(INFOGRAFIKA) Javnomnenjska anketa: Župan Arsenovič prepričal Mariborčane

Rok Kajzer
14.12.2020 02:00
Pred letom dni je bila anketa za mariborskega župana Saša Arsenoviča porazna, na polovici mandata pa se županstvu prikazuje veliko lepša slika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan ima podporo za trajno zaprtje Glavnega trga in Koroške ceste. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Decembra lani je anketa, ki jo je za Večer izvedla agencija Ninamedia, mariborskemu županu Sašu Arsenoviču in njegovi ekipi sporočala, da je v velikih težavah. Njegovo delo je bilo slabo ocenjeno, po levi in desni sta ga prehitevala njegova županska predhodnika Andrej Fištravec in Franc Kangler, njegova lista je pristala šele na tretjem mestu (za Kanglerjevo listo in stranko SDS), meščani pa so bili proti takrat najbolj aktualnemu projektu, nakupu Gostilne pri treh ribnikih. Slika je po enem letu povsem drugačna.

S povprečno oceno 3,31 se je Arsenovič dvignil nad vse ocene, ki smo jih Fištravcu izmerili v njegovem mandatu, a še ni presegel treh Kanglerjevih ocen - jim je pa blizu. V tolažbo vsaj to, da je imel Kangler, tik preden so ga meščani "odstavili", rekordno nizko povprečno oceno (1,97).

Dobre novice

Sedanji župan je v primerjavi z decembrom 2019 bistveno izboljšal svojo javnomnenjsko podobo. Če je njegovo delo lani za uspešno ali zelo uspešno ocenjevalo le nekaj več kot 27 odstotkov vprašanih, je ta delež letos krepko popravil - na skoraj 45 odstotkov. Temu primerno se je več kot opazno zmanjšal delež tistih, ki njegovo delo ocenjujejo kot neuspešno ali zelo neuspešno. Takih je bilo lani več kot 36 odstotkov, tokrat le nekaj več kot 19. Se pa ob tem vzdržuje delež tistih, ki županovo delo ocenjujejo z "niti niti". Teh je bilo pred letom 30 odstotkov in letos ni nič drugače.

​Če temu dodamo še dejstvo, da je županova lista na prvem mestu med listami in strankami, ki bi jih volivci radi videli v mestnem svetu (o čemer obširneje jutri) - pred letom je bila daleč pred njegovo listo Kanglerjeva NLS pa tudi SDS - potem so novice za županstvo precej dobre. Tudi naklonjenost njihovim projektom se je precej povečala - za to, da Glavni trg in Koroška cesta ostaneta zaprta za promet, je več kakor 54 odstotkov meščanov.

Čemu dati prednost?

Anketiranci so tokrat znova odgovarjali na vprašanje, katerim projektom dati prednost oziroma za katere mora evre primakniti tudi država. Prioritete so tokrat nekoliko drugačne in sta jih več kot očitno narekovali tudi epidemija in zdravstvena kriza. Na prvih treh mestih so zdravstvene institucije - čisto na vrhu oddelek za pljučne bolezni UKC Maribor (njegova preselitev) in infekcijska klinika UKC Maribor; oba z najvišjim odstotkom (čez 46).

​Sledijo Zdravstvena postaja Tezno, zahodna obvoznica, Center Rotovž in dvorana Tabor, nekaj anketirancev je posebej omenilo Mariborsko knjižnico (ki bo v sklopu Centra Rotovž), južno obvoznico, Umetnostno galerijo, hitro železnico do Ljubljane ...

V drobovje

To so glavni poudarki tokratne javnomnenjske raziskave, kaj pa še razkrivajo podatki? To, da so županu nekoliko bolj naklonjene ženske, saj njegovo delo večinoma ocenjujejo bolje kot moški. Pa da županu manjka podpora "srednjih" generacij med 31. in 60. letom, saj ima opazno več podpore med tistimi do 30. leta starosti in tistih, ki so stari več kakor 60 let. Arsenoviču manjka tudi sredina izobrazbene strukture anketiranih - najbolje ga namreč ocenjujejo tisti s končano osnovno šolo (ali manj) in tisti s končano (staro) univerzitetno izobrazbo, bolonjskim magisterijem ali več. Najmanj podpore ima pri anketirancih s končano dve- ali triletno strokovno šolo ali poklicno izobrazbo. Najboljše ocene je župan pričakovano dobil v urbanem oziroma mestnem delu mestne občine, manj pa v primestnih in podeželskih delih.

Glede projektov je moški del populacije bolj naklonjen prometu in športu, saj so moški izraziteje podprli obvoznico in dvorano Tabor, medtem ko ženski del izraziteje podpira knjižnico (Center Rotovž), še bolj pa investicije v zdravstvene ustanove. Slednje imajo izrazito podporo tudi med starejšim delom prebivalstva. Vsi projekti - od cestnih do zdravstvenih - imajo opazno podporo med anketiranci, ki živijo v urbanem delu, ta pa se konkretno zmanjšuje pri tistih v primestnih in podeželskih delih mariborske mestne občine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta