Gasilci PGD Maribor - mesto slavijo, ob 150-letnici pečat mesta Maribor

28.08.2021 21:10
Glavni trg v Mariboru so v soboto dopoldne zapolnjevali gasilci s svojo tehniko, torej vozili, reševalnim čolnom, še gasilski hrošč se je našel med njimi, in drugo opremo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ob jubileju, častitljivi 150. obletnici ustanovitve Prostovoljnega društva Maribor - mesto, se je namreč predstavljalo vseh enajst prostovoljnih gasilskih društev, ki so vključene v javno gasilsko službo Maribor, vključno z Gasilsko brigado Maribor in predstavniki nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Ti so prikazali postopek temeljnega oživljanja, gasilci pa vajo gašenja. Sicer pa so program popestrili plesalci plesne šole Pingi, za pravo gasilsko vzdušje pa je z glasbo poskrbela zasedba KUD gasilske godbe Spodnja Polskava.

Zanimanje za gasilsko tehniko je bilo veliko, zlasti otroci so bili veseli, da so lahko sedli za volan bodisi velikih gasilskih vozil bodisi v reševalni čoln, si nadeli čelado in tako spoznali, da morajo gasilci biti resnično dobro uposobljeni, pripravljeni uporabljati vso to opremo, ko gre pri intervencijah za res. Gasilska vozila in njihovo opremo ter prostore društva na Koroški cesti, kjer so gasilci že od leta 1892, sta si ogledala tudi minister za obrambo Matej Tonin in župan Maribora Saša Arsenovič.

Maribor - glavni trg - PGD Maribor mesto praznuje 150. obletnico obstoja - gasilci - vozila (foto: Saso Bizjak)
Saso Bizjak

Po dogajanju na prostem pa je sledila slavnostna seja v Narodnem domu Maribor. Predsednik  PGD Maribor - mesto Boštjan Irgolič se je na njej zahvalil prejšnjim generacijam, na katerih temeljih sedaj nadaljujejo z ohranjanjem gasilskih vrednot kot so požrtvovalnost, tovarištvo: "Ohranjamo in spoštujemo delo naših predhodnikov ter na njem gradimo in pišemo dobro zgodbo. Zato gre zahvala vsem članom in članicam za njihovo delo, pa tudi vsem partnerjem, ki nam pri tem pomagate." Da se za obstoj društva tudi v prihodnje ni bati, pravi Irgolič, saj imajo dovolj podmladka, pionirjev in mladincev. Nenazadnje ima gasilstvo v družbi zaradi požrtvovalnosti gasilcev, njihove pripravljenosti na pomoč drugim, velik ugled, zato ne bo kar tako usahnilo.

Gasilski hrošč je bil prava atrakcija.
Sašo Bizjak

Med govorci na seji sta bila tudi predsednik Gasilske zveze Maribor Slavko Kramberger in Franci Petek, predsednik Gasilske zveze Slovenije (GZS). Slednji je izpostavil, da se na zvezi trudijo zagotoviti čim boljše pogoje zlasti za delo operativnih gasilcev, za njihovo zavarovanje, v zadnjem času so uspeli pridobiti sredstva EU, ki jih bodo namenili za specialno opremo.

Sašo Bizjak

Zahvale za vso delo v dobrobit zaščite mesta in čestitke ob jubileju je izrekel tudi župan Arsenovič ter ob tej priložnosti predsedniku društva Irgoliču izročil mesti pečat. Sledila je še podelitev priznanj članom. Društvo pa je dobilo tudi zlato plaketo GZS. Letos mineva tudi 50 let pobratenja z gasilci iz Marburga, zato so ob tem podpisali še posebno listino.

PGD Maribor - mesto šteje 90 članov, od tega je 48 operativnih gasilcev. Poveljnik je Mirko Golovrški, ​ki je gasilec že 47 let, zadnja tri leta poveljnik. Povedal je, da imajo letno okoli 40 intervencij, med katerimi v zadnjem času prednjačijo intervencije ob ujmah, poplavah, velikih nalivih. Tudi on pravi, da imajo dovolj podmladka, da pa je bilo v času ukrepov zaradi kovida težje, ker ni bilo druženj, delo gasilcev pa je že v osnovi timsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta