(JAVNO NAROČILO) Ko je Nigrad trikrat dražji od zasebnika

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
26.07.2019 17:20

Kako je v krajevni skupnosti Limbuš posel vzdrževanja javnih cest in poti dobil samostojni podjetnik, ki je ponudil trikrat nižjo ceno od Nigrada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Javno naročilo o vzdrževanju cest in poti v Limbušu je pokazalo, da je Nigrad na trgu storitev predrag.
Andrej Petelinšek

Vzdrževanje javnih cest in poti v krajevni skupnosti Limbuš bo letos opravljal samostojni podjetnik Jure Jagodič, ki ima registriran s.p. - storitve z gradbeno in kmetijsko mehanizacijo. Krajevna skupnost je junija izvajalca izbirala z zbiranjem ponudb in Jagodič je bil s ceno 19.178 evrov najcenejši. Postopek javnega naročila ne bi bil nič posebnega, če v Limbušu k oddaji ponudbe ne bi povabili tudi podjetja Nigrad v večinski lasti Mestne občine Maribor, ki pa je z višino ponujene cene šokiral - za vzdrževanje javnih cest in poti je zahteval kar 57.885 evrov, kar je trikrat dražje od ponudbe zasebnika. In javno komunalno podjetje, ki ga vodi Matjaž Krevelj, se je s takšno ponudbo za posel lahko obrisalo pod nosom.

Matjaž Krevelj: "Naši razlogi so strokovno utemeljeni in stroškovno povsem upravičeni."
Igor Napast

KS: Jagodič dela opravlja kvalitetno in je odziven

Toda v Limbušu so z delom Jureta Jagodiča zelo zadovoljni, saj je za vzdrževanje cest skrbel že lani, ko je bil Nigrad tudi predrag. "KS Limbuš ima v okviru svojih proračunskih sredstev vsako leto namenjen tudi določen znesek za vzdrževanje nekategoriziranih cest in poti. Gre predvsem za spomladansko urejanje teh poti, gramoziranje, čiščenje prepustov, obrez vegetacije in podobno. Pa seveda tudi za morebitna popravila teh poti po neurjih, ki jih je zadnja leta žal vedno več. Lani in letos je na javnem razpisu ta dela pridobil Jure Jagodič, s.p., in z njegovim delom smo do sedaj zelo zadovoljni, saj delo opravlja kvalitetno in je predvsem tudi zelo odziven, kadar je potrebna kakšna intervencija," nam je povedal predsednik sveta KS Limbuš Andrej Šauperl.

Limbuš
Andrej Petelinšek

Sporočilo novemu nadzorniku Baniču

Zgodba o predragem Nigradu na trgu storitev v tem tednu sovpada s kritiko predvidoma novega predsednika nadzornega sveta podjetja Igorja Baniča, ki je v pogovoru za Radio Maribor dejal, da lahko podjetje s tako velikimi kapacitetami zraven javne službe uspešneje kot doslej nastopi tudi na trgu.
V Nigradu so se na to odzvali z naslednjo izjavo: "Sprejeti odlok MOM o ustanovitvi holdinga javnih podjetij in namero lastnikov o preoblikovanju naše družbe v javno podjetje razumemo kot postopno podreditev temeljnih dejavnosti naše družbe izključno izvajanju gospodarskih javnih služb, zato verjamemo, da bo naš novi nadzornik svoja prizadevanja uskladil z našim največjim lastnikom, ki ga je na to mesto tudi predlagal."
Banič, nekdanji predsednik uprave Pomgrada, danes direktor in solastnik murskosoboške družbe Blisk Montaža, vztraja pri mnenju, da ima Nigrad z 270 zaposlenimi dovolj potenciala, da bi bil uspešnejši tudi pri pridobivanju poslov na trgu.
"Ustanovitev holdinga razumem kot željo lastnika, da se lažje in bolj učinkovito upravlja občinsko premoženje," je še dejal Banič in poudaril, da je to njegovo osebno mnenje. Poslovno strategijo Nigrada pa bodo oblikovali skupaj z lastniki in vodstvom podjetja, je še dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta