Gradbena pogodba podpisana, dela za novo Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor se lahko začnejo

Barbara Bradač
06.01.2021 14:00
S podpisom gradbene pogodbe se bo okoli 20. februarja začela dolgo pričakovana prenova zgradbe v Cankarjevi ulici 5, kjer bo svoj domicil dobila Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na današnjem podpisu pogodbe so bili prisotni iz Lesnine MG opreme Boštjan Mencinger, državni sekretar Jure Gašparič, ravnatelj Dušan Erjavec in mariborski župan Saša Arsenovič
SŠGT

Po dolgih letih čakanja in prostorskega stiskanja v Mladinski ulici in gostovanja na Cankarjevi je dokončno, da bodo dijaki in zaposleni Srednje šola za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT) po dolgih desetletjih boja končno dobili nove, sodobne prostore. Danes sta ravnatelj SŠGT Dušan Erjavec in predsednik upravnega odbora Lesnine MG opreme Boštjan Mencinger podpisala gradbeno pogodbo. Ob podpisu pogodbe sta bila prisotna tudi državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Jure Gašparič in mariborski župan Saša Arsenovič.

Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem pri kuhanju in strežbi leta 2019. 
Andrej Petelinšek

Kar 5000 kvadratnih metrov učilnic

Nekdanja Osnovna šola Ivana Cankarja v Cankarjevi ulici bo rekonstruirana, energetsko sanirana, dobila bo prizidek in lahko bo sprejela vse dijake srednje gostinske in turistične šole."Pogodba, ki vključuje obnovitvena dela v vrednosti dobrih osem milijonov evrov odpira nove možnosti za našo šolo. Poklici, za katere izobražujemo, so na trgu vse bolj povpraševani in veseli smo, da bomo bodočim natakarjem, kuharjem, turističnim delavcem lahko ponudili kakovostne pogoje za pridobivanje formalne izobrazbe," je ob podpisu pogodbe dejal ravnatelj šole Dušan Erjavec. Trenutno je v šolo vpisanih 570 dijakov, vpis je pa zadnji dve leti stabilen. Ravnatelj še dodaja, da sta sedaj res gostinstvo in turizem v krizi, a da sta obe panogi prihodnosti.

Vizualizacija projekta obnove Cankarjeve 5 - bodoče Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor

Kot še pove ravnatelj, se načrtuje, da bi se gradbena dela začela okoli 20. februarja leto in zaključila v 18 mesecih, saj zasledujejo cilj, da bodo dijaki in zaposleni s 1. septembrom 2022 že v boljših pogojih, predvsem pa, za kar si na šoli prizadevajo že skoraj desetletje, čimprej na eni lokaciji za vse dijake. Čeprav, tako ravnatelj, bodo še nekaj časa del pouka imeli na Mladinski ulici, vsaj dokler ne bo nova šola polno opremljena tudi za praktični pouk. Nova šola, ki bo imela kar 5000 kvadratnih metrov učilnic in sodobno opremljenih prostorov, ki jih dijaki potrebujejo pri praktičnem izobraževanju, bo tako omogočila optimizacijo delovno-učnega procesa, česar se izjemno veselijo.

Stari objekt v središču mesta bo obnovljen

Celotna investicija z opremo vred je ocenjena na okoli 10,5 milijona evrov. Dobrih 5,5 milijona evrov bo za novo srednjo šolo v središču Maribora zagotovilo ministrstvo za izobraževanje iz državnega proračuna v tem in prihodnjem letu, precejšen delež investicije bodo pokrila še evropska sredstva za energetsko sanacijo, nekaj bo dodala sama šola.

18 mesecev bodo potekala obnovitvena dela Cankarjevi ulici 5 v Mariboru, na ​tej zgodovinsko zaščiteni stavbi, ki ima svoje korenine v obdobju Avstro-Ogrske.
Andrej Petelinsek

"Na Ministrstvu za izobraževanje znanost in šport se zavedamo tako pomena šolske izobraževalne infrastrukture kot tudi pomena takšnih izobraževalnih inštitucij kot je Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, kjer dijakom omogočajo pridobivanje kompetenc, ki so zanimive na trgu dela. Gostinstvo in turizem sta tisti področji, ki ju s posebno pozornostjo obravnavamo tudi na našem ministrstvu. Še posebej smo veseli, da se šola ne bo selila na rob mesta, ampak bomo stari objekt v središču mesta ustrezno revitalizirali," je v skupnem sporočilu za javnost sporočil državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Jure Gašparič.

Zgradba v središču Maribora v Cankarjevi ulici 5 je bila stavba zgrajena med letoma 1913 in 1917 in bo obnovljena v skladu s smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor. Da bo prenovljena zgradba v središču mesta je zadovoljen tudi župan Arsenovič. "Pomemben je vsak korak, ki ga naredi država s ciljem, da pride v mesto novo znanje, ki nase veže tudi gospodarstvo. V mestu si želimo povečati število prebivalstva, zato je nujno, da je Maribor kot center celotne vzhodne Slovenije deležen takšne podpore. Vesel sem, da si je ravnatelj za to prizadeval skoraj desetletje in danes prišel do cilja," je povedal župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta