(INTERVJU) Barbara Žgajner: Največja nevarnost je osamljenost

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
24.12.2019 10:36

O stanju na področju pomoči na domu, potrebah po dodatnih zaposlitvah in načrtih za prihodnje leto smo se pogovarjali z Barbaro Žgajner, direktorico Centra za pomoč na domu Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Želim si, da bi ljudje v domačem okolju imeli enake možnosti pri dodatnih storitvah - te bi morale postati del standarda in dostopne tistim, ki jih potrebujejo," pravi direktorica Centra za pomoč na domu Maribor Barbara Žgajner.
Igor Napast

Prebivalstvo se stara, potrebe po pomoči na domu, ki mnogim starejšim olajšajo samostojno življenje na njihovem domu, nekaterim pa ga sploh omogočajo, iz leta v leto naraščajo. V mariborski občini in še treh primestnih to storitev v okviru javne službe nudijo socialne oskrbovalke Centra za pomoč na domu Maribor. O razmerah na tem področju smo se pogovarjali z direktorico mariborskega centra Barbaro Žgajner, ki ta javni zavod vodi od maja letos.
Kakšno je stanje na področju pomoči na domu?
"Trenutno imamo skoraj 540 uporabnikov, v čakalni vrsti je približno 90 ljudi. Ta podatek se mesečno spreminja, je pa res, da tiste, ki nujno potrebujejo našo pomoč, poskušamo vključiti sproti - torej gre predvsem za upravičence, ki imajo svojce ali pa situacija ni takšna, da bi pomoč na domu potrebovali že danes. Ugotavljamo pa, da se potrebe uporabnikov precej spreminjajo, da postajajo vse bolj kompleksne, vse več je upravičencev, ki potrebujejo pretežno nego, vse pogosteje pa se srečujemo tudi z uporabniki, ki imajo znake demence ali pa je ta že potrjena."
Večje potrebe po pomoči na domu posledično pomenijo tudi potrebo po dodatnih zaposlitvah. Koliko posluha ima za to občina, kakšno je sodelovanje?
"Sodelovanje z mariborsko občino je zelo dobro. Trenutno se dogovarjamo za tri nove zaposlitve za leto 2020, pa tudi o tem, kako v prihodnjem letu nadaljevati izvajanje storitev, ki jih nudimo v okviru evropskega projekta CrossCare. Z roko v roki gremo tudi pri iskanju novih rešitev - tako smo se v sodelovanju s projektno pisarno mariborske občine in neprofitno organizacijo Spominčica Maribor ter UKC Maribor prijavili za nov evropski projekt s področja demence, ki je usmerjen v uporabnike v domačem okolju. Iskreno: ljudje z demenco, ki niso vključeni v institucionalno varstvo, ob pomanjkanju časa svojcev ostajajo 'zaklenjeni' v svojih domovih - takih primerov ni malo. In z vidika razvoja bolezni je največja nevarnost prav osamljenost. Tudi sicer vidim veliko potrebo po novih programih na področju demence."

Barbara Žgajner
Igor Napast
Trenutno imajo skoraj 540 uporabnikov, v čakalni vrsti pa je približno 90 ljudi.
Andrej Petelinšek
Barbara Žgajner
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta