(FOTO) V Mariboru se vsako leto zbere več ločeno zbranih odpadkov, a prostora za izboljšanje še veliko

Igor Selan Igor Selan
26.03.2024 12:50

Snaga in medobčinska inšpekcija ta teden izvajata nadzor nad pravilnim odlaganjem bioloških odpadkov; največji problem še vedno plastične vrečke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največji problem pri odlaganju bioloških odpadkov še zmeraj predstavljajo plastične vrečke, ki v rjave posode na sodijo
Igor Napast

Sodelavci Snage ta teden v sodelovanju z Medobčinsko inšpekcijsko službo izvajajo nadzor nad ločevanjem bioloških odpadkov v večstanovanjskih objektih. V ponedeljek so ga opravili v Rušah, danes v Mariboru, jutri pa ga bodo izvedli še v Miklavžu na Dravskem polju. Kot je povedal vodja službe zbiranja in odvoza odpadkov pri Snagi Darko Bečaj, gre v bistvu za akcijo ozaveščanja, pri čemer stanovalce blokov, če ugotovijo nepravilnosti, o le-teh obvestijo in na ta način poučijo o pravilnem odlaganju odpadkov: "Pri bioloških odpadkih opažamo, da ljudje v rjave posode odlagajo predvsem nerazgradljive plastične vrečke, pa tudi ostale odpadke, ki tja ne sodijo, torej plastenke, pločevinke, steklo in še marsikaj drugega. Največja težava pri bioloških odpadkih so prav plastične vrečke, saj te predstavljajo težavo za nadaljnjo obdelavo. Za nas kot zbiralca je namreč pomembno, da se oddajo čiste frakcije, saj lahko samo tako biološke odpadke predelamo v prvovrsten kompost."

V rjavo posodo sicer sodijo ostanki zelenjave in sadja, kavne usedline in kavni filtri, čajne vrečke, netekoči ostanki hrane, jajčne lupine, prehrambeni izdelki s pretečenim rokom trajanja, ovenelo cvetje, zemlja iz lončnic in zeleni obrez, ne pa recimo tudi kosti. In kako se jih pravilno odlaga? "Biološke odpadke se odloži tako, da jih prinesemo v posebni posodi, katere vsebino stresemo v rjavo posodo, ali pa v bio razgradljivih vrečkah," pravi Bečaj.

Snaga ta teden nadzor izvaja v Mariboru, Rušah in v Miklavžu
Igor Napast

Snaga sicer sortirnih analiz bioloških odpadkov ne izvaja, pri analizah mešanih komunalnih odpadkov pa je pred leti zaznala, da se je v njih znašlo tudi do 30 odstotkov bioloških odpadkov, a se je delež teh v zadnjih letih zmanjšal na 14 odstotkov. "Ljudje so vedno bolj ozaveščeni, še vedno pa ugotavljamo, da eno gospodinjstvo zavrže 72 kilogramov bioloških odpadkov, čeprav se je tudi ta količina lani zmanjšala za dva odstotka. Kljub temu pa jih še zmeraj zberemo 15 tisoč ton letno," pravi Bečaj. Da se ljudje ob vsaki taki akciji kar nekako zbudijo, pa pravi Irena Bartok iz Javnega holdinga Maribor: "Ko vidijo, da izvajamo tovrstne akcije, nas številni pokličejo in sprašujejo, kako pravilno odlagati in to je tudi naš namen. Delež ločeno zbranih frakcij se vsako leto povečuje, to na res veseli, je pa še zmeraj veliko prostora za izboljšanje."

Snaga letno zbere kar 15 tisoč ton bioloških odpadkov
Igor Napast

Globa za nepravilno ločevanje odpadkov za fizične osebe sicer znaša kar 300 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta