Iz Štajerca: Svetlobne instalacije za praznično vzdušje

Branka Bezjak
26.11.2020 05:00
Četudi so vsi dogodki tačas odpovedani, so mariborski kulturni producenti poskrbeli, da je vsebin dovolj, s katerimi lahko posamezniki v predprazničnem času sami obiščejo in tudi raziskujejo mesto ter si tako pričarajo posebno vzdušje. K temu bodo v teh kratkih dnevih prispevale tudi lučke in okrasitev mesta. Od jutri so na ogled posebne instalacije in okrašen Vetrinjski dvor, kjer bo tudi koncert, na ogled sicer le preko spleta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z lanske otvoritve Vilinskega mesta Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Za program so tudi tokrat poskrbeli v Narodnem domu Maribor z društvom Hiša in zavodom Mars Maribor ob podpori Mestne občine Maribor. Letos bo veliko vsebin dosegljivih na spletu, aktivnosti pa se bodo morali posamezniki oziroma družine lotiti sami, raziskujete mariborske ulice, trge, obrežje Drave. 

Tako poln je bil v tem obdobju Vetrinjski dvor, kjer so priravljali zlasti vsebine za otroke in koncerte. Foto: Andrej Petelinsek
Andrej Petelinšek

Posebno bogato bo letos okrašen Vetrinjski dvor, ki se bo torej tudi letos kljub razmeram spremenil v Vilinsko mesto. Organizatorji pravijo, da bo letos še posebej bogato okrašen in si ga bo torej mogoče ogledati od jutri, 27. novembra, v popoldanskem času. Še zmeraj upajo, da bodo po 18. decembru lahko izvedli nekaj programa s prilagoditvami, kot so obiski razstav, festival Ana Mrzla, pravi producent Narodnega doma Marko Brumen. Do takrat pa bodo na daljavo tudi koncerti. Ta petek bo ob 19. uri v Vetrinjskem dvoru nastopila Katja Šulc X Kalu, a poslušali jo boste lahko preko kanalov Vilinskega mesta. Naslednji petek, 4. decembra, nastopijo Simpatico.

Medtem pa si torej lahko sami pričarate svoje VIlinsko mesto, si popestrite mestne sprehode še z raziskovanjem mesta, za kar so pakete pripravili pri Rajzefibru, zavod Mars ponuja iskanje zakladov z reševanjem križanke in lovom na pravljico ter druge vsebine preko spleta. Lutkovno gledališče Maribor ponuja slušalke, s katerimi se lahko podate na interaktivno pot ob Dravi ... Možnosti je skratka precej. Celoten program si lahko pogledate na spletni strani Vetrinjskega dvora, kjer bodo tudi sproti objavljali novosti in spremembe.

Od petka bodo torej na ogled tudi štiri posebne svetlobne instalacije, ki so letos usmerjene na Lent oziroma na Židovski trg. Lumina, program društva Hiša, s katerim osvetljujejo, oživljajo mestne kotičke, bo letos prinesla luč, "ki naj prižgejo iskrice in v srcih toplino, ter opominjala, da tudi v najtemnejšem delu leta lahko najdemo nekaj lepega in svetlega", pojasnjujejo. Na Židovskem trgu bo Vilinski klobčič avtoric Teje Lozar in Manice Musil, ki sta vilinski klobčič zapredli v objem krošnje mogočnega drevesa.

Na Židovskem trgu tečejo priprave za postavitev instalacije. Foto: Mateja Meh
Mateja Meh

Posebno svetilo bo tam na ogled postavila tudi Zala Zagoršek Golob, ki jo spomini vežejo na čas, ko so jo strašile sence nočne svetilke, in na občutek, kako se je njeno dojemanje teh senc spreminjalo do točke fascinacije. Na prehodu na Lent bo pri vrtcu Pristan postavljeno tudi delo Prehodi, ki je zasnovano na osnovi srečanj, pretoka idej in prenosov iz enega stanja v drugega. Avtorica je Maria Angela Bruno v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za les in oblikovanje materialov.

Pri Sodnem stolpu na Lentu bo stala nekoliko drugačna Začasnica, ki je bila leta 2018 prvič postavljena na Rotovškem trgu. V svoji biti prepleta različne materiale, se igra z oblikami, lovi svetlobo in meče sence. Zasnovala jo je Vlasta Čobal Sedmak, avtorji lesenih oblik so študenti Višje lesarske šole Maribor. Vodnjak sijočih želja brez dna. Lent bo razsvetljevala tudi svetlobna instalacija Lucy Barker, nastala v sodelovanju z mladimi udeleženci Andragoškega zavoda Maribor in programa PUM. "V sklopu delavnic smo razpravljali o željah in pogledih, drugih in nas, kadar smo najboljši - Ko zasijemo! Besede, obogatene z risbami, vrezane v fluorescenčno steklo, sijejo dan in noč. Kot lahko sijemo mi," pravi avtorica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta