(INTERVJU) Tanja Cegnar: "Vsi upamo, da bo toplo vreme pregnalo virus"

Urška Kereži
05.04.2020 19:11

"Toplo vreme pride običajno aprila, takrat bo virus odšel," je prepričanje mnogih pred kratkim samozavestno povzel predsednik ZDA Donald Trump. A strokovnjaki so ob takšnih napovedih previdni, z gotovostjo tega ne morejo trditi, pravi vremenoslovka iz Urada za meteorologijo pri Arsu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanja Cegnar: "Kot imamo ljudje območje kombinacije temperature in zraka, v katerem se počutimo najugodneje, ga ima verjetno tudi virus." 
Žiga Živulovic Jr.

Da nas je novi virus do zdaj že presenetil na več področjih, opozarja tudi Tanja Cegnar iz Urada za meteorologijo pri Agenciji RS za okolje. Profesionalna vremenoslovka, ki je tudi članica več ekspertnih skupin pri Svetovni meteorološki organizaciji in drugih mednarodnih organizacijah, organizatorica številnih strokovnih konferenc in delavnic v okviru Evropske meteorološke zveze, še posebno na področju posredovanja meteoroloških storitev, tesno pa sodeluje tudi z NIJZ na področju ultravijoličnega sončnega sevanja in vplivov vremena na ljudi.

Ste zdravi?
"Sem."

In počutje?
"Dobro, hvala, čeprav kot mnogi pogrešam družabno življenje, mobilnost ter pogovore in razprave s kolegi v živo in ne samo prek telekonferenc. Trudim se živeti, kolikor se da zdravo, da me v teh izrednih časih ne bi zajeli tesnoba in malodušje."

Pa vam telefoni na Agenciji za okolje in prostor (Arso), odkar so nekatere študije napovedale, da bi toplo vreme morda lahko vsaj začasno upočasnilo širjenje novega koronavirusa, zvonijo še pogosteje kot sicer?
"Ne le v Sloveniji, tudi kolegi iz drugih evropskih držav poročajo, da se je zanimanje medijev in ljudi za vreme v času ukrepov za preprečevanje širjenja novega virusa zmanjšalo. Samo kot primer naj navedem, da smo v zadnjih tednih imeli dve močni ohladitvi, zelo močno burjo na Primorskem, izjemno epizodo saharskega prahu, pozebo, nad severnim polom pa je sicer zelo redek pojav ozonske luknje. Koliko novic in prispevkov je bilo o teh temah? Čeprav bi običajno vsi o njih izčrpno poročali, smo jih tokrat komaj zasledili. Vsi upamo, da bo poletno visoka temperatura pregnala ta novi virus, ki je tako temeljito zarezal v naša življenja. A z gotovostjo tega ne more nihče potrditi. Virus je nov in njegovo obnašanje strokovnjaki šele spoznavajo, toda če bi sklepali po nekaterih drugih epidemijah, je naše upanje na izboljšanje z naraščanjem temperature upravičeno, ne pa tudi povsem potrjeno."

Tanja Cegnar: "Rada imam svoj poklic in vremenski razvoj redno spremljam, tako je spremljanje vsega, kar se dogaja z vremenom in podnebjem ne samo poklic, ampak tudi hobi." 
Robert Balen
Tanja Cegnar, Arso
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta