Iz Štajerca: Ko obed postane obred

Simona Dijak Simona Dijak
21.02.2019 06:03

Mladi mariborski umetnik na tradicionalni način ustvarja vrsto lesenih izdelkov z namenom zvišanja kvalitete prehranjevanja, s tem pa tudi zdravja in počutja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izdelovalec lesenih žlic in zajemalk Gregor Gustinčič
Andrej Petelinšek

"Ne mine niti en dan, da ga ne bi posvetil izdelavi lesenih žlic," pravi Grega Gustinčič, Mariborčan v srednjih tridesetih, ki že več kot tri leta ročno izdeluje unikatne lesene žlice VikingSpoon. Vikingi so namreč v davni zgodovini bili vsestranski mojstri, spretni rokodelci in obrtniki, po čemer se tudi sam rad zgleduje. Pri delu Gustinčič uporablja zgolj ročno orodje - žago, sekiro, parang mačeto in rezbarske nože, saj je tradicionalna izdelava najbližja naravi in proces drugačen, pravi. Sicer pa je mladi umetnik že od mladih nog povezan z naravo, obdelovanje lesa je spoznal pri starih starših, ko je z njihovo pomočjo izdelal prvo ptičjo krmilnico. Vsa ta leta stika z naravo ni izgubil, le poglobil ga je, in ko je prek prijatelja spoznal žličarstvo, se je zaljubil, pravi.

Grega Gustinčič svoje izdelke predstavlja vsak petek na Grajskem trgu.
Osebni arhiv

Žlico uporabili tudi za tepežkanje

"Zdi se mi, da smo izgubili občutek, kaj je ročno delo. Premalo se spuščamo v globino ročne dejavnosti. So pa na drugi strani na srečo še ljudje, ki veliko dajo na ročno delo, na energijo izdelka, dajejo prednost tovrstni izdelavi. Med njimi so tudi nekateri, ki že nasploh skrbijo za zdrav način življenja, prav tako pa tisti vseh generacij, ki imajo posluh za naravo in posledično za naravne izdelke," razlaga sogovornik, ki dodaja, da se od izdelovanja žlic v Mariboru sicer ne da živeti, bi pa svojo prodajo žlic, ki spadajo v višji cenovni razred, na splošno ocenil kot perspektivno.

Njegove lesene žlice dajejo okus narave.
Osebni arhiv
Grega Gustinčič pravi, da ne mine niti dan, ki ga ne bi posvetil izdelavi lesenih žlic.
Andrej Petelinšek

Pogreša večjo povezanost

Za izdelavo lesene žlice večinoma potrebuje vsaj dva tedna. Vsaka je unikat, umetniško delo. "Tako dolgo zato, ker se dela iz svežega lesa, predvsem pa zato, ker si oblike ne določi vnaprej, ampak išče obliko in lepoto v vsakem kosu lesa posebej. Linije, simetrija - vse je plod občutka, to pa je ravno razvijanje mojstrstva, ki ga pri tem iščem in pridobivam," še izpostavlja Gustinčič, ki je sicer tudi vodja sekcije rokodelcev. Ta deluje v Občinski turistični zvezi Maribor in v sodelovanju z Zavodom za turizem. Trenutno imajo sedemnajst članov. Svoje izdelke predstavljajo vsak petek od marca do decembra na Grajskem trgu, tam so tudi kakšno soboto in nekatere praznike.

Za izdelavo lesene žlice večinoma potrebuje vsaj dva tedna. Vsaka je unikat, umetniško delo, meni Grega Gustinčič.
Andrej Petelinšek
Za izdelavo ene lesene žlice potrebuje dva tedna.
Osebni arhiv

Tradicionalna izdelava z moderno dodelavo

Izdelave lesenih izdelkov se loti s celim telesom in dušo. Svoje izdelke izdeluje na prostem, kjer se človek najboljše počuti in kjer je najbliže naravi. Izjema ni niti zima. Tradicionalna izdelava je tista, ki mu daje mir, ga notranje bogati in mu na nek način predstavlja meditativno stanje in način sproščanja. Mnenja je namreč, da lahko svoje življenje povzdignemo na višji nivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta