Informativni dnevi: Fakultete v lov na nove študente

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
11.02.2020 18:17

Konec tedna so informativni dnevi. Na Univerzi v Mariboru svetujejo, naj dijaki pridejo dobro pripravljeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za študij na FERI bo gotovo tudi letos veliko zanimanja. 
Andrej Petelinšek

Pred informativnimi dnevi se na ulov novih študentov temeljito pripravljajo tudi na Univerzi v Mariboru (UM). Vrata svojih fakultet bodo odprli v petek ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri, prostore mariborskih Študentskih domov pa v petek ob 13. uri. S predstavitvami programov, predavalnic in laboratorijev, zanimivih projektov ter obštudijskih dejavnosti bodo dijake skušali prepričati, da si za študij izberejo prav mariborsko univerzo. "UM je poznana po tem, da je povezana z okoljem, da sledi njegovim potrebam, zato je tudi zaposljivost diplomantk in diplomantov visoka," je na tiskovni konferenci izpostavil mariborski rektor Zdravko Kačič.

Andrej Petelinšek

UM za več zdravnikov

UM je predvsem zaradi manjših generacij in vse več visokošolskih zavodov v zadnjih 15 letih prepolovila število svojih študentov, zdaj jih ima le še okoli 13.500. Se je pa ta številka po besedah rektorja Kačiča v zadnjih letih ustalila, enako je s številom razpisanih vpisnih mest, ki jih je dobrih 4500. Glavna novost letošnjega razpisa je, da je UM za 20 mest povečala vpis na programu splošne medicine. Namesto 86 študentov, jih bodo tako sprejeli 106. S tem po besedah rektorja odgovorno pristopajo k problematiki pomanjkanja zdravnikov. "Za takšno povečanje smo se odločili kljub temu, da nismo dobili dodatnih finančnih sredstev za leto 2020, prav tako se še dogovarjamo, kako ta denar zagotoviti v prihodnjem letu," je povedal Kačič. Pričakovani državni denar prav tako (še) ni odobren za akreditiran program dentalne medicine, ki bo zatorej naslednje študijsko leto še brez študentov. Odločitve, kdaj in ali sploh bo država prispevala denar, še ni.

Vpisna mesta gor, vpisna mesta dol

Dvajset dodatnih mest je sicer dobila tudi Fakulteta za logistiko iz Celja. V Ljubljani je namreč ustanovila novo dislocirano enoto, kjer bo potekal izredni študij gospodarske in tehniške logistike. Na drugi strani je Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko za deset mest skrčila svoj program računalniške in informacijske tehnologije. Za pet do deset mest je vse svoje programe oklestila še Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, 25 mest manj bo tudi na izrednem študiju predšolske vzgoje Pedagoške fakultete. Največje zanimanje sicer že tradicionalno vlada za medicino, zdravstveno nego, varnostne vede, psihologijo in medijske komunikacije, ki so praviloma zapolnjeni takoj.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta