Kadrovski manevri župana Fištravca na odhodu

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
04.12.2018 17:33

Andrej Fištravec je ob nastopu županske funkcije leta 2013 protestiral zaradi zaposlovanja na občini v izdihljajih prejšnje oblasti, zdaj sam počne podobno: po županskem porazu je štirim zaposlenim v svojem kabinetu pogodbe podaljšal za nedoločen čas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Fištravec bo pred primopredajo s Sašem Arsenovičem očitno še poskrbel za svoje sodelavce na mariborski občini.
Robert Balen

"Kot novoizvoljeni župan Mestne občine Maribor pozivam, da se do formalnega prevzema županskih pooblastil dosedanji župan, podžupana, direktorica občinske uprave in direktorji vseh uradov in samostojnih služb Mestne občine Maribor vzdržijo vseh dejanj izven rednega poslovanja občine in njene uprave, še posebej sklepanja zavezujočih pogodb, kadrovskih odločitev in pogajanj, iz katerih bi izhajale kakršnekoli obveznosti demokratično izvoljenega novega župana."
Tako je Andrej Fištravec 18. marca 2013 pisal tedanjemu podžupanu MOM Milanu Miklu samo dan po tem, ko je zmagal na nadomestnih županskih volitvah. Nekaj dni kasneje je pri tedanji direktorici mestne uprave Milici Simonič Steiner protestiral, ker je tik pred odhodom kljub njegovim pozivom in brez ustreznega postopka izbire nameravala sedmim uslužbencem zagotoviti zaposlitev za nedoločen čas. Gre za prakso, ki ni sprejemljiva in je z njo treba takoj prekiniti, je poudaril Fištravec.

"Evakuacija" iz kabineta župana

Pet let in osem mesecev kasneje je Andrej Fištravec tisti, ki je izgubil volitve in mora do 21. decembra pospraviti župansko pisarno v Ulici heroja Staneta 1. In vse kaže, da svojega poziva iz leta 2013, naj se odhajajoča oblast vzdrži zaposlovanja v izdihljajih mandata, ne bo upošteval. S 1. decembrom, torej slaba dva tedna po županskem porazu, so v mestni upravi nastale številne kadrovske spremembe. Zaposlili so recimo štiri nove občinske redarje za nedoločen čas, a je bila v tem primeru podlaga javni natečaj, ki je bil objavljen na spletni strani MOM in na Zavodu RS za zaposlovanje že 31. maja.
Največje spremembe so nastale v kabinetu župana Andreja Fištravca, iz katerega so kar nekaj zaposlenih že premestili v druge urade znotraj mestne uprave. Urško Korošec so premestili v sektor za vzgojo v uradu za vzgojo in izobraževanje, zdravstveno, socialno varstvo ter raziskovalno dejavnost, Simona Mihalino pa so vrnili na njegovo delovno mesto v uradu za šport. Medtem ko sta oba že imela zaposlitvi za nedoločen čas, pa so štirim zaposlenim v kabinetu župana pogodbe za določen čas spremenili v nedoločen čas. Tjašo Krunić, ki jo je Fištravec zaposlil na zaupanje 10. maja lani, so premestili v službo za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje, Tjaša Trinko bo kariero nadaljevala v službi za upravno poslovanje v sekretariatu za splošne zadeve, Mojca Petek se je preselila v službo za razvojne projekte in investicije - projektno pisarno, medtem ko je Alenka Kocjančič ostala v kabinetu župana, le zaposlitev je od 1. decembra za nedoločen čas.

Mateja Cekić bo v. d. direktorja mestne uprave do 31. januarja 2019.
Igor Napast

Enodnevni manever z Matejo Cekić

Svojevrsten kadrovski manever pa si je mestna uprava privoščila v primeru v. d. direktorja mestne uprave Mateje Cekić. Ko ji je 21. novembra poteklo vedejevstvo, so jo za en dan (!), torej 22. novembra, premestili na delovno mesto sekretar v uradu za komunalo, promet in prostor, nakar je bila od 23. novembra do 31. januarja 2019 ponovno imenovana na v. d. direktorja mestne uprave. Razlog za enodnevni manever se skriva v plačnih razredih oziroma vprašanju, na katero delovno mesto se bo vrnila po zaključitvi vedejevstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta