Izredna seja mestnega sveta: Iz razprave o sortirnici bi izključili javnost

Igor Selan Igor Selan
13.05.2020 01:00

V četrtek se bo prvič v času epidemije v živo sestal mariborski mestni svet, zaradi zaščitnih ukrepov tokrat v lutkovnem gledališču, osrednja tema pa bo investicija v sortirnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takratni direktor Snage Cveto Žalik in bivši župan Andrej Fištravec ob odprtju sortirnice julija 2018
Andrej Petelinšek

Mariborski mestni svet se bo v četrtek popoldan prvič po razglasitvi epidemije novega koronavirusa sestal v živo. Izredne seje tokrat ne bo v prostorih občine, kot je to običajno, ampak v lutkovnem gledališču, kjer bo lažje zagotoviti varnostno razdaljo med sodelujočimi.

Za zapiranje seje ni nobene potrebe

Osrednja tema seje bo Snagina investicija v sortirnico, ki bo na dnevnem redu kar dvakrat. Prvič bo namreč svetnikom predstavljeno poročilo revizijske družbe Ernst&Young, med točkami pa bo tudi revizijsko poročilo, ki ga je na isto temo pripravil nadzorni odbor občine. Ker poročilo družbe Ernst&Young, ki ga je naročil nadzorni svet Snage, nosi oznako zaupno, mestna uprava svetnikom pri obravnavi te točke predlaga izločitev javnosti.
V največji opozicijski svetniški skupini, Listi Franca Kanglerja - NLS, zapiranju seje niso naklonjeni. "O tem bomo odločali v sredo, vendar sam menim, da bi moralo biti vse, kar je bilo financirano z davkoplačevalskim denarjem, javno," pravi Milan Mikl. Zapiranju seje niso naklonjeni niti nekateri koalicijski svetniki. "Ne vem, kaj bi tu lahko predstavljalo poslovno skrivnost. Za zapiranje seje ni nobene potrebe," meni Vlado Šega (Levica). Podobno razmišlja tudi Matej Žmavc (SD): "Osebno seje ne bi zapiral, gre vendarle za javno podjetje, javno investicijo, davkoplačevalski denar. Morda le v delu, če bi se obravnavali osebni podatki."

Zaupnost zahteva revizor

In zakaj je revizija družbe Ernst& Young sploh zaupna? Kot sporočajo iz občine, je pravna podlaga za zaupnost gradiva pogodba, s katero sta Snaga in revizor dorekla svoje medsebojne odnose.

Šokantne ugotovitve nadzornega odbora

Kot smo izvedeli neuradno, naj bi bile ugotovitve revizijske družbe Ernst&Young in nadzornega odbora občine skoraj identične. Kot je znano, je nadzorni odbor občine ugotovil, da je Snaga leta 2014 pogodbo z izvajalcem, družbo Kostak, podpisala, ne da bi mestni svet prej obravnaval investicijski program in ne da bi imela zagotovljen denar za financiranje investicije. V stroške investicije tudi namenoma ni vključila stroškov investicijskega vzdrževanja sortirnice (3,6 milijona evrov) in stroškov načrtovanja projekta (250 tisoč evrov), s čimer je prikazala nižjo vrednost investicije za 3,86 milijona evrov. Če bi namreč Snaga ta strošek vključila v strošek investicije, bi za 3,21 milijona evrov presegla višino stroška investicije, h kateri je pred podpisom pogodbe s Kostakom soglasje podal nadzorni svet družbe. Investicija v sortirnico tako na koncu ni stala 14,5 milijona evrov, ampak 17,7 milijona.

Investicija v sortirnico na koncu ni stala 14,5 milijona evrov, ampak 17,7 milijona.
Andrej Petelinšek

Nadzorni odbor predlaga ugotavljanje odgovornosti

Zaradi vsega omenjenega nadzorni odbor občini predlaga ugotavljanje odgovornosti tistih, ki so z občine ali s Snage sodelovali in sprejemali ključne odločitve pri izgradnji sortirnice. "Nadzorni odbor lahko mestni upravi to le predlaga, ne more pa ji tega naložiti. Ali gre v tem primeru za kazensko, odškodninsko ali kako drugo odgovornost, mora seveda ugotoviti tisti, ki vlaga tožbo. Vsekakor pa menim, da je ugotavljanje odgovornosti v tem primeru pomembno ne le za občino, ampak tudi za občane, saj investicija v sortirnico vpliva tudi na ceno javne storitve, ki jo izvaja Snaga," je povedal predsednik nadzornega odbora občine Dejan Petkovič.
​Naj spomnimo, da je Snago v času investicije vodil Cveto Žalik, predsednik nadzornega sveta je bil Matej Smrekar, župan pa Andrej Fištravec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta