S skupnimi močmi Mariborčani nad odpadke v naravi

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
14.03.2023 00:00

S tradicionalno akcijo Moji odpadki, moja skrb, ki bo potekala dva vikenda, lahko občani znova pomagajo očistiti naravo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Irena Bartok, Neva Pipan, Maja Marinček Kanop in Vojo Erakovič na tiskovni konferenci v podhodu Nova vas - Tabor, ki ga bodo kmalu prenovili zaposleni v javni upravi in v javnih podjetjih.
Sašo Bizjak

Tudi letos imajo Mariborčani in Mariborčanke priložnost zavihati rokave in pomagati očistiti smeti, ki se zaradi neodgovornega odmetavanja in odlaganja nabirajo v naravi. Že peta čistilna akcija Moji odpadki, moja skrb v organizaciji Mestne občine Maribor (MOM) bo potekala dva vikenda, najprej 24. in 25. marca v mariborskih krajevnih skupnostih - Brezju, Dogošah in Zrkovcih ter na območju Stražuna, nato še 29. marca in 1. aprila v vseh mestnih četrteh. Oba petka bodo šolske in vrtčevske okoliše čistili otroci, ob sobotah pa so k akciji od 10. do 14. ur3 vabljeni vsi občani, organizacije in društva.

Zbirna mesta bodo označena

"V krajevnih skupnostih akcijo jemljejo zelo resno in so izjemno dobro, tudi skupinsko organizirani, v urbanem delu mesta je tega nekoliko manj, vendar z narave vsako leto poberemo približno pet do šest ton odpadkov," je povedala Neva Pipan, vodja projekta Izboljšajmo Maribor in koordinatorka akcije.

Na oba sobotna čistilna dneva bodo vsa zbirna mesta označena, smeti pa odpeljane takoj po 14. uri, da se ne bi ob njih začeli nabirati odpadki iz domačih kleti in garaž. "Čistilna akcija ni namenjena čiščenju naših domačih prostorov, za to imamo v našem mestu druge rešitve, ampak gre za odpadke iz narave," je na današnji tiskovni konferenci apelirala Irena Bartok iz službe za korporativno komuniciranje Javnega holdinga Maribor (JHMB).

50 do 60 zaposlenih iz javne uprave in javnih podjetij bo imelo v podhodu Nova vas-Tabor ekodan. Očistili bodo grafite in popravili tam nevarne stopnice, so povedali na novinarski konferenci.
Sašo Bizjak

Svojo tradicionalno čistilno akcijo je MOM letos povezala z mednarodnim dnem gozdov (21. marec), svetovnim dnem voda (22. marec) in svetovnim dnem Zemlje (24. april) ter s partnerji pripravila še več aktivnosti. Tako se bodo 21. marca posebej posvetili čiščenju zelenega odreza v Stražunskem gozdu, ki je s tem sicer biološkim, a vseeno škodljivim odpadkom zelo obremenjen. "Zeleni odrez prinaša tudi invazivne tujerodne vrste rastlin, ki se tako širijo v naše gozdove. Hkrati z zelenim odrezom tja prinašamo tudi bolezni, kupi tega odpadka pa ljudi privlačijo, da tam odlagajo tudi gume, pohištvo, jogije in gradbeni material," je pojasnila Maja Marinček Kanop iz mariborske skupne službe varstva okolja ter izpostavila, da zeleni odrez brezplačno prevzamejo v zbirnih centrih Snage. Čiščenje zelenega odreza bo ob Štrekljevi ulici, kjer bodo s pomočjo šol in vrtcev zasadili živo mejo, ki bo fizično preprečila nadaljnje odlaganje tega odpadka.

Čiščenje reke Drave
Sašo Bizjak

Obnovili bodo podhod Nova vas - Tabor

Veliki akciji so se znova pridružili tudi potapljači, ki bodo 18. marca poskrbeli za čiščenje reke Drave. To bodo počeli že 31. leto zapored, je izpostavil Vojo Erakovič iz Potapljaškega društva Maribor. Medtem na svetovni dan voda, 22. marca, pri centralni čistilni napravi pripravljajo dan odprtih vrat, predstavili bodo krožno pot od pitne do odpadne vode. Isti dan bo tudi Festival ponovne uporabe, ki ga organizirajo Ekologi brez meja in družba Zeos, 24. marca pa bo v gasilskem domu Bohova vodovarstveni krožek. Ves marec in april bo tekla še akcija prenašanja dvoživk pri treh ribnikih in akcija vzpostavljanja javnih zelenih površin za pašo opraševalcev. Prav poseben dogodek se obeta 29. marca v podhodu Nova vas - Tabor. Z bližnjimi stanovalci ga bodo namreč obnovili zaposleni v mariborski javni upravi in v javnih podjetjih.

Uvod v okoljske dneve bo že ta petek, 17. marca, ob 19. uri z odprtjem razstave Recycle or Try priznanega hrvaškega grafitarja Slavena Lunarja Kosanovića v UGM.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta