(FOTO) Upanje se je skrilo v mariborske izložbe: Kljub kriznim časom ne pozabite sanjati

Denis Živčec
12.12.2020 02:00
Okrašene izložbe v središču Maribora morda še nikoli niso bile tako lepe in praznične, kot bi trgovci z njimi nemo sporočali, da se kljub prisilno zaprtim vratom ne dajo. Da ni čas za predajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izložba Porcelana Mimi na Grajskem trgu v nas prebudi praspomin na popoln božič, ki ga nikoli nismo doživeli. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Pogled na tisočere lučke, ki svetijo v koronsko opustele ulice starega jedra, je srhljivo lep in mimoidočega napolni z radostjo in žalostjo hkrati, pa tudi s ponosom, kako dostojanstveno in lepo je mesto v težkih dneh. Če želiš v najbolj čudnem izmed vseh decembrov začutiti mariborsko nezlomljivost in kljubovalnost, pogledaš v izložbe. Že dolgo, morda celo nikoli niso bile tako lepe in praznične, kot bi trgovci z njimi nemo sporočali, da se kljub prisilno zaprtim vratom ne dajo. Da ni čas za predajo.

Te dni pred izložbami postojiš dlje kot običajno. Občuduješ jih in začutiš tiho zavezo s tistimi, ki se trudijo mesto narediti lepše. Mesto žari na vseh vogalih, pa naj bo to veličastno osvetljeno drevo pred Mojo kavarno na robu Trga svobode, pravljična božična kreacija iz smrečja v izložbi Mariborskega gradu ali pisan praznični živžav v umetniški šoli Atilem, streljaj od Židovskega trga. Pravi gozdički okrašenih smrečic so pognali v frizerskem studiu Minimal v Tyrševi in Studiu Oranž v Cafovi. Praznična deželica žari pred salonom Andrepina ob Ljudskem vrtu.

Tisoče lučk pred Mojo kavarno na Trgu svobode žari v koronski mrak. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Božički vseh vesolj zbrani v eni izložbi

Tradicionalno največja božična evforija miglja v pompozni izložbi Radia City. Manj je več? Nikakor. "Saj ne, da naša zbirka avtomobilov, starih gramofonov ali predmetov Star Wars ​ni štrlela ven ...", razlaga Bor Greiner, odgovorni urednik Radia City. "Ljubezen lastnika radia do otrok in njegova strast zbiranja najrazličnejših predmetov sta oblikovali to priložnost, da je naša izložba vedno vse kaj drugega kot pa vhod v radio. Pri tem je božična izdaja izložbe vedno posebna knjiga, ne le poglavje. Enkrat smo šteli te božičke, ampak ker štirje niti po tretjem štetju nismo prišli do iste številke, vam lahko povem le, da jih je za absolutno polno vitrino. V bistvu še malo več, samo se stisnejo," razlaga Greiner.

Božič na steroidih. Radio City gosti konvencijo vseh božičkov iz "multisolja". Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Če greste mimo izložbe z majhnim otrokom, svetuje Greiner, imejte pripravljeno razlago za to inflacijo božičkov. "Vesolje ni eno, živimo v multisolju (ang. multiverse, op. p.) in vsi božički iz vseh paralelnih vesolj počivajo v tej izložbi. Radio City ima nameščena posebna ogledala, Božiček je seveda samo eden, ostalo so zrcalne slike. In če imate resnicoljubnega otroka, mu preprosto povejte, da je Božiček samo eden, ampak ljudje ga imajo tako radi, da izdelujejo njegove lutke in podobe. In vse so v tej izložbi," pomežikne Greiner.

Kot bi gledal v Narnijo

Izložba prodajalne porcelana Mimi na Grajskem trgu v nas prebudi praspomin na pravljični božič, ki ga nismo nikoli doživeli. Snežne krogle, vrtiljaki, prefinjene praznične skodelice in skrbno izbrani krožniki, velike rdeče pentlje in smreki pred vhodom, ki še nikoli nista bili bolj košati. Dišita po praznikih in srečnih dneh. "Za ureditev izložbe sem se odločila, ker mislim, da vsi v tem trenutku potrebujemo lepo urejeno mesto. Vsaka izložba in hiša je del pravljično urejenega mesta. Hkrati pa je zelo pomembno kupcem sporočiti, da smo še vedno tukaj, da smo skupaj z njimi v 'izolaciji'. Želim si, da se na obraz vsakega ob pogledu na izložbo nariše nasmeh," pravi lastnica Mirjana Krajnc.

Igor Napast

​Ko pogledaš skozi nova velikanska okna Cvetličarne Valerija v Tyrševi, se pred tabo odpre pogled v povsem drug svet. Kot bi gledal v Narnijo. Tam stojijo verjetno najlepše okrašene smreke v državi, njihov lesket te napolni z adventnim pričakovanjem. "Vsako leto ustvarimo svojo malo adventno pravljico v aktualnih modnih barvah, le da letos pred cvetličarno ni padal umetni sneg," pravi lastnica Valerija Grubelnik. Ob Slaščičarni Ilich žari pravi skriti vrt. Pokukajte vanj.

Praktično Narnija. Za velikanskimi okni Cvetličarne Valerija v Tyrševi se skriva nekaj najlepše okrašenih smrek v državi. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Lutka, ki je poletela z zlatimi baloni

Ganljiv je pogled v izložbe butika Allegria v Gosposki. Sporočila zlatih balonov v letu brez potovanj ni mogoče prezreti. "Kljub zaprtim vratom smo se odločili v okrasitev vložiti enako veliko truda. Okrašena izložba je letos zahvala zvestim strankam, je pa tudi zato, ker vsi še bolj potrebujemo čarobnost božiča, okrasje in lučke. Pa čeprav bo to le v krogu družine in na sprehodih po okrašenem mestnem jedru. V naši izložbi letos najdete lutko, ki je poletela z zlatimi baloni, lebdeče torbice in na tisoče zlatih kroglic, ki se prepletajo z lučkami. Kadar smo med zaprtjem v trgovini in pripravljamo pakete, se vedno razveselimo kakšnega občudujočega pogleda naših strank, ki nam mahajo in izložbo pohvalijo kar skozi šipo. To nam vliva upanje in nam daje nov zagon," pove lastnica Allegrie Kim Božič.

Ganljivo. V letu brez potovanj je lutka v izložbi Allegrie poletela z zlatimi baloni.
Igor Napast

Osupnil vas bo markanten in skrivnosten jelen v elegantni izložbi Salona Kisilak. "Letošnja izložba predstavlja lepoto narave. Želeli smo ljudem pričarati nepozabno zimsko pravljico, ki razsvetljuje Glavni trg. Kljub kriznim časom, ki jih skupaj preživljamo, želimo pozvati ljudi, naj ne pozabijo sanjati, upati in se spomniti, da je lepota v preprostosti. Naj vam naši izložbi razsvetljujeta pot ob večernih sprehodih po Glavnem trgu," sporoča Sabina Kisilak.

Skrivnostno in elegantno. V Salonu Kisilak nas opominjajo, naj ne pozabimo sanjati.
Igor Napast

Spomin na čase naših babic

V Gregorčičevi je Jasmina Granduč prostore Likovne šole Artdidatka spremenila v navihano božično pravljico. "December je čas, ko se veselimo praznikov, druženja z družino in prijatelji, veselih otroških oči ob pogledu na darila, čas sreče in miru. V tem duhu sem letos prvič okrasila svojo izložbo, čeprav imam zaradi ukrepov zaprti likovno šolo Artdidakta in trgovino Galerija JG. Kljub prvim pomislekom, da ni nikjer žive duše, sem se vendarle odločila podeliti malo spokoja, domačnosti in optimizma z mimoidočimi," pravi.

Preprosto ljubka izložba Artdidakte v Gregorčičevi je navdih našla v babičinih časih. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Namen prve izložbe je ustvariti občutek topline in udobja domačega zavetja, praznikov v objemu najdražjih, spominov na ilustracije iz pravljic in čase naših babic, piškotov in daril. Druga izložba je v stilu 'full bling bling', belo-rdeče kombinacije, bleščic, lučk, paketkov," pripoveduje Grandučeva. Povsem jasno je: upanje se je skrilo v mariborske izložbe in zdaj v njih žari v svojih najlepših barvah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta