(INFOGRAFIKA) Covid in porodi v UKC Maribor: Strah, skrbi in negotovost

Andreja Kutin Lednik
21.11.2020 02:00

O izkušnji nosečnosti in poroda med epidemijo koronavirusa smo se pogovarjali z mamico, ki je oktobra rodila drugega otroka. Iz mariborske porodnišnice pozivajo porodnice, naj ne zamolčijo simptomov, ki bi lahko pomenili koronavirusno bolezen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V mariborski porodnišnici so doslej rodile tri na covid pozitivne porodnice in vse so dobro okrevale.
UKC Maribor

Pričakovanje, nestrpnost, včasih tudi strah pred neznanim običajno spremljajo nosečnice v zadnjih tednih pred porodom. V letu korone je čas pričakovanja še nekoliko težji, sploh zato, ker so se po medmrežju razširile pripovedi o neprijetnih porodih v maskah in varovalni opremi.

"Prvi val in prvi koronaukrepi glede nosečnic in spremstva pri porodu so pustili posledice in strah pri vseh nosečnicah v tistem času. Ko smo slišale porodne zgodbe mamic, ki so rodile v prvem valu epidemije, smo bile prestrašene, kako bo videti naš porod. Potihoma smo upale, da bodo te ukrepe čim prej spremenili. V prvem valu partner ali spremljevalec ni smel biti prisoten niti v aktivni fazi poroda, nosečnica pa je morala ves čas poroda tudi pri iztisu imeti masko na obrazu. Tako so se tudi pri meni pojavili strah, skrbi in negotovost. Redno sem spremljala, ali bodo spremenili ukrep glede partnerja pri porodu. Pri prvem porodu je partner lahko bil prisoten in res mi je bil v veliko oporo tako fizično kot psihično in ne predstavljam si, kako bi bilo brez njega," opisuje neprijetni čas Maja Kampl, ki je oktobra rodila drugega otroka.

Koronapravila bolj po meri nosečnic

Že prvi pregledi v nosečnosti so bili neprijetni, nadaljuje Kamplova: "Tudi zaradi nošenja mask na pregledu, da se v zdravstvenem domu ne bi okužila, saj smo v začetku poslušali samo o okužbah med zdravstvenimi delavci. Manj je bilo rednih pregledov nosečnic. Imela sem še nosečniški diabetes, tako da sem ravno v začetku, ko se je pojavil virus, morala hoditi še po bolnišnici. Vse to je za sabo prineslo dosti strahu in stresa. Največ, če bo seveda vse v redu z otrokom, če se slučajno okužim."

Rosemarie Franc: "V zaščitni opremi je zelo vroče, očala se rosijo, tako kot porodnica tudi me težko dihamo pod maskami."
UKC Maribor

​Do njenega poroda so koronapravila že spremenili v prid nosečnic. Partner jo je lahko spremljal pri aktivni fazi poroda, so pa bili prepovedani vsi obiski v porodnišnici. "Babice, zdravniki in vse osebje v porodnih sobah in kasneje na oddelku se strogo držijo nošenja mask, imajo tudi zaščitna očala in vizirje. Po porodu je porodnica, če je le mogoče, sama v sobi, kar mi je bilo v primerjavi s prvim porodom super. Porodnica se lahko v miru spočije in posveti samo sebi in dojenčku," pravi Mateja Kampl.

UKC Maribor

K sreči internet ne ponuja le strašljivih informacij, ampak tudi bolj prijazne načine seznanjanja z novostmi. Izidora Vesenjak Dinevski, ki vodi tečaje za nosečnice, opaža, da je strah prisoten, a ga sedaj odpravljajo preko spletnih aplikacij, pohvali pa tudi osebje v bolnišnici. Nobena od njenih porodnic namreč po porodu ni poročala o kaki zelo negativni izkušnji, neprijetnosti pa osebje zgladi s strokovnostjo in prijaznostjo.

Zaradi zamolčanih simptomov v karanteno cela ekipa

Tudi za zdravnike in babice se je v covid razmerah delo precej spremenilo, sploh če rojeva porodnica, obolela s covidom-19. "Je težko, a zavest, da nekomu pomagaš, odtehta tudi to. Oprema - zaščitni plašči, rokavice - so neprepustni in posledično je v tej opremi zelo vroče, očala se rosijo, tako kot porodnica tudi me težko dihamo pod maskami," pripoveduje babica Rosemarie Franc, strokovna vodja zdravstvene nege Oddelka za perinatologijo UKC Maribor.

UKC Maribor

V mariborski porodnišnici so doslej rodile tri na covid pozitivne porodnice in vse so dobro okrevale. Imeli pa so tudi slabo izkušnjo, saj je ena porodnica simptome zamolčala - osebje se tako ni primerno zaščitilo in zato je morala v karanteno cela ekipa, kar je predstavljalo izjemno velik organizacijski zalogaj. "Pozivamo vse porodnice in njihove partnerje, naj ne zamolčijo simptomov, saj se le tako lahko zaposleni primerno zaščitijo in potem pomagajo tudi drugim," poziva Francova, ki opaža, da so v koronadobi porodnice bolj negotove, večina nosečnic pa se izogiba večjim gručam ljudi, bojijo se, da bi morebitna okužba povzročila nevšečnosti novorojenčku, zato je okužb pri nosečnicah glede na pogostost obolenj v populaciji malo.

Mlada mamica Lejla Kolarič se strinja: "Vsem skupaj se lepo zahvaljujem, morda je malo neprijetno, ker ni obiskov, a če bi prišel nekdo, ki bi okužil osebje, bi lahko denimo ostala brez babice. In vsi vemo - babice potrebujemo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta