(FOTO) V Domu starejših občanov Tezno odprli prenovljene prostore

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
22.05.2024 14:00

Dom starejših občanov Tezno praznuje 20-letnico. Udeležili so se je številni gostje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trak sta prerezala direktorica doma Jasna Cajnko in državni sekretar Luka Omladič. 
Saso Bizjak

Dom starejših občanov Tezno praznuje 20-letnico delovanja. Slovesnosti ob jubileju so se udeležili številni gostje, ob direktorici doma Jasni Cajnko tudi sekretar ministrstva za solidarno prihodnost Luka Omladič, mariborski župan Saša Arsenovič, varuh človekovih pravic Peter Svetina, nekdanji minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in funkcionarji Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.  

Župan Saša Arsenovič je izpostavil potrebo, da država sistemsko uredi pogoje, da bodo starejši lahko čim dlje ostali v svojem domačem okolju.
Saso Bizjak
Nastopili so tudi stanovalci doma.
Saso Bizjak

Ob priložnosti so v uporabo predali popolnoma prenovljeno pritličje doma, kjer v enem delu bivajo stanovalci, oboleli za napredovano demenco, v drugem pa stanovalci, ki so še samostojni. Zamenjava strojnih instalacij in vse opreme je stala 2,6 milijona evra, od tega je glavnino, 2,2 milijona, prispevala država, ostalo je dom poravnal iz lastnih virov. To so po besedah Jasne Cajnko prva investicijska sredstva, ki jih je tezenski dom starejših v vseh letih obstoja prejel iz proračuna. Dom je sicer bivanjske pogoje v zavodu sproti izboljševal. Za prilagoditve in posodobitve prostorov je vložil skupno 7,5 milijona lastnega denarja, leta 2022 je s pomočjo evropskih sredstev dogradil tudi enoto za začasne namestitve. 

Prenovljena enoposteljna soba
Saso Bizjak
Saso Bizjak

"Smo imetniki štirih mednarodnih certifikatov za kakovost storitev, naši stanovalci so štirinajst let zapovrstjo najbolj zadovoljni med vsemi 75 domovi, ki imajo isti sistem preverjanja kakovosti, in na to sem zelo ponosna," je povedala direktorica doma, ki izpostavlja, da imajo v zavodu v celoti nadstandardne pogoje bivanja - eno- in dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami. Dom, ki ga krasi lep park, goji koncept bivanja starostnikov v gospodinjskih skupnostih, za stanovalce, obolele z napredovano demenco, pa koncept osebnega spremljanja brez oviranja. V njem biva 209 stanovalcev, zanje skrbi 105 zaposlenih. Povprečna starost stanovalcev je 86 let, pri čemer v domu biva šest dam, starih sto in več let, najstarejša šteje 103 leta.

Saso Bizjak

Se pa tudi na Teznem, kot v vseh drugih domovih, srečujejo s težavami, med drugim kadrovskim mankom. Po številu zaposlenih so še vedno v normativih, so pa kljub temu število postelj zmanjšali za 18, saj lahko z razpoložljivim kadrom za stanovalce le tako poskrbijo "varno in empatično", pravi direktorica. Čakalna doba je v dotičnem domu odvisna od potreb starostnika. Najdaljša je za osebe z demenco in enoposteljno sobo, to je več kot leto dni. Najhitreje lahko sprejmejo težko bolne, nepomične stanovalce. Teh je, skupaj s težje pomičnimi starostniki, v tem domu tudi največ, kar 78 odstotkov.

Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta