(FOTO) V Mariboru dogodek, na katerem so bili vsi zmagovalci. Ker niso pomembne sekunde, ampak gibanje

Nina Ambrož Nina Ambrož
10.10.2020 18:45

Kako je potekal tradicionalni tek po 454 stopnicah na Kalvarijo v Mariboru? Več kot 200 prijavljenih. In sporočilo: "Z gibanjem se bomo ubranili virusov."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Glasna, dinamična pop glasba je butala in podžigala športne navdušence, ki so se v soboto dopoldan zbirali pod znamenitimi mariborskimi stopnicami na hrib Kalvarijo, da premagajo strmino z naklonom 20 stopinj in dolgo 210 metrov. Ogrevanje teles v kratkih hlačkah, raztezanje, napajanje z energijskimi napitki, globoki vdihi in izdihi ... Na obrazih jim je pisalo: "Zmogel bom. Zmagal bom." Tudi selfiji, s strani in ptičje perspektive, da bo podoba najlepša, so seveda švigali. Opaziti je bilo nekaj znanih obrazov, tudi iz sveta športa, na prizorišču je bil župan Maribora. Koronska varnostna razdalja se je očitno že dodobra zajedla v ljudi, potrpežljivo se se držali fizične distance dveh metrov in stali v koloni, da pridejo na vrsto, z maskami na ustih. Po stopnicah so se namreč lahko spustili posamezno, ne v gruči, in na znak. 

Tadej Regent

Anton Eferl se organiziranega teka na Kalvarijo udeleži vsako leto: "Ker smo blizu doma, smo z družino dva- do tri-krat na teden na stopnicah. Tudi najmlajši, ki je star dve leti, jih že premaga sam. Živimo v tem okolju, to nam je domače in se takšne prireditve z veseljem udeležimo." Druženje s tekači, kratek klepet dajejo tisti čar, pomen, zakaj so takšni dogodki nepogrešljivi. 

Univerzitetni športni zvezi Maribor (Zdravi zabavi) je uspelo odlično organizirati in izpeljati tradicionalni tek po 454 stopnicah, ki ga Mariborčani poznajo že od leta 2009 in sicer kot nočni tek, saj je doslej potekal v večernih urah. Da je zelo priljubljen, pričajo tudi letošnji udeleženci, prijavljenih je bilo le 30 manj kot lani. Tokrat so se po stopnicah pognali podnevi in zaradi koronskih omejitev z mnogimi spremembami. A je dogodek, letos z nekoliko manj udeleženci in skorajda brez gledalcev, ostal brezplačen. 

Maja Tasič iz Univerzitetne športne zveze je povedala, da so morali zadostiti vsem ukrepom in pridobili pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): "To je edini dogodek, ki smo ga uspeli izpeljati letos. Ker smo dolgo čakali odgovor NIJZ, smo imeli samo deset dni časa za promocijo." Udeleženci, 220 odraslih in otrok se jih je prijavilo, so se prijavili vnaprej preko spleta in so na start prišli v 20-minutnih časovnih intervalih glede na startno številko. Ker so bili razdeljeni v skupine, se je dogodek razvlekel na več ur. Ko so pritekli na vrh, se niso vračali nazaj po stopnicah, temveč okoli po poteh Kalvarije.

Tadej Regent
Tadej Regent

Ob 10. uri so štartali najmlajši, okoli 60 jih je bilo. "Najmlajša med njimi, stara šele dve leti, je potrebovala mamino pomoč, da je lahko stopala po stopnicah. V treh kategorijah so se pomerili otroci, ki so tekli do prvega platoja, torej zgolj po prvi tretjini stopnic," je dejal Klemen Tasič, vodja projekta pri Zdravi zabavi. Ob 11. uri je sledil start odraslih – 115 je bilo takih, ki so tek uspešno zaključili. Starega rekorda - 1 minuta in 44 sekund, ni presegel nihče. Najboljši Christof Grossegger iz Avstrije je vrh dosegel nekaj sekund kasneje. A vse, kar je okrog dveh minut, že velja za zelo dober rezultat, ocenjujejo organizatorji.

Čeprav to sploh ni bistveno. "Vsak, ki pride na vrh, v kakršnemkoli tempu, je zmagovalec," je poudarila Maja Tasič. "Četudi merimo čas, tek na Kalvarijo ni tekmovalni dogodek, ampak je promocija zdravega načina življenja, popestritev mestnega dogajanja in spodbujanje ljudi k aktivnostim, ki jih danes zelo potrebujmo. Mnogo športnih dogodkov letos ni bilo izpeljanih in ljudje so veseli, da se nekaj dogaja." Pomembno pa je, zlasti v kontekstu zdravja in covida-19, da "krepimo imunski sistem z rednim gibanjem, prehrano in osebno higieno, saj se bomo s tem najbolj ubranili virusov in drugih tegob."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta