(FOTO) V Mariboru odprli pametno igrišče Gorana Dragića. Arsenovič: "Tukaj smo zaradi mladih in šport je tisti, ki jih vzgaja v zmagovalce"

Jon Knez
28.07.2021 20:00
V športnem parku Tabor so odprli pametno košarkarsko igrišče Gorana Dragića. Na dogodku je bilo veliko športnikov, otrok, predstavnikov lokalne oblasti in legenda Ivo Daneu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Dolgo pričakovano pametno košarkarsko igrišče Gorana Dragića v mariborskem športnem parku Tabor je uradno odprto. Prvo tovrstno igrišče v vzhodni Sloveniji je nastalo v sodelovanju Mestne občine Maribor in Fundacije Gorana Dragića v sklopu projekta #podamigram. Za pestro dogajanje in vragolije pod koši so na današnjem odprtju igrišča poskrbeli tudi Dunking Devils in mariborski raper Marko Kocjan - Emkej. Vstop na igrišče je bil dovoljen samo povabljencem, ki so izpolnjevali PCT-pogoje, zato je veliko obiskovalcev, zlasti otrok, dogajanje spremljalo za ograjo.

Goran Dragić je v uvodnem nagovoru dejal, da je namen igrišča preprost. "Pomembno je, da uživajo, da igrajo košarko. Pametno igrišče pa omogoča, da lahko s telefonom skenirajo kodo, kjer se bodo prikazale vaje, in lahko trenirajo sami na podlagi posnetkov, ki sem jih posnel, in tako izpilijo svoje znanje," je povedal.

Goran Dragić proti županu Maribora Arsenoviču Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Tudi igrišče, poimenovano po Daneu

Aplikacija, s katero bodo otroci dostopali do vaj, je bila razvita na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Župan mariborske občine Saša Arsenovič je spomnil na sodelovanje Dragićeve fundacije, ko so februarja lani deset mladih mariborskih športnikov peljali na ogled tekem v Miami. "Upam tudi na bodoče sodelovanje. Vem, da so vrata odprta v obeh smereh. Goran je živ dokaz, da je sanje mogoče živeti in doživeti. Tukaj smo zaradi mladih in šport je tisti, ki jih vzgaja v zmagovalce," je še poudaril Arsenovič.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Na presenečenje vseh je odprtju igrišča prisostvoval še en zlati kapetan, v Mariboru rojen Ivo Daneu, po katerem bo poimenovano košarkarsko igrišče na križišču Strossmayerjeve in Mladinske ulice, je sporočil župan Arsenovič. Daneu je župan Arsenovič prepustil, da skupaj z Dragićem odpre igrišče. ​

Podžupan je met zgrešil, vstopil je Tavares

Slogan projekta je #podamigram, zato je Dragić za prvi met podal podžupanu Samu Petru Medvedu, ta pa je met zgrešil. Zatem je bil čas za igro in na igrišče so stopili otroci iz Dragićevega kampa, pridružila sta se jim še Dragić in župan. Kasneje je v igro vstopil še Marcos Tavares, proti kateremu je Dragić pričel igrati nogomet. Po premoru je spregovoril še Velibor Frelih - Borči, starosta mariborske in slovenske košarke. Predstavil je spomine na zametke tega priljubljenega športa v mestu ob Dravi.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

​Vrednost investicijskih del za igrišče je bila 131.448 evrov. Mariborska občina je zagotovila večinskih 91 tisoč evrov, preostalo fundacija košarkarskega zvezdnika in Fundacija za šport. Dela, ki jih je izvajalo hoško podjetje Mata Tim, so se začela konec leta 2019 in so trajala leto in pol. Okolico igrišča je uredilo občinsko podjetje Športni objekti Maribor. Igrišče ima interaktivne vsebine z informacijskimi tablami, ki so dostopne s QR-kodami. Ko obiskovalci poskenirajo kodo, se jim na posebni aplikaciji prikažejo košarkarske vaje, ki jih je zasnoval zlati kapetan slovenske košarkarske reprezentance.​

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta