(INICIATIVA) Stanovalci Marčičeve proti degradaciji ulice

Helena Ponudič Helena Ponudič
09.07.2019 16:16

Stanovalci Marčičeve ulice pod Kalvarijo so oblikovali civilno iniciativo za ohranitev urbanistične urejenosti in arhitekturne celovitosti ulice. Povod je načrt za gradnjo novega večstanovanjskega objekta, ki pa ga investitor snuje po vseh predpisih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Civilna iniciativa nasprotuje novogradnjam, ki ne upoštevajo arhitekturne in urbanistične celovitosti.
Sašo Bizjak

Pod Kalvarijo na zahodni strani Mestnega parka leži nekoliko skrita, manj znana Marčičeva ulica. Da se dogaja urbanistična in arhitekturna degradacija ulice, opozarjajo nekateri stanovalci, ki so oblikovali civilno iniciativo za ohranitev urbanistične urejenosti in arhitekturne celovitosti ulice. Po besedah članov civilne iniciative, katere pobudnica je Emica Antončič, v Marčičevi zadnje leto potekajo prenove in nadomestne gradnje vil in hiš, pri katerih pa niso upoštevani arhitekturna dediščina in gabariti vrstnih hiš.
"Za povrh je v ulici načrtovana še nova gradnja večstanovanjskega objekta na nekdanjem travnatem športnem igrišču, česar ulica, glede na prometno ureditev, ki ni bila predvidena za obsežnejši promet, in na geološko nevarnem nestabilnem hribu, prepredenem z meteornimi vodami, sploh ne prenese," opozarja 23 članov civilne iniciative.

​Mariborska Dolina faraonov

Marčičeva ulica ima v spodnjem delu meščanske vile, zgrajene v času Kraljevine Jugoslavije, štiri od njih so spomeniško zaščitene, med njimi znamenita Hutterjeva vila, ki jo je zgradil tovarnar Josip Hutter, ustanovitelj in solastnik nekoč uspešne tekstilne tovarne Hutter in drug. V zgornjem delu pa je naselje vrstnih hiš iz 60. let 20. stoletja. Naselje je bilo v tistem času eno redkih arhitekturno in urbanistično celovito načrtovanih naselij individualnih stanovanjskih hiš, poudarja Emica Antončič. Individualne stanovanjske hiše in meščanske vile v spodnjem delu so celovite in estetske, večinoma delo arhitektov Jožeta Krajnčiča in Marjana Škrbinca.

Hutterjeva vila je spomeniško zaščitena, a jo je že vidno načel čas. Danes so v njej prostori Policijske uprave Maribor.
Sašo Bizjak

Parcela ima status gradbenega zemljišča

Povod za oblikovanje civilne iniciative so načrti za gradnjo večstanovanjskega objekta. Investitor, podjetje Avtocenter Lenart, ki ga vodita Samo Kurnik in Jožef Kurnik, je območje nekdanjega travnatega športnega igrišča, ki je nekoč sodilo pod sedanji Krizni center za mlade, kupil pred štirimi leti. Status gradbenega zemljišča je parcela pridobila že leta 1970. Avtocenter Lenart na tem zemljišču namerava zgraditi dva dvonadstropna stanovanjska objekta, skupno z osmimi stanovanji, pritličjem in vkopanim parkiriščem z 18 parkirnimi mesti. S tem se ne strinja civilna iniciativa, saj "v ulici ni ustreznih pločnikov in prometne signalizacije in bi takšno število avtomobilov utegnilo resno ogroziti varnost otrok".

Podjetje Avtocenter Lenart na tem zemljišču namerava zgraditi dva dvonadstropna stanovanjska objekta. Parcela ima status gradbenega zemljišča.
Sašo Bizjak

"Naša kolonija se še da rešiti"

Civilna iniciativa opozarja tudi, da nekatere prenove in nadomestne gradnje vrstnih hiš ne upoštevajo arhitekturne celovitosti naselja. Po njihovem mnenju je to problem mariborske občine, ki je že dovolila urbanistično in arhitekturno degradacijo starejših naselij, kot so že omenjena Železničarska, Vurnikova in Hutterjeva kolonija. "Mestna občina Maribor je že dovolila tovrstno degradacijo starejših naselij. Ostale kolonije so že načete, naša se da še rešiti," so prepričani člani civilne iniciative, ki menijo, da je glavni problem v prostorskoureditvenih načrtih MOM, ki celovitega naselja vrstnih hiš ne varujejo pred večstanovanjskimi novogradnjami in neustreznimi prenovami.

Investitor spoštuje zakonska določila

In kako očitke in pobudo komentirajo na mariborski občini? "Pozdravljamo angažiranost občanov, ki jim je mar za izgled in urejenost mesta. Podžupan za področje arhitekture in prostora Gregor Reichenberg je predstavnike civilne iniciative že sprejel na sestanku," so sporočili z občine, a dodali, da OPN ni mogoče sprejeti nemudoma in po hitrem postopku. Obenem se strinjajo, da tovrstna določila, ki bi ščitila urbanistično kakovostna območja, vsekakor potrebujemo.

Marčičeva ulica
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta