(FOTO) Žalostna zgodba iz Maribora: Kako pomagati ženski, ki živi v avtomobilu

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
26.06.2020 16:53

Ženska srednjih let že več mesecev živi in spi v avtomobilu pred hišo na Taboru. Sosedje opozarjajo institucije, te pa so nemočne, ker pomoč zavrača in si ne pusti pomagati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avto je, razen na voznikovem sedežu, do vrha zapolnjen s stvarmi. 
Tadej Regent

Na prvi pogled ne posebno opazen je majhen avtomobil, parkiran pred zasebno hišo na Taboru v Mariboru. Bolj pozornemu opazovalcu pa ne uide, da na nizki travi, ki raste okoli njega, ni videti kolesnic, kar pomeni, da avto že nekaj časa ni speljal z mesta. V njem že nekaj mesecev živi in spi ženska srednjih let. Prostovoljno, po lastni izbiri, in za zdaj je nikomur - pa so poskušali mnogi - ni uspelo prepričati o nasprotnem. Avto je, razen na voznikovem sedežu, na katerem ženska prebiva, do vrha zapolnjen s stvarmi. Ko sem potrkala na okno avtomobila in se predstavila, da sem z Večera, mi je le zaželela dober večer in me nato ignorirala.

Sosedje se pritožujejo

Njeno ravnanje moti sosede. "Živi v avtu. Spi, je, opravlja potrebo," je zapisal naš bralec, ki se je na medije obrnil, ker da je tako že od februarja in da so že klicali center za socialno delo, mestno redarstvo, policijo, a se nič ne zgodi. Vključilo se je tudi društvo Humanitarček, a tudi njegovo pomoč zavrača. "Ne more nekdo v naši soseski spati v avtu pa srati okrog. Ker tuširat pa se hodi domov!" je še zapisal bralec.

Tadej Regent

Kaj lahko naredi center za socialno delo

Na Centru za socialno delo (CSD) Maribor potrjujejo, da za žensko, ki prenočuje v avtomobilu, vedo. "Primer poznamo, se z njim v okviru naših zmožnosti in pooblastil že nekaj časa ukvarjamo, vendar ga zaradi varovanja osebnih podatkov in zavezanosti etičnim načelom ne morem komentirati," pojasnila o tem, za kaj gre in kako so ravnali v konkretnem primeru, zavrne direktorica CSD Maribor Marjana Bravc.

Tadej Regent

Upajo, da bodo vzpostavili zaupanje

Vsakdo ima pravico odločati o tem, ali bo pomoč sprejel in kako bo živel, a pravica do lastne odločitve, še pojasnjuje Bravčeva, se izjemoma lahko omeji, če bi uporabnik ogrožal sebe ali koga drugega: "Če oseba ogroža sebe ali druge in to tudi navaja, smo dolžni poklicati policijo, ki vključi zdravstveno službo. Odločitev o nujnosti hospitalizacije je v domeni zdravstvene stroke. Zgodi se, da so podani predlogi za prisilno hospitalizacijo, vendar je odvisno od zdravstvene indikacije, ali bo sodišče sledilo predlogu ali ga zavrnilo."

Z odstranitvijo bi poslabšali stisko

Tudi pri medobčinskem redarstvu primer poznajo. Pa se večkrat srečajo s tem, da ljudje prenočujejo v avtomobilih? "Ti primeri so redki. Spomnim se, da je gospod pred leti spal v avtu, vozilo je bilo registrirano in se je z njim premikal po različnih lokacijah," pravi vodja mestnega redarstva Igor Rep.

Tadej Regent

Pred časom je izgubila službo

Zapleteno zgodbo pozna tudi mariborska policija. "Od januarja 2020 smo se odzvali na več takih prijav in vedno preverjali okoliščine njenega prenočevanja na javnem kraju. Ugotovili smo, da gospa ni žrtev kaznivega dejanja. Pred časom je izgubila službo in lastniški del hiše, zaradi česar se je nastanila v osebnem avtomobilu, v katerem prenočuje. Ponudili smo ji pomoč pristojnih institucij, vendar jo zavrača. V reševanje situacije se je vključil tudi Center za socialno delo Maribor, vendar so nas obvestili, da jim z gospo ni uspelo vzpostaviti stika," pravi Milan Šadl z mariborske policije in doda, da takih primerov ni veliko, ko pa naletijo nanje, poskušajo v reševanje situacije vključiti službe, ki lahko pomagajo pri iskanju ustreznega prenočišča. "Včasih naletimo na primere, kot je ta, ko pomoči potrebni to odklanjajo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta