Iz Štajerca: Po izgubi službe se je našla v umetniškem ustvarjanju

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
25.07.2019 05:20

"S tem spravim ven slabo energijo," pravi Klaudija Anita Šajtegel, ki jo umetnost že od nekdaj privlači. Po izgubi službe v steklarstvu je počela marsikaj, nato pa se našla v ustvarjanju. "Ljudje se radi vračajo, zato vem, da mi bo uspelo."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anita Klaudija Šajtegel
Andrej Petelinšek

Klaudija Anita Šajtegel je umetnica v pravem pomenu besede. V svojem ateljeju slika na platno ali steklo, uokvirja slike, restavrira staro pohištvo, izdeluje unikatna darila, v zadnjih letih najraje ustvarja iz lesa. Ob tem pa nabira zelišča, v zadnjem času se ukvarja s terapijo s šamanskim bobnom. A tudi ustvarjanje je na nek način terapija.
Les jo privlači že od nekdaj, bolj intenzivno pa je z njim začela delati pred tremi leti: "Vse delam po intuiciji. Večinoma ustvarjam iz naplavin, zelo rada grem do rek. Tam vedno najdem čudovite kose, ki jih voda skoraj popolnoma obdela. Ko vidim kos lesa, si takoj predstavljam, kaj bi lahko naredila iz njega, na primer škratka, verižico ali zapestnico. V gozdu nabiram tudi veje z zanimivo strukturo. Iz njih ustvarjam obeske za verižice, iz krogcev pa sestavljam nočne omarice, sovice in hiške iz 200 let starih tramov. Sedaj sem dobila zanimivo obliko hruške tepke, iz katere bom naredila klubsko mizico. Vsak kos ima svojo zgodbo."

Pred svojim ateljejem, nekdanjo drvarnico
Tomaž Ajd

Vseskozi z umetnostjo

Mama petletnega Patrika je že zelo zgodaj spoznala, da to želi početi in da se ob tem dobro počuti. "Že od zmeraj me vleče v umetnost, takšno ali drugačno. Pravzaprav se vseskozi ukvarjam z umetnostjo, razen ko pridejo prehude čustvene težave, takrat se nekoliko umaknem, čeprav vem, da mi ustvarjanje najbolj pomaga. Ampak takrat enostavno ne gre. Ko pa začnem znova, spravim ven vso svojo slabo energijo, slabo voljo in probleme," pojasni umetnica, ki je po osnovni šoli šolanje nadaljevala v Rogaški Slatini na steklarski šoli, smer stekloslikar, kjer je uživala, saj je lahko ustvarjala prav vsak dan. Naučila se je pravilno držati čopič, pravilne izbire, ker ni vsak čopič za vsako stvar, pravilnega mešanja barv ter osnov o steklu in slikanju. Veliko pozornosti so namenjali timskemu delu. Po končani srednji šoli se je zaposlila v steklarni Luminos, v kateri je v trinajstih letih s svojo nadarjenostjo pridobila marsikatero novo veščino - delala je pri peči, v brusilnici, pakirala izdelke in urejala trgovino.

Dela po intuiciji.
Andrej Petelinšek

Nabiranje zelišč in terapevtsko bobnanje

Klaudiji Aniti Šajtegel zamisli nikoli ne zmanjka. Njena velika strast je tudi nabiranje zelišč. "Prišlo je čisto spontano. Odločila sem se, da kupljenih čajev ne bomo več pili. Rastline nam pomagajo krepiti in izboljšati zdravje. Res je, da ne gre tako hitro kot pri farmaciji. Traja malo dlje, učinek pa je brez dvoma boljši. Zelišča nabiram na 1260 metrih nadmorske višine v Solčavi. Tam daleč naokoli ni industrije, gozdov je ogromno, tako da je zrak resnično čist. Kar raste tam, je povsem čisto. Zelišča nabiram vedno dopoldne. pred 12. uro, da imajo dovolj zdravilne vsebnosti," pove. Z veseljem doda, da se v zadnjem času ukvarja tudi s terapijo s šamanskim bobnom. Tudi to se je po njenih besedah zgodilo spontano, ko je spoznala maginjo Blinkito, ki pri svojem delu uporablja starodavne veščine. "Neverjetno, kaj lahko naredi zvok bobna. Ljudje imajo po tem neverjetne občutke, nekateri se smejijo, nekateri jočejo, čisto se poglobijo vase. Šamanski boben nam pomaga, da se povežemo z energijo akcije, da izvedemo zastavljene cilje. Pomaga nam, da se povežemo z energijo matere Zemlje in ponovno uglasimo z njo. In ženske so prve začele bobnati," še pove Anita, ki z bobnom sodeluje tudi na prvinskih doživetjih za posebne ženske, imenovanih Jaga baba. To posebno, ekskluzivno doživetje v Visole Panorama Glampingu organizira Alenka Mrzdovnik. Udeleženke, največ deset jih je lahko, med drugim hodijo bose po gozdu, vodi, žerjavici in nabirajo zelišča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta