Iz Štajerca: Nastopila je na prvem svetovnem pokalu za zlato lisico

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
30.01.2019 13:51

Draga Žuraj je bila leta 1970, ko je tekma na Mariborskem Pohorju prerasla v svetovni pokal, med smučarkami, ki so zastopale Jugoslavijo. Na to jo še zmeraj spominja zlata zapestnica, saj je bila najboljša med njimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Draga Žuraj je bila najboljša smučarka SK Branik v mladinski kategoriji.
Osebni Arhiv

"Moja edina želja je bila, da progo zvozim do cilja. Ob progi sem slišala vzklike navijačev 'Draga, Draga, Draga!' in to mi je vlilo dodatno samozavest. Veleslalomsko preizkušnjo na prvi tekmovalni dan sem končala na 52. mestu, nad čimer pa nisem bila razočarana, kajti pomembno je bilo, da prebijem led," se nekdanja smučarka​ Draga Žuraj ​spominja leta 1970. "Upala sem, da bo v slalomu, ki je bil na programu drugi dan, moja uvrstitev boljša, in to se je tudi zgodilo. Osvojila sem 24. mesto in bila v kombinaciji obeh disciplin 23.," še doda.

Draga Žuraj med nagradami s tekmovanj
Andrej Petelinšek
Draga Žuraj (desno) s takratno smučarsko kolegico Sonjo Gavzoda
Osebni arhiv
Kondicijo je pridobivala in ohranjala tudi na kolesu. 
Osebni arhiv

Od smučanja se ni dalo živeti

Draga Žuraj je uspešno tekmovala do leta 1973, ko je tudi zadnjič nastopila na tekmovanju za zlato lisico. "Poškodbe so pustile posledice, poleg tega pa je tudi napočil čas, ko je bilo treba razmišljati o prihodnosti." Končala je poklicno vrtnarsko šolo v Celju, in ker so imeli starši na Radvanjski cesti vrtnarijo, je nato poprijela za delo, za katero se je tudi izučila. Sedaj družinski posel nadaljuje sin, Žurajeva pa mu v pokoju še nekoliko pomaga.
Zadovoljna je, da je izkusila vrhunski šport, da se je odločila za smučanje. Ne nazadnje je tako kot smučarka spoznala večji del Evrope. "Na tekmovanjih v tujini sem imela priložnost spoznati zgodovino, kulturo in običaje dežel, spletla sem tudi številna prijateljstva. Tudi z nekaterimi nekdanjimi sotekmovalkami ohranjam prijateljske vezi, z nekaterimi se srečujem tudi na tekmovanjih za zlato lisico, na katere me prireditelji redno vabijo. V stiku sem še denimo z Barbaro Pikon iz Radovljice, z Mariborčanko Tanjo Cizej, ki živi v Ljubljani, s Korošicama Vido Tevž in Ireno Jež in še s katero. Nad dosežki slovenskih smučark in smučarjev sem navdušena, Tina Maze je dosegala fantastične rezultate, tudi Ilka Štuhec je sijajna. Ko sem tekmovala, sem najbolj občudovala sestri Marielle in Christine Goitschel."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta