Javna tribuna o mostu v Staršah: Poziv županom k aktivnejši vlogi

Barbara Bradač Barbara Bradač
25.09.2019 13:34

Javna tribuna o mostu v Staršah, ki še ni niti v idejnih zasnovah, je pričakovanja civilne iniciative preusmerila od Dravskih elektrarn in države na občine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na javni tribuni o izgradnji mostu čez Dravo v občini Starše so razpravljali (od leve) član civilne iniciative Janez Ekart, župan Starš Bojan Kirbiš, podžupan Starš Ivan Pišek, poznavalec prometne infrastrukture Gregor Ficko, Jožef Škof iz Malečnika, podžupanja Dupleka Milica Simonič Steiner in direktor Dravskih elektrarn Andrej Tumpej. 
Andrej Petelinšek

Civilna iniciativa za izgradnjo mostu preko reke Drave v Staršah se je po par letih zatišja ponovno aktivirala. Skupaj z občino Starše je pripravila javno tribuno, ki pa je bila precej slabo obiskana. Stališče civilne iniciative doslej je bilo, da je most čez reko Dravo v Staršah še stara neizpolnjena obveza Dravskih elektrarn Maribor (DEM) kot nadomestilo brodovom, ki so vozili čez reko v tem kraju pred izgradnjo HE Zlatoličje, na tokratni tribuni pa so spoznali, da iz te moke ne bo kruha, vsaj ne v takšni neposredni zahtevi.

Javna tribuna v Staršah je bila precej slabo obiskana.
Andrej Petelinšek

Najprej občine, potem država

Občina Starše je po letih obravnavanja leta 2016 sprejela občinski prostorski načrt, kjer je most predviden, a druge dokumentacije za most, ki bi bil povezan z občinami Starše, Duplek in Ptuj, ni. Civilna iniciativa je po javni tribuni zato postavila novo strategijo. "Če se hočemo premakniti iz mrtve točke, če hočemo most narediti, so za to najprej poklicani župani. Občinam bomo priporočali, da se najprej podpiše skupni dogovor, ki jih bo zavezoval k temu projektu in da se bodo tudi zavezale, da bodo financirale izdelavo potrebne dokumentacije. Pristopiti je treba k izdelavi akcijskega načrta izgradnje mostu, oblikovati strokovno skupino, pripraviti časovnico, študije, izdelati idejno zasnovo, nato sprejeti občinske prostorske podlage in tako naprej," je pojasnil član civilne iniciative dr. Janez Ekart.

Bojan Kirbiš in Ivan Pišek
Andrej Petelinšek
Da se brez občinskih prostorskih aktov z državo nimajo kaj pogovarjati, je poudaril Gregor Ficko (drugi z leve).
Andrej Petelinšek

Župan Kirbiš vztraja, Dravske elektrarne pa tudi

Direktor Dravskih elektrarn Maribor Andrej Tumpej je namreč prisotnim jasno povedal, da sicer težko razpravlja, zakaj takrat v času gradnje HE Zlatoličje, to je potekalo med letoma 1964 in 1969, most ni bil zgrajen, niti ni želel polemizirati, ali je most potreben ali ne. So pa pridobili pravno mnenje Pravne fakultete v Mariboru, ki je nakazalo, da nimajo nobenih pravnih obveznosti in po toliko letih tudi ne več moralnih za izgradnjo mostu v Staršah in da za financiranje le-tega tudi ni pravne podlage.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta