Iz Štajerca: Lastnik številnih starinskih vozil iz Maribora: Redko kdo danes zvozi avto do konca

Gregor Grosman Gregor Grosman
27.02.2020 06:05

Avtobus, tovornjak s kesonom ali kabriolet - z obnovo in vožnjo takšnih vozil ima veselje. "Nisem takšen, da bi me navduševali ultra dragi starodobniki," pravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najraje vozi tam, kjer je omejitev 50. Tam starodobniki najlepše gredo, pravi Obrovnik, ki s svojimi vozili redko zaide na avtocesto.
Gregor Grosman

Izučeni avtoelektričar Joško Obrovnik, ki že štiri desetletja opravlja obrt, pri kateri se enostavno moraš umazati, se spominja, da je ročne spretnosti in delovne navade za opravljanje svojega poklica dobil pri svojem očetu, h kateremu je že v osnovni šoli hodil popravljati čevlje. "Včasih so bili podplati na čevlje pribiti z lesenimi klinci, niso bili lepljeni, saj še ni bilo lepil. Če nisi bil hiter ali si bil neroden, si imel prste hitro plave. Tam sem delal tudi cele dneve. Obrtništvo mi je tako praktično že v krvi." Avto Obrovnik sta ustanovila z ženo Nado, letos bo tega že štirideset let.

Rdeči Steyr letnik 1960
Sašo Bizjak

Menjava ali popravilo?

Da je dela dovolj, pove sogovornik, pa tudi, da je vprašanje popravila avtomobila precej odvisno od stanja v državi. "Včasih smo razrezali avto na tri dele in iz treh naredili enega. Menjati ali ne menjati vozilo, udeleženo v trku, narekujejo zavarovalnice. Če zavarovalnica izplača 'totalko', večina naredi tako, da dodajo nekaj zraven in si kupijo novega. Redko kdo danes zvozi avto do konca. Z današnjimi avtomobili se lahko brez težav voziš 20 let. Takrat pa še ni starodobnik, ker mora biti star 30 let, pa ne splača se ga popravljati, ker je že toliko zdelan. Težko je, da bo danes sploh kateri avtomobil prišel do statusa starodobnika."
{embed_youtube}https://youtu.be/F8SAtf6JQhg{/embed_youtube}

Gregor Grosman

Ugodnosti za oldtajmerje

Lastnik številnih starinskih vozil pa je vesel, da jim je država vsaj v nekaterih stvareh prišla nasproti. "Za cestnino vozil, ki imajo status oldtajmerja in certifikat zveze SVS plačamo samo 20 odstotkov, zavarovanje pa 10 odstotkov. Nekoč je bil tudi tehnični pregled zastonj, a so to sedaj ukinili." Prednost je tudi, da je mogoče starodobnik eno leto registrirati, drugo leto pa ne in pri tem obdržati tablico. Na vprašanje, kaj bolj pritegne pogled, kakšno eksotično novo vozilo ali starinsko, Obrovnik odgovarja, da oldtajmerji nedvomno obračajo glave. "Starodobnik pogled pritegne avtomatsko, celo dva-krat. Prvič, ko človek pogleda na hitro, potem pa se enostavno mora še enkrat obrniti."

Če najde kje kaj starega, odnese domov.
Gregor Grosman

Darilo, ki ne gre pod božično smrečko

Avtobuse vozita on in njegov sin, drugim ga ne da rad voziti. Zadnji avtobus je v Slovenijo pripeljal z Nizozemske, Obrovnik pa ga je našel in zlicitiral na eBayju. Pred božičem sta ga z ženo šla iskati, z Oplom Blitz letnik 1960 pa je še veliko dela. O barvi avtobusa bo odločala žena, po rdečem Steyrju letnik 1960, modremu Oplu blitzu 1938 in rumenemu TAM pionirju letnik 1951, bo zadnji verjetno zelen.

Joško Obrovnik že štiri desetletja opravlja obrt, pri kateri se enostavno moraš umazati.
Gregor Grosman
Ta ford A je bil dolga leta v lasti čebelarja Franca Kirarja
Gregor Grosman

Ford A čebelarja Kirarja

Posebna zgodba se skriva za Fordom A, ki je bil dolga leta v lasti Franca Kirarja, čebelarja iz Malečnika, ta pa ga je dal v Maribor uvoziti iz Detroita. "Leta 1928 je novega kupil v Ameriki, z dovoljenjem oziroma homologacijo, ki jo je podpisal veliki župan okraja Maribora." Kirar je znan po tem, da je razvil svoj panjski sistem imenovan Kirarjev panj, s tem avtomobilom pa je velečebelar vozil čebele na pašo. "Imel je celo dovoljenje, da je lahko čebele vzil na otok Vis. Zanimivo pa je predvsem, da je v drugi svetovni vojni smel obdržati avto doma, ko so sicer vsa vozila pobrali za vojaške namene. Kako mu je to uspelo, ne vem, morda ga je skril, a v njegovi lasti je Ford bil vse dokler nisva midva z ženo prišla ponj," se spominja Obrovnik. Posebej počaščen je pa zaradi tega, ker so ga pred tem mnogi nagovarjali k prodaji avtomobila, a ga Kirar ni želel nikomur prepustiti. Njima pa ga je dal brez pomisleka. "Nimava ga namena prodati."

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta