(INTERVJU) Ravnatelj OŠ Draga Kobala: Za Pobrežje bodo tri šole kmalu premalo

Barbara Bradač Barbara Bradač
19.06.2020 05:00

Z Aleksandrom Jeršičem ob koncu šolskega leta, ki ga je zaznamovalo šolanje na daljavo, sedaj pa življenje v šoli krojijo varnostni ukrepi, o drugačni valeti, o sodelovanju s starši in o nujnosti po dograditvi kakšne osnovne šole v občini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Jeršič to osnovno šolo na Pobrežju s 500 učenci in 80 zaposlenimi vodi drugi mandat.
Sašo Bizjak

Ko sem vstopila v šolo, je bil precejšen mir, čeprav sem prišla v času odmora. Le nekaj učencev sem srečala na hodniku. Običajno je predvsem ob koncu šolskega leta na njenih hodnikih precej bolj veselo, živahno, razigrano. Kakšen je utrip življenja na šoli?
"Vsekakor drugačen, ker je novi koronavirus postavil stvari na glavo pri organizaciji dela, stiki učencev so karseda zmanjšani, v času pouka se učenci družijo le v matičnih razredih, tudi valete ni bilo, prav tako je vsebina zelo prilagojena in naravnana k temu, da se krpajo minusi, ki so nastali v obdobju pouka na daljavo. Poudarek je bolj na utrjevanju življenjskih vsebin in manj na tehničnih podrobnostih. Sam na na obrazih učencev vidim podobno razigranost kot vsako leto, čeprav se otroci ne smejo toliko družiti, kot so se prej, vendar počitnice enako nestrpno pričakujejo. Prepričan sem, da smo s tem, ko smo učence vrnili v šolo, naredili dobro potezo. Trije tedni v šoli morda komu sami po sebi ne pomenijo strašnega plusa, ampak minus pri šestmesečni odsotnosti bi bil dosti večji in težje nadomestljiv."
Devetošolci valete niso imeli, zaključek osnovnošolskega obdobja pa ste jim verjetno omogočili.
"Skupaj s predstavniki staršev posameznih razredov, z razredničarkami smo se dogovorili, kako izpeljati zaključek v skladu s priporočili in željami. Vsak razred je izvedel program v svoji učilnici, kjer je bila tudi svečana podelitev spričeval, pogostili smo jih s tortico, potem so imeli na drugih lokacijah zabavo, kar je njim v tem trenutku tudi najbolj pomembno. Programi so bili zelo lepi, učenci so se zelo potrudili in tudi veliko solz je bilo, ki so tudi sicer stalni spremljevalec valete, saj se šele takrat otroci zavedo, da je konec nekega obdobja, žalostni so, ker zapuščajo šolo, za nas pa je to znak, da smo dobro delali, ker pokažejo, da jim bo nekaj manjkalo. In vsa ta čustva so bila izražena tudi ob letošnjem drugačnem zaključku."

Pod njegovim ravnateljevanjem so v šoli ustanovili Društvo ljubiteljev Osnovne šole Draga Kobala s podružnico Brezje, s katerim tudi gradijo pripadnost šoli.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta