Kaj omejitve v šolah pomenijo za poletno počitniško varstvo

Urška Kereži
20.05.2020 01:00

Kakšni bodo ukrepi med počitnicami, se sprašujejo v Zvezi prijateljev mladine Maribor, ki vsako leto organizira poletno počitniško varstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celodnevno počitniško varstvo bi potekalo vsak delovni dan od 29. junija do 28. avgusta med 7.45 in 16.15 v Domu ustvarjalnosti mladih (DUM).
Sašo Bizjak

Vrtci in šole so ta teden znova odprli svoja vrata. A ne za vse otroke. Zato starše že skrbi, kaj omejitve v šolah pomenijo za poletno počitniško varstvo, ki ga vsako leto organizira Zveza prijateljev mladine (ZPM). Sploh, ker so zaradi velikega povpraševanja že pred časom uvedli obvezne predhodne elektronske prijave na svoje dejavnosti. In letos bo otrok najverjetneje še več ter mest manj.

Prednost mariborskim otrokom

Kljub številnim neznankam v ZPM Maribor ta hip načrtujejo, da bi v poletnih počitnicah izvedli devet terminov tedenskega varstva za otroke od prvega do petega razreda osnovne šole. Tako bi celodnevno počitniško varstvo potekalo vsak delovni dan, od 29. junija do 28. avgusta, med 7.45 in 16.15, v Domu ustvarjalnosti mladih (DUM). Čeprav postaja, iskreno pove Božidar Raušl, sekretar ZPM Maribor, "preživljanje počitnic naših otrok s prijatelji zaradi podhranjenih kadrovskih potencialov že nekaj let vse bolj omejeno".

Božidar Raušl: "Preživljanje počitnic je zaradi podhranjenih kadrovskih potencialov že nekaj let vse bolj omejeno."
Igor Napast

Tematske delavnice in izleti

Med dnevnimi počitniškimi aktivnostmi že pripravljajo tematske delavnice in izlete, ki bodo predvidoma spet ob ponedeljkih, torkih, četrtkih ter petkih, starši pa bodo morali otroke nanje prijaviti najkasneje dan pred izletom oziroma do zapolnitve mest. Izleti bodo tradicionalno brezplačni, predvideno je le plačilo za gondolo (pri izletih na Pohorje) in avtobus, ko bodo dokončno izbrane vse izletniške točke.
​Vsako sredo še naprej ostajajo aktualni tudi celodnevni plačljivi izleti, na katere je treba otoka prav tako prijaviti najkasneje dan pred izletom. "Ta trenutek menimo, da bo vse potekalo, kot načrtujemo. Saj se zavedamo pomena počitnic, socializacijskih aspektov letovanj in organiziranega prostega časa mladih, ob tem pa tudi zelo dobro razumemo stiske staršev, ki nam zaupajo," razlaga Raušl.

(Še) negotova prihodnost

A pripravljajo se tudi na morebitne prilagoditve, če bi jih narekovale ponovne spremembe v širjenju epidemije. "Če bo treba omejiti skupine, bomo sprejeli le toliko otrok, kolikor jih bomo zaradi takrat veljavnih posameznih omejitvenih kriterijev smeli, da bo meja še vzdržna. Denimo zaradi velikosti prostora, kjer se dejavnost odvija, potrebnega razmika med udeleženci ter kadra za delo. Ker z nami sodelujejo v glavnem prostovoljci, je treba namreč zanje dovolj zgodaj poskrbeti - jih usposobiti, jim povrniti stroške prehrane, prihoda ne delo ter druge stroške, ki so povezani s prostovoljnim delom," pravi Raušl.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta