Gradnja onkološke stolpnice se bo nadaljevala takoj, obljublja ministrstvo

Jana Juvan Jana Juvan
27.09.2024 12:29
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrstvo za zdravje bo sedemnadstropno stolpnico gradilo na lastno odgovornost. 
Andrej Petelinšek

Gradnja sedemnadstropne stolpnice, ki bi že morala stati ob oddelku za onkologijo UKC Maribor, se bo vendarle nadaljevala. Ministrstvo za zdravje je podjetje GH Holding, ki izvaja projekt nadgradnje mariborske onkologije, že napotil na gradbišče, so sporočili.

Po naših podatkih naj bi v ponedeljek začeli s pripravljalnimi gradbenimi deli za postavitev prizidka, s katerim bo povezana matična stavba onkologije, ki je že nadgrajena za tri nadstropja in se brez naslednje faze, torej priključitve na stolpnico, niti ne more zaključiti. 

Gradnja se nadaljuje na odgovornost investitorja

Gradnja stolpnice prej ni bila mogoča, ker za njo niso pridobili gradbenega dovoljenja zaradi pritožbe nekaterih lastnikov sosednje stavbe na Masarykovi. Potem ko je upravna enota gradbeno dovoljenje izdala, so se že v drugo pritožili še na ministrstvo za naravne vire in prostor, ki pa je pritožbo ta teden zavrnilo. Ker se sosedje lahko odločijo še za upravni spor, bo gradnja potekala na odgovornost investitorja, torej Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ), ki ga vodi Tomaž Pliberšek.

Sočasno naj bi nadaljevali pogovore s stanovalci Masarykove za odkup njihove stavbe. Nekateri so se že odločili za prodajo, drugi na ponudbo niso odgovorili, ker so pričakovali boljše cene svojih stanovanj.

Kvarijo se tudi aparati na nuklearni medicini

Nadaljevanje gradnje poleg onkologov nestrpno pričakujejo tudi zaposleni na oddelku za nuklearno medicino, nam je povedal predstojnik tega oddelka, dr. Mitja Topalovič. Na nove prostore, predvsem pa aparature, čakajo že leta. Topalovič, ki je predstojnik od leta 2018, nenehno opozarja na zastarelo opremo, ki se pogosto kvari in za njo ne morejo več pridobivati rezervnih delov, najnovejše tehnologije slikovne diagnostike, tako imenovane spekt ct, pa niti nimajo na voljo. Ves čas mu odgovarjajo, naj počaka na nadgradnjo onkologije.

Obsevalne naprave na onkologiji se ves čas kvarijo, prav tako tudi scintigrafske kamere na nuklerani medicini. 
Andrej Petelinšek

"Nuklearna medicina je slepo črevo v UKC Maribor. Vsi nas rabijo, a nihče prav ne ve, kaj točno delamo. Naše preiskave so sicer temeljne za obravnavo onkoloških bolnikov. Vendar se nuklearna medicina v Mariboru ruši. Zamuda nadgradnje onkologije je zato tudi za nas katastrofa. Če se nam aparature dokončno pokvarijo, bodo tudi naši bolniki morali vsi v Ljubljano," nam je povedal. V sklopu nadgradnje onkologije je sicer predvideno, da bo nuklearna medicina pridobila dve nadstropji v novi stolpnici in vso novo opremo.  

Kot smo že poročali, se redno kvarijo tudi obsevalne naprave na onkologiji. Ministrstvo je obljubilo, da bodo še to leto nabavili prvo novo obsevalno napravo, ki jo bodo namestili v že zgrajen nov "bunker", kletni prostor za obsevalnike. Ko se bodo naprave skalibrirale, bodo prvi dotrajani obsevalnik lahko odstranili, nato pa "takoj v začetku leta 2025", kot obljubljajo, izvedli še obnovo drugega dotrajanega obsevalnika. Vrednost obeh obsevalnikov z montažo vred je dobrih 13 milijonov evrov, so še povedali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta