Javnomnenjska raziskava: Le slabe novice za mariborsko županstvo

Rok Kajzer Rok Kajzer
15.12.2019 19:03

Mariborčani imajo do župana Saše Arsenoviča več kot očitno toplo-hladen odnos, saj večina vprašanih v javnomnenjski raziskavi sodi, da njegovo delo doslej ni bilo niti uspešno niti neuspešno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski župan Saša Arsenovič ima težavo. Pravzaprav več težav.
Igor Napast

Mariborski župan Saša Arsenovič ima težavo. Pravzaprav več težav. Po letu dni vladavine so ga anketiranci posadili na zadnje mesto med župani v novejši mestni zgodovini, celo za Andreja Fištravca (o čemer pišemo posebej). Slabih novic pa tu še ni konec. Mariborčani imajo do Arsenoviča več kot očitno toplo-hladen odnos. Večina, skoraj tretjina, namreč ocenjuje, da njegovo delo doslej ni bilo niti uspešno niti neuspešno, da dela uspešno oziroma neuspešno, ocenjuje identičen delež vprašanih (23,8). Razlika, ki prevesi tehtnico v negativno smer, se pokaže šele pri tistih, ki so odgovarjali z "zelo neuspešno" ali "zelo uspešno". Zelo nezadovoljnih je bistveno več (12,3 odstotka) od tistih, ki so z županovim delom zelo zadovoljni (3,5). Arsenovič je tako dobil povprečno oceno le 2,81.

Arsenovičeva lista s prvega mesta na tretje

Ne le, da ima nekdanji župan Franc Kangler prvo in bistveno boljšo pozicijo na lestvici dosedanjih županov, tudi njegova lista bi, če bi bile volitve to nedeljo, odnesla zmago s 16 odstotki. Boljša od Arsenovičeve liste bi bila tudi SDS (8,5 odstotka). Lista Arsenovič za Maribor bi pristala na tretjem mestu z osmimi odstotki podpore. V primerjavi z uradnimi izidi lanskih lokalnih volitev to pomeni, da bi bile karte premešane povsem na novo - novembra 2018 je zmagala Arsenovičeva lista z 21,23 odstotka, sledila je Kanglerjeva z 18,53 in SDS s 6,73 odstotka glasov.
​Če upoštevamo le odstotke tistih strank in list, ki bi prejele več kot tri odstotke glasov, bi v Mariboru še naprej bolje kazalo levi strani političnega prostora, a le za malenkost - kam bi se prevesila tehtnica, bi, denimo, odločali v Listi mladih. Povezujemo in listi Gasilci Maribora. Med pomembnejše stranke in liste v Mariboru bi, sodeč po raziskavi, sodili še Levica (četrto mesto, 7,3 odstotka), SD in LMŠ (peto mesto, obe po 6,2 odstotka) in, kot rečeno, Lista mladih. Povezujemo (4,6) in Gasilci Maribora (4,1).

Nevtralen odnos volivcev Levice in LMŠ

Analiza zgornjih podatkov pokaže, da ima župan precejšnje težave z volilnim telesom. Če združimo odgovore o odnosu do dosedanjega Arsenovičevega dela, se pokaže, da ima dobrih 36 odstotkov vprašanih do njega negativen odnos, bolj pozitivnega pa dobrih 27. Povsem jasno se tudi pri tej analizi podatkov pokaže, da ima skoraj tretjina do njega nevtralen odnos.

Kdo je za nakup gostilne Pri treh ribnikih in kdo proti njemu

Analiza odgovorov naših anketirancev izrisuje tudi odnos volivcev različnih strank in list do županove odločitve za nakup gostilne Pri treh ribnikih. Kot rečeno, skoraj polovica vprašanih nakupu ni naklonjena. Nakupu so volivci Arsenovičeve liste sicer večinsko naklonjeni (50 odstotkov), a ne povsem prepričljivo, saj jih je 30 odstotkov proti, 20 pa o tem nima stališča. Pričakovano so izrazito nenaklonjeni Kanglerjevi volivci, pri SDS pa so mnenja deljena - 40 odstotkov proti, skoraj 30 odstotkov za. Največjo podporo za nakup ima pri volivcih SD, kjer je podpora celo višja kot pri Arsenovičevih volivcih - več kot 60-odstotna -, podporo je dobil tudi pri volivcih LMŠ. Zanimivo je znova pri Levici, kjer jih je 44 odstotkov za, 39 proti.
Črto pod gostilniški posel smo potegnili tudi s primerjavo odnosa do nakupa in odnosa do župana. Pričakovano so odločno (skoraj 80-odstotno) proti nakupu tisti, ki so sicer županu nenaklonjeni, precej deljena mnenja o nakupu so pri tistih, ki imajo do Arsenoviča nevtralen odnos, podpora nakupu (skoraj 60 odstotkov) pa je prišla od tistih, ki njegovo delo ocenjujejo bolj pozitivno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta