(INTERVJU) Dušan Erjavec: Sramota je, da Terme prodajajo Gostilno Pri treh ribnikih

Zora Štok Zora Štok
24.03.2019 16:13

Z ravnateljem Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor Dušanom Erjavcem o izobraževanju v tej panogi, (ne)odzivu okolja na njihove projekte, o načrtih, ki vključujejo preselitev in učni hotel ... ​Poklica kuharja in natakarja sta podcenjena, pravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dušan Erjavec je ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor drugi mandat.
Igor Napast

Vaši dijaki so nedavno sodelovali pri strežbi 800 gostom v prestižnem St. Moritzu, kjer je tamkajšnji Hotel Kempinski pripravil predporočno slavje za sina 19. najbogatejšega človeka na svetu. Dogodek je bogataša stal 88 milijonov evrov. Kako je vaši šoli uspelo vzpostaviti takšno sodelovanje?
"Na nas se je spomnila naša nekdanja dijakinja, ki je v hotelu, ki ga omenjate, vodja prodaje. To je bil prvi korak. Potem se je v pogovorih pokazalo, da naši dijaki tako po znanju kot po videzu in opremi, ki jo imamo na šoli, povsem ustrezajo strogim merilom verige Kempinski. Že to je bilo za nas pomembno priznanje. A največje priznanje je prišlo po dogodku - direktor hotela je navrgel, da bi naših 20 dijakov kar takoj zaposlil, kar kaže, da so delali brez napake in so se resnično izkazali. In pogovarjamo se o nadaljnjem sodelovanju, da bi naši najboljši dijaki tam opravljali vsaj prakso. No, pa tudi naš učitelj kuharstva gre poleti za dva meseca na specializacijo v omenjeni hotel."
Kaj pa naši hoteli oziroma hoteli v sosednjih državah?
"Ne gre zlahka. Ko smo se nedavno pogovarjali s predstavniki Kempinskega v Savudriji, so nam rekli, da potrebujejo vsaj en mesec, da dijake pripravijo do tega, da ustrezajo njihovim standardom. V portoroškem pa je problem namestitev, saj bi moral hotel za dijake najeti sobe, stanovanja ali apartmaje, kar stroškovno za nikogar ne pride v poštev. V St. Moritzu to ni bil problem, ker ima hotel v neposredni bližini posebno depandanso, namenjeno za bivanje osebja, ki ne stanuje v svojem ali najemniškem stanovanju."

Dušan Erjavec: "Pohorska omleta bi lahko bila to, kar so na primer trojanski krofi ali blejska kremna rezina."
Igor Napast
Dušan Erjavec
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta