(FOTO) Župan na podelitvi nagrad in priznanj Mestne občine Maribor: Zaradi vašega delovanja je mesto boljše

Igor Selan Igor Selan
19.10.2023 20:46

Na predvečer praznika Mestne občine Maribor so na slovesnosti v Minoritski cerkvi podelili najvišje občinske nagrade in priznanja posameznikom in društvom za njihov prispevek k razvoju Maribora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobitniki priznanj Marja Guček, Borut Ambrožič, Dunja Bezjak, Mirjana Mladič, Stane Kocutar in častni občan Franc Čuš
Andrej Petelinšek

Ob prazniku mesta, s katerim zaznamujemo 859. obletnico prve pisne omembe Maribora, so podelili občinske nagrade in priznanja. Naziv častni občan mesta Maribor je prejel Franc Čuš, doktor strojništva, ki je bil kot podpredsednik Izvršnega sveta Skupščine občine Maribor v najbolj kritičnem obdobju nastajanja nove države zadolžen za področje gospodarstva. Usklajeval je interese mariborskega gospodarstva, vodil razvojne projekte in izvajal številne pomembne naloge v prestrukturiranju mariborskih podjetij ter bil tudi prvi direktor Mariborske razvojne agencije. "Z ustanovitvijo prve regionalne razvojne agencije in tehnološkega parka v Sloveniji je občina nedvomno okrepila svojo vlogo regionalnega središča. Zelo cenim, da so v mojih prizadevanjih pri uresničevanju cilja za razvoj in gospodarsko preobrazbo Maribora člani občinske komisije komisije za nagrade in priznanja prepoznali tudi moj prispevek. Počaščen in ponosen sem, da sem prejemnik tako visokega in redkega odličja," je ob prejemu nagrade povedal Čuš, zbrani pa so ga pozdravili s stoječim aplavzom.

Andrej Petelinšek

Čeprav so v MOM lani potrdili spremembo odloka o občinskih nagradah, po kateri naj bi vsako leto naziv častni občan prejela dva, moški in ženska, letos ženske ni med prejemniki. Komisija je sicer dobila en predlog, a so člani menili, da kandidatka ne izpolnjuje pogojev za podelitev.

Kocutar še ni rekel zadnje

So pa letos ponovno podelili zlati grb mesta Maribor. Za pomemben in neprecenljiv prispevek k razvoju, promociji in ugledu mesta doma in v tujini ter za dodano vrednost kulturi na številnih različnih področjih ga je prejel mestni viničar, skrbnik Stare trte Stane Kocutar, agronom, profesor geografije in zgodovine, novinar, strasten pričevalec o dogodkih in ljudeh ter moderator številnih prireditev: "Kar malo nenavadno je bilo sprejeti nagrado, običajno sem namreč zmeraj na drugi strani. Seveda sem nagrade vesel, me pa v prihodnje čaka še kar nekaj dela, vsekakor še nisem rekel zadnje."

Mestni viničar, skrbnik Stare trte Stane Kocutar še ni rekel zadnje, še bo aktiven kljub tej visoki nagradi, pravi. 
Andrej Petelinšek

Letos so podelili tudi srebrni grb mesta Maribor. Za več kot dvajsetletno nesebično delo na prepoznavnih in uspešnih projektih povezovanja in promocije slovenske in hrvaške kulture s poudarkom na mestu Maribor ga je prejela Dunja Bezjak, neumorna ambasadorka hrvaške kulture v Sloveniji in slovenske kulture na Hrvaškem, ki že vrsto leto povezuje ljudi in kraje obeh domovin, promovira umetnike in pesnike ter prireja izredna kultura srečanja. "Nagrade sem res vesela. 30 let sem delala sama, brez vsakršne zunanje vzpodbude, zgolj iz nekega globokega notranjega prepričanja. Želela sem vzpostaviti nov način sodelovanja in mislim, da mi je to tudi uspelo. V tem času sem spoznala veliko ljudi, ki so mi odprli številna vrata, kar je delno tudi posledica tega, da sem bila vseskozi prepričana, da delam prav, s čimer sem očitno prepričala tudi druge," je povedala po prejemu nagrade.

Dunja Bezjak ob prejemu srebrnega grba z Jelko Kolmanič in županom Maribora Sašo Arsenovičem
Andrej Petelinšek

Naš kapital so ljudje

Ob tokratnem prazniku so podelili še priznanja trem izjemnim organizacijam- Hortikulturnemu društvu Maribor, Društvu Up-ornik in Mladinskemu kulturnemu centru. Vsi so prejeli listino mesta. Za glasbenoumetniški program na sinočnji slovesnosti so poskrbeli dijaki II. gimnazije Maribor, osrednji govornik pa je bil mariborski župan Saša Arsenovič, ki se je razgovoril predvsem o odlivu možganov iz regije, kar je primerjal s katastrofami, kot so poplave, covid ali energetska draginja: "Naš kapital so ljudje, znanje, izkušnje, ideje. Zato upam, da si bomo prizadevali, da tega, torej ljudi, ne bomo več izgubljali in da se ta reka, ki se vsak dan vali čez mejo v sosednjo Avstrijo, zdaj jih je že 40 tisoč, končno ustavi. In da bomo skupaj zmogli pogledati in videti, da je to prav tako elementarna nesreča."

Dogodek je z nastopom obogatil Mladinski pevski zbor II. gimnazije Maribor
Andrej Petelinšek

Ob tem se je zahvalil vsem prejemnikom nagrad. "Nagrade so simbol naše globoke hvaležnosti, ki jo v mestu čutimo do vsakega od vas. Zahvaljujem se vam ne le za opravljeno delo, temveč tudi za to, kako ste oblikovali in še oblikujete podobo našega mesta, ki je tudi zaradi vašega delovanja boljše," je še povedal Arsenovič in Mariborčane povabil na današnja praznovanja, ki bodo na petih lokacijah, gričih v mestu in okolici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta