(FOTO) Zdravstveni dom Maribor: Tabor narisan. Staro stavbo iz 60. let prejšnjega stoletja bo nadomestila prostornejša

Andreja Kutin Lednik
07.08.2020 17:55

Predvidoma naslednje leto bo staro zdravstveno postajo v Jezdarski ulici nadomestila nova sodobna, predvsem pa prostornejša zgradba, v kateri bo tudi več ambulant kot doslej. Gradnja ZP Tezno bi se lahko začela konec prihodnjega leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhitekturna rešitev za novo Zdravstveno postajo Tabor
Mom

Staro stavbo iz 60. let prejšnjega stoletja v Jezdarski ulici Maribor, kjer v ambulantah zdaj sprejemajo bolnike zdravniki družinske medicine in pediater, bo predvidoma naslednje leto nadomestila sodobna, predvsem pa prostornejša zgradba, v kateri bo tudi več ambulant kot doslej. Na projektnem natečaju za novo Zdravstveno postajo (ZP) Tabor je komisija, ki ji je predsedoval podžupan Mestne občine Maribor Gregor Reichenberg, pregledala 16 v roku prispelih elaboratov in prvo nagrado podelila rešitvi Uroša Lobnika, Davida Mišiča, Žige Kreševiča, Saša Žolka, Gorana Piršića in Davorja Fistriča. Komisija je podelila tudi tri tretje nagrade in eno priznanje.

Mom
Zdravstvena postaja v Jezdarski ulici je energetsko neučinkovita, prostori so dotrajani in pretesni.
Igor Napast

Pet ambulant družinske medicine, dva pediatra

Poleg tega, da je stavba energetsko neučinkovita, da so prostori dotrajani in pretesni, potrebuje zdravstveni dom prostor za nove ambulante, v novo zgradbo v Jezdarski pa bodo iz Vošnjakove ulice preselili tudi dežurno ambulanto za otroke in mladostnike. Sedaj v pritlični zgradbi delujeta dve ambulanti družinske medicine, ena pediatrična in specialistične ambulante, po novem bodo v treh nadstropjih delale ekipe petih ambulant družinske medicine, dva pediatra, specialistične ambulante in dežurni pediatri.

Potrebujejo več ambulant

Tudi sicer se zaradi spreminjanja standardov v družinski medicini, torej nižanja normativa glavarinskih količnikov (gre za vrednotenje bolnikov glede na starost), ki jih lahko obravnava izbrani zdravnik, zdravstveni dom širi. Z letom 2025 bodo ti dosti nižji (sedaj je meja 1895 glavarinskih količnikov na zdravnika, po letu 2025 naj bi bilo to število 1500), kar po besedah direktorja Zdravstvenega doma Maribor pomeni 18 novih ekip družinske medicine. Sedaj v zdravstvenem domu dela 47 ekip družinske medicine v ambulantah zdravstvenega doma in šest v domovih za ostarele. "Potrebujemo torej nove prostore za zdravnike družinske medicine, ki bodo prevzeli bolnike," pravi Završnik.
Do konca leta bo trajala priprava projektne dokumentacije, vzporedno tudi pridobivanje gradbenega dovoljenja. Parkiranje bo urejeno v okviru zmožnosti, ki na tej lokaciji že so. V zdravstvenem domu ocenjujejo, da je parkirišč dovolj.

Tudi Zdravstvena postaja Tezno deluje v zelo dotrajanih prostorih.
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta