Gaberi ustvarja že 30 let, v osredju njegovih del je ženska

Anita Kirbiš
29.06.2019 05:11

Mariborski umetnik Andrej Grabrovec - Gaberi z zadnjo razstavo gostuje v Rogaški Slatini, kjer so po okrogli mizi o vlogi žensk v družbi, podpisali še Rogaško resolucijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z leve: Andrej Gaberi, Branko Kidrič, Sandra Mitrovič, Vanja Kajzer in Saša Kopinč
Anita Kirbiš

Harfistično omizje, Alma Mater Europea Maribor in Anina galerija iz Rogaške Slatine so nedavno organizirali okroglo mizo in razstavo Ženska v javnem evropskem prostoru in Skulpture Gaberi v evropskih prestolnicah. Z dr. Verico Trstenjak, Ireno Polanec in dr. Polono Tratnik, je o vlogi žensk v družbi kramljal radijec Tone Petelinšek.
Nato so odprli razstavo Skulpture Gaberi v evropskih prestolnicah mariborskega umetnika, kiparja, monumentalista Andreja Grabrovca - Gaberija. Zbrane so nagovorili tudi župan Rogaške Slatine Branko Kidrič, predsednica Harfističnega društva Vanja Kajzer in predsednik PGD Maribor Pobrežje Darko Hergamas. Razstava bo na ogled še do 7. julija. Ob koncu pa je bila oblikovana še Rogaška resolucija, ki poziva na spremembo odnosa do ženske. Tudi v delih Gaberija se ponavlja motiv ženske, prežete z glasbo kot univerzalno ljubeznijo. Gaberi pravi, da je treba resetirati miselnost, odnos do ženske, vrši naj svoje poslanstvo na vseh področjih, ne je zatirati ali prisiljevati s kvotami kot je v politiki: "Ne dušit ženske, saj je edina in zadnja, ki je najbolj povezana z univerzumom, ona je edina, ki rodi novo življenje."

Leta 2006 je Gaberi Fakulteti za gradbenistvo podaril skulpturo Mati 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta