(Iz Štajerca) "Ni večjega zadovoljstva od tistega, ko po intervenciji rečeš 'uspešno je bilo'."

Anita Kirbiš
29.07.2021 04:00
Kot gasilec je vse življenje gradil solidarnost in čut za sočloveka, to pomeni, da ga ne razočaraš ali pozabiš nanj, pravi o gasilskih vrednotah, ki jih zdaj prenaša na mlajše rodove, Miran Predikaka, častni predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Podova, ki je številnim priznanjem in nagradam pred nekaj dnevi dodal še priznanje državnega sveta, ki ga za izjemne dosežke podeljujejo naj prostovoljcem v prostovoljskih organizacijah in javnih zavodih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Že več kot 150 let so gasilci na Slovenskem pomembni nosilci pomoči ljudem ob raznih nesrečah, izpostavlja: "Druži nas tovarištvo, spoštljivost, humanost, medsebojna pomoč ter tudi povezovanje ljudi in ohranjanje tradicije, da lahko ljudje vedno računajo na nas. Gasilci zastopamo idejo 'vsakemu na pomoč' in to je tisto, kar je lahko za zgled širši skupnosti doma in po svetu." Načelo pomagati ljudem v nesreči je gnalo tudi takrat 13-letnega Predikako, da se je leta 1964 kot mladinec v domačem kraju včlanil v PGD Podova.

Za svoje prostovoljno delo je prejel mnogo priznanj, plaket in odlikovanj. Foto: Igor Napast
Igor Napast

V Podovi oziroma v Račah je obiskoval osnovno šolo, po njej pa se odločil za srednjo tehniško šolo, nakar je ob delu končal še višjo šolo za poslovne sekretarje. Ob predanem delu prostovoljnega gasilca je služboval na pošti, carini, Krajevnem uradu Rače in na koncu na Gasilski zvezi Maribor (GZM). V gasilskih vrstah je prav tako hitro napredoval. Ko je leta 1971 opravil izpit za gasilca, ni bilo požara ali nesreče, kjer ni bil prisoten. Redno se je izobraževal, leta 1974 opravil izpit za gasilskega častnika ter pridobil tudi najvišji čin visoki gasilski častnik 2. stopnje. Opravil je tudi izpit za strojnika, sodnika gasilsko-športnih in tekmovalnih disciplin ter predavatelja.

V domačem gasilskem društvu, kjer je bil šest let tajnik, kar dobrih 23 let pa predsednik in pet let namestnik poveljnika ter sedem let član upravnega odbora, se je srečeval z raznimi problemi, ki pa jih je s člani, brez katerih ni društva, uspešno reševal. Veliko so postorili s prostovoljnim delom, rezultati pa so vidni še danes. V teh letih so v celoti preuredili notranjost in zunanjost gasilskega doma, okolico, nabavili oziroma zamenjali so več gasilskih avtomobilov ter potrebne zaščitne in reševalne opreme.

Po intervenciji še obletnica

Igor Napast

Ko se je leta 1986 zaposlil kot sekretar pri GZM, se je aktivno vključil v delovanje na nivoju regije Maribor (združuje 14 občin in 40 prostovoljnih gasilskih društev), kakor tudi države. In tako je sodeloval tudi pri večjih intervencijah, na primer pri poplavah v Dupleku in Celju, gašenju tridnevnega gozdnega požara v kraju Škrbina, reševanju po neurju v Železnikih in na Ptuju. Dvajset let je bil tudi poveljnik gasilske regije Maribor, 17 let podpoveljnik ter član poveljstva in upravnega odbora pri Gasilski zvezi Slovenije, kjer je že osmo leto član nadzornega odbora. Ob tem je bil dvanajst let poveljnik v domači občini Rače - Fram, enajst let je bil član regijskega štaba civilne zaščite, zdaj pa je že nekaj let poveljnik civilne zaščite v občini. Vse to je opravljal prostovoljno. Tako je za svoje prostovoljno delo leta 1998 prejel odlikovanje za posebne zasluge, leta 2010 pa najvišje gasilsko priznanje v državi, priznanje Matevža Haceta. Pred štirimi leti je bil imenovan za častnega predsednika PGD Podova. Prav tako je prejemnik priznanja župana leta 2017 in plakete občine Rače - Fram. In zdaj je torej prejel še priznanje državnega sveta.

​Zaupa naslednikom

"Na člane svojega društva sem bil vedno ponosen, saj so dobro opremljeni, usposobljeni in pripravljeni pomagati ljudem v nesreči. Ni večjega zadovoljstva, kot ko zaključiš intervencijo in rečeš 'uspešno je bilo'. Kot gasilski veteran zaupam naslednikom, ki zagnano delujejo pri zaščiti, reševanju in pomoči. Verjamem, da bosta društvo in celotna gasilska organizacija tudi v prihodnje uspešna, saj so nas zamenjali mlajši, ki prav tako čutijo odgovornost. Le s skupnimi močmi bo možen nadaljnji obstoj. Vsi se zavedamo, da prostovoljstvo ni naučena vrlina - ta vrednota nam je prirojena," pravi Predikaka. Gasilska tradicija in vrednote se prenašajo tudi v njegovi družini. Že njegov ded in oče sta bila člana gasilske organizacije, zdaj sta člana oba sinova in že tudi vnuk, je ponosen.

Milan Predikaka s sinovoma Urošem in Juretom ter vnukom Majem Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Izpostavlja še, da je gasilcem danes lažje delovati, ker imajo ugodnejše pogoje za delo, kot so bili pred nekaj desetletji. "Pri tem je velikega pomena tudi posluh župana in celotne občine. S takšnim trendom, bomo gasilci normalno delovali tudi v prihodnje. Samo usposobljen gasilec - reševalec se lahko uspešno kosa z vsemi, še tako zahtevnimi nalogami, ki ga čakajo na intervenciji," dodaja.

Predikaka pa ni aktiven le v gasilstvu. Kot krvodajalec je kri daroval 66-krat. Je član in večletni tajnik Lovske družine Rače, član moške vokalne skupine Kulturno-umetniškega društva dr. Pavla Turnerja Fram, glasbene skupine DUR Rače in Gobarskega društva Snežka Dobrovce. Je tudi svetnik občine Rače - Fram. Ob vseh teh dejavnostih mu prostega časa včasih skoraj zmanjka, a vedno ga najde za družino in prijatelje, še pravi 70-letni Miran.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta