouka na daljavo upravičeni do brezplačnega toplega obroka. A izkušnja in podatki Dušana Erjavca, ravnatelja Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT), kažejo, da ga dobiva le malo dijakov. Glede na zastavljeni cenzus bi tak obrok lahko dobilo 190 dijakov njihove šole, a se je prijavilo zgolj osem dijakov. Ta nizka številka je ravnatelja vzpodbudila k akciji. Aktivirali so se zaposleni, odzvali so se številni donatorji in bodo dijakom, ki bi v času normalnega šolanja v šoli prejeli brezplačen obrok, domov odpeljali prehrambni paket. Šolo obiskujejo dijaki iz celotne severovzhodne Slovenije, od Ribnice na Pohorju do Ljutomera, Ptuja, obronkov Slovenskih goric, dijaka imajo tudi iz Lendave in Brežič.

Dijakom pakete odpeljali na dom

S pomočjo šolskega humanitarnega sklada, tudi šola je primaknila nekaj denarja, veliko pa so prispevali donatorji, bodo 250 dijakom podarili prehrambni paket. Polenta, testenine, pet paštet, kilogram riža, maslo, sir, pet litrov mleka, pet kilogramov krompirja, pet kilogramov čebule, kilogram limon, napolitanke, pet zavitkov kvasa, jabolka, salama so le delček tega, kar je v paketu, ki ga bogati še kakšen neprehranski dodatek.

Dijaki bodo lahko iz sestavin marsikaj skuhali sami. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast
Igor Napast

Dvesto petdeset dijakov od 600 vpisanih je v času šolanja upravičenih do popolne subvencije za šolsko prehrano, a odlok, ki omogoča topli obrok v času epidemije in šolanja na daljavo, je za upravičenost postavil še nekoliko nižji finančni prihodek na družinskega člana, po katerem je na tej šoli do brezplačnega obroka v času šolanja na daljavo upravičenih 190 dijakov. Od tega jih je zgolj osem oddalo prijavnico. "Približno takšen odstotek je trend tudi na drugih šolah. Mi vemo, da je otrok v stiski več, a se zaradi stigmatizacije in logističnih težav niso prijavili, da bi prevzeli obrok tam, kjer ga občina organizira. Ob določeni uri ga lahko prevzamejo, a pogosto takrat pouk na daljavo še poteka. Javni potniški promet ne deluje. Če je nekdo od šole oddaljen štiri kilometre, je peš slaba ura hoje v eno smer. Tudi sam sem bil najprej jezen zaradi te male številke, a potem sem razmislil, ne poznamo vseh situacij in vzrokov," pove ravnatelj, ki na svoje dijake in dijakinje ni pozabil, čeprav šola sameva. "Ne srečujemo se na hodnikih, v učilnicah, kar pa ne pomeni, da ne mislimo na njih. To so naši dijaki, zanje skrbimo in želimo jim pomagati, da vsaj malo lažje prebrodijo krizo."

Igor Napast
Igor Napast

Prisluhnili zaposleni in številni donatorji. Bo tudi ministrstvo?

Ravnatelj se iskreno zahvaljuje sodelavcem, ki so pristopili k akciji resno in srčno, iskali sponzorje in donatorje. "Odzivnost je izjemna, nobeden od zaposlenih ni rekel, da ne bo pomagal," je nanje ponosen ravnatelj. O gesti so dan prej obvestili dijake, v dobro sošolcev in sošolk v stiski se je paketu odpovedalo deset dijakov. Hvaležen je ravnatelj tudi donatorjem. Prisluhnili so njihovi prošnji tako tisti, ki so s šolo povezani, kot tudi tisti, ki niso njihovi poslovni partnerji. Včeraj je 12 zaposlenih pripravljalo pakete, s tremi šolskimi kombiji so jih razvažali dijakom na dom.

Igor Napast

Prehrambni paket je nadomestilo brezplačnemu obroku, ki bi dijaku pripadal in je v vrednost okoli 60 evrov, kar je glede na pripadajočo polno subvencijo malice, ki znaša 2,42 evra na dan, nekoliko več kot nadomestilo za dni v novembru, ko so dijaki doma. V normalnih razmerah šolanja država plača malico 250 dijakom, zato upajo na posluh ministrstva, da bi ta denar lahko nekako pritekel v šolo. "To je denar, ki bi ga drugače država namenila tem dijakom," povzame ravnatelj. Če mu uspe, obljublja do konca leta, v prazničnem času, še en takšen paket.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta