Hišni ljubljenčki v živo: Izberite si psa, za katerega boste lahko skrbeli

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
15.06.2024 16:50

Na dogodku v organizaciji Večera so obiskovalci dobili številne koristne nasvete o vzgoji, negi in socializaciji psa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dogodek je bil namenjen skrbnikom in tudi njihovim psom.
Tadej Regent

"Stoj! Odvrzi orožje!" se je razleglo povelje, preden se je devetletni nizozemski ovčar Thor pognal proti moški postavi v debeli jopi in hlačah, ki prestanejo tudi pasji ugriz. Tokrat je sicer šlo le za prikaz delovanja policijskih psov na dogodku Hišni ljubljenčki v živo, ki ga je pripravila naša časopisna hiša, a Thor je kljub temu požel spontan aplavz.

Na zelenici ob UŠC Leona Štuklja je bilo ves dopoldan zanimivo in poučno, večina obiskovalcev pa je s seboj pripeljala svojega štirinožnega prijatelja, kar je bil tudi osnovni namen dogodka. Sodelujoči partnerji so namreč delili nasvete o vzgoji, negi in oskrbi psov in mačk, prikazali nekaj zanimivih dejavnosti, s katerimi se lahko psi ukvarjajo, kužki so imeli na voljo bazen, otroci so ustvarjali v likovni delavnici, ogledati pa si je bilo mogoče tudi redkejše, a zato nič manj zanimive hišne ljubljenčke - dihurje.

Slovenija, Maribor, 16.5.2024 - hišni ljubljenčki
Tadej Regent

Poleg stojnic, na katerih so različna društva in organizacije predstavljali svoje produkte in storitve, so na odru potekala kratka predavanja in prikazi dobrih praks. Da psi niso igrače, temveč lahko z veseljem opravljajo številne naloge, od pomoči invalidom, iskanja pogrešanih do čustvene podpore, sta denimo opozarjali predstavnici Zavoda raziskovalni inštitut PES Urška Razingar in Tina Klepac. Sodelavci Zavetišča za živali Maribor so obiskovalce ozaveščali o odgovornem lastništvu živali in predstavljali pse in mačke, ki se jim trudijo čim prej najti dom. "Trenutno je za posvojitev na voljo okoli 33 psov in štiri muce, imamo pa tudi veliko mačjih mladičkov, ki še niso dovolj stari za oddajo," je povedala predstavnica zavetišča Maša Mesarec. Vedno iščejo tudi sprehajalce psov, ki že imajo nekaj izkušenj s psi, so pripravljeni prihajati redno v dopoldanskem času in se držati navodil zaposlenih. 

Usposabljanje in naloge reševalnih psov je predstavila Nevenka Štor, predsednica Društva vodnikov reševalnih psov Podravje, ki sodi pod okrilje Civilne zaščite. Kako lahko sami vzgojimo svojega štirinožca in ga miselno zaposlimo z učenjem raznovrstnih spretnosti, pa so povedali in praktično prikazali predstavniki zavoda Alfakan.   

Odgovornemu lastništvu živali posvečajo veliko pozornosti tudi v Felinološkem društvu Maribor, ki je izdalo pobarvanko, namenjeno najmlajšim. Z njo v vrtcih poučujejo otroke o potrebah mačk in pravilni skrbi zanje. "Trudimo se vplivati na mnenje širše javnosti o odnosu do mačk, saj v vaških okoljih večinoma še vedno štejejo za neke vrste kmetijsko orodje za zatiranje škodljivcev," je povedal predsednik društva Boris Herman. "Ne smemo pozabiti, da so tudi one čuteča bitja," je opozoril sogovornik. 

Slovenija, Maribor, 16.5.2024 - hišni ljubljenčki
Tadej Regent

S svojim 13-mesečnim maltežanom Minijem je dogodek obiskala Slavica Govedič, še največ iz radovednosti, je dejala: "Pa tudi zaradi družbe, zame in za psa. Omislila sem si ga, ker sem upokojenka, imam dovolj časa zanj, zaradi psa pa imam tudi vsak dan razlog za tri sprehode. Brez njega najbrž sploh ne bi šla ven." Nekaj obiskovalcev je prišlo po informacije, kako ukrotiti živahnejše pse, Mariborčanka Simona Köberl pa je s triletno labradorko Gino potrebovala nekaj zdravstvenih nasvetov, ker psička trpi za epilepsijo. Večina obiskovalcev se je strinjala, da bi v Mariboru potrebovali več tovrstnih dogodkov. "Ljudje imajo radi pse, manjka pa jim znanja," je menila Maja Cotar Pehant, ki se sicer ukvarja z oskrbo živali, na dogodku pa je iskala informacije o možnosti usposabljanja za vodnika slednega psa. "Pri svojih strankah opažam, da marsičesa ne vejo, nekateri sploh ne bi smeli imeti psa ali pa ne tega, za katerega so se odločili. Izberi si psa, za katerega boš lahko skrbel, ne tistega, ki ti je všeč," je dejala sogovornica. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta