Kungota: Dolgoletni gasilec Branimir Zadravec prejel plaketo za življenjsko delo

Drago Korade
28.03.2021 05:25
Med letošnjimi prejemniki najvišjih priznanj civilne zaščite je tudi Branimir Zadravec. Že 27 let poveljnik Civilne zaščite občine Kungota je prejel plaketo za življenjsko delo, za posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju ter varovanju okolja ob naravnih in drugih nesrečah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan in Branimir Zadravec (desno) Foto: Arhiv MORS
Arhiv Mors

Zadravec je tudi že skoraj 40 let prostovoljni gasilec, od leta 2020 gasilski veteran, sicer pa višji gasilski častnik II. stopnje organizacijske smeri. Bil je med ustanovnimi člani in prvi predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Spodnja Kungota, sedaj je tajnik društva.

Gasilec od malega

Rojenemu leta 1957 v Medžimurju je bilo gasilstvo položeno v zibelko. Že leta 1925 je v gasilske vrste stopil njegov ded Nikola, nato je gasilsko tradicijo nadaljeval Branimirjev oče. Po študiju v Zagrebu, kjer je pridobil naziv univerzitetni diplomirani inženir kemije, se je zaposlil v Tovarni sladkorja Ormož, kjer se je leta 1983 vključil v industrijsko gasilsko društvo, deloval pa je tudi v PGD Hardek.

Tudi njegova otroka nadaljujeta gasilsko tradicijo. Hči Martina s činom gasilske častnice I. stopnje in sin Marko s činom nižjega gasilskega častnika sta prav tako v gasilskih vrstah v Spodnji Kungoti. V ta kraj so se preselili leta 1987 in Branimir Zadravec se je aktivno vključil v njegovo družbeno življenje. Predsednik PGD Spodnja Kungota je bil med letoma 1992 in 2003. Dva mandata je bil tudi podpredsednik Gasilske zveze Slovenske gorice, en mandat član upravnega odbora.

V preteklem mandatu je bil Zadravec izvoljen za občinskega svetnika, aktiven tudi v odboru za gospodarstvo. Pri tem si je prizadeval za načrtovanje finančnih sredstev za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Sicer pa se je pri vseh gasilskih intervencijah vedno požrtvovalno vključeval. Na eni strani kot operativni gasilec, glede na razmere pa je v funkciji poveljnika civilne zaščite sodeloval z vsemi župani in sodeluje tudi s sedanjo županjo Tamaro Šnofl. Na terenu je znal prisluhniti in po svojih močeh tudi posredovati za pomoč najbolj prizadetim krajanom, za kar si je med njimi pridobil zaupanje in zagotovilo, da v nesreči ne bodo ostali sami.

Da gasilstvo ne gre v pozabo

V okviru PGD Spodnja Kungota ima Branimir Zadravec veliko zaslug pri nabavi gasilskih vozil in za ureditev gasilskega doma z okolico. Ko je društvo leta 2016 ostalo brez gasilske avtocisterne, je bil gonilna sila, ob zelo aktivnem vodstvu in gasilskem članstvu je pomagal pri izvedbi dobrodelne prireditve S srcem za gasilce Spodnje Kungote. Skupaj s prostovoljnimi prispevki krajanov in deležem Občine Kungota so nato vozilo predali namenu leta 2017, ob 25-letnici PGD Spodnja Kungota. Spomnimo še, da je Zadravec skupaj z domačimi gasilci, vodstvom kungoške osnovne šole in nekdanjim županom Karnerjem imel veliko razumevanja ob preureditvi gasilskega doma v učilnice, ko je leta 1995 pogorela montažna šola v kraju.

Po poklicni plati ima v podjetju Ecolab več predavanj, denimo za zaposlene v prehrambeni industriji o varnem delu s kemikalijami, s penomati in o osebni higieni zaposlenih. Pri gasilcih v okviru Gasilske zveze Slovenske gorice pa je predaval predmet Kemija v gasilstvu. Branimir Zadravec ima posluh tudi za ohranjanje kulturne dediščine in dogodke v domačem kraju. Aktivno sodeluje pri ohranitvi štajerske preše, postavitvi klopotca, blagoslovu velikonočnega ognja.

Da spomin na gasilstvo ne zbledi, so izdali že dva zbornika, katerih soavtor je tudi Zadravec. V nastajanju je tretji, ki bo izšel prihodnje leto, ob 30-letnici PGD Spodnja Kungota. Zadravec je domače društvo tudi povezal z drugimi gasilskimi organizacijami doma in na tujem. Ob potresu v hrvaški Petrinji je bil letos v okviru PGD Spodnja Kungota gonilna sila pri zbiranju in prevozu pomoči po potresu.

Za dosedanje prostovoljno delo na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je prejel že več priznanj s področja gasilstva in civilne zaščite. Zadnje priznanje na državni ravni pa je le nova potrditev, da se on in vsi, ki sodelujejo v sistemu zaščite, reševanja in pomoči, poklicno ali nepoklicno, odlikujejo z mnogo empatije, predanostjo in požrtvovalnostjo, da pomagajo pomoči potrebnim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta