Gozdar Rado Vaner: "Po dveh dneh pisarne vem, da nisem za delo v zaprtih prostorih"

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
25.06.2019 05:12

Dobro ga poznajo predvsem lastniki gozdov v revirju Planina, ki obsega 2536 hektarjev gozdov katastrskih občin Bojtina, Planina, Urh, Rep, Malo Tinje in Tinjska Gora. Revirski gozdar, ki je na Zavodu za gozdove zaposlen od ustanovitve 1994. leta, prej pa je pet let delal pri Gozdnem gospodarstvu Maribor, ima zelo pester delovnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šetorov mlin na učni poti Bojtina
Lidija Ajd Zafošnik

Ponedeljki Rada Vanerja so navadno rezervirani za razne sestanke in pisarniška dela, takrat je na sedežu krajevne enote v Slovenski Bistrici. Preostale dni je na terenu. Delo je zanimivo, veliko je v stikih z lastniki gozdov. "Gozd je občutljiv ekosistem, naravna dobrina, ki jo moramo spoštovati. Lahko rečem, da lastniki gozdov, še posebej kmetje, z gozdovi ravnajo gospodarno, saj se zavedajo njihovega pomena. Sploh starejša generacija je čustveno navezana na gozd, o njem govori s spoštovanjem. Za posek se odločajo le, ko je nujno potrebno. Mraz pozimi, vročina poleti, dež, veter, to so gozdarjevi stalni sopotniki. Vsak dan prinese kaj novega, to je čar tega poklica. Že dva, tri dni pisarne, in kaj hitro se zaveš, da nisi tip človeka za delo v zaprtem prostoru. Le kako bi bil, če pa že od mladih nog živim z gozdom," razlaga o svojem delu.

Prvi vtis je bil grozljiv

Po njegovih besedah so pohorski gozdovi v relativno dobrem stanju, precej nad slovenskim povprečjem: "Lesne zaloge se povečujejo. Opažamo sicer, da zaradi bolezni prihaja do sušenja velikega jesena in gorskega bresta, kostanj že leta napada kostanjev rak, zadnja leta še šiškarica. Na srečo je južnemu Pohorju prizanesel veter, ki je masovno podiral drevesa na severni strani in na Koroškem. Tam je bilo vetroloma res veliko, obnova teh gozdov pa bo dolgotrajna. Lubadar na Pohorju za zdaj ne povzroča večje škode, a se zavedamo, da eno ekstremno sušno leto lahko vse spremeni."

Rado Vaner v kamnolomu Bojtina
Osebni arhiv

Medved bi težko našel mir

V zadnjem času seveda tudi gozdarji veliko razpravljajo o interventnem zakonu o odvzemu osebkov vrst volka in medveda iz narave. Kot pojasnjuje Vaner, so bili kmalu po drugi svetovni vojni na Pohorju odstreljeni zadnji volkovi in medvedi. Zanimivo je, da so bile pred vojno in po njej razpisane nagrade za uplenitelje volkov. Ko si prinesel dokaz (rep volka), je lovec dobil izplačano nagrado. Javnost je to podpirala, saj so se ljudje volka bali in ga obravnavali kot klavca živali in ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta