Kaj se dogaja na Srednji šoli za oblikovanje Maribor? Manipulacije, podtikanja in grožnje

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
16.01.2020 17:31

Razmere na Srednji šoli za oblikovanje se po odpovedih trem zaposlenim ne umirjajo. Pogovarjali smo s tremi učiteljicami, ki opozarjajo, da delajo v strahu in se ne upajo več pogovarjati na glas. Ravnateljica Nadja Jager Popović odgovarja: Svoje delo opravljam korektno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Konec decembra so se pred Srednjo šolo za oblikovanje zbrali podporniki učiteljice Cvetke Hojnik, ki je nekaj dni kasneje tudi dobila odpoved.
Sašo Bizjak

Pogovarjali smo se s tremi učiteljicami Srednje šole za oblikovanje Maribor (SŠOM), kjer je ravnateljica Nadja Jager Popović v zadnjega pol leta odpustila tri zaposlene. Takole so opisale razmere ... Prva: "Živim za to šolo, a zadnje mesece prihajam na delovno mesto v strahu, saj zaposleni nikoli ne vemo, kdaj bomo deležni manipulacij, podtikanj in groženj ravnateljice. Ravnatelji, s katerimi sem delala v svoji karieri, so vedno spoštovali stroko, v mandatu sedanje ravnateljice ni tako." Druga: "Priča smo lovu na čarovnice. Tisti, ki ji niso po godu, in to so tisti, ki še upajo izraziti svoje mnenje in opozarjajo na napake, so deležni njenih očitkov, klicev na individualne pogovore. Odvzemajo se jim kompetence. Sama se prikazuje kot žrtev, tistim, ki ugovarjajo njenim odločitvam, pa očita, da rušijo ugled šole."

Kaj se dogaja na Srednji šoli za oblikovanje Maribor?
Sašo Bizjak

Za zaposlene nima enakih meril

Učiteljice so bile za Večer pripravljene spregovoriti le v primeru, da njihovih imen ne bomo zapisali (jih pa hranimo v uredništvu, op. p.), saj jih je strah, da bi bile deležne maščevanja ravnateljice. So pa spregovorile, saj so prepričane, da se sodelavcem, ki so bili odpuščeni, dela krivica. "Ni tehtnih razlogov za to, da so izgubili službo. Gre za osebno maščevanje ravnateljice, saj sta tako Dejan Paska kot Cvetka Hojnik tudi zunaj šole priznana strokovnjaka na svojem področju."

Svet šole bo o dogajanju razpravljal za zaprtimi vrati.
Andrej Petelinšek

Od sveta zavoda ne pričakujejo, da bo ukrepal

Kljub temu so omenjene učiteljice prepričane, da bo, če se bo letos ponovno potegovala za položaj ravnateljice, dobila večinsko podporo učiteljskega zbora. "Nekateri jo bodo podprli zaradi strahu pred izgubo službe, drugi, ker jih nagrajuje s projekti, nekaj jih je tudi sama zaposlila in ji morajo biti lojalni." Kolegom najbolj zamerijo, da o celotnem dogajanju na šoli ne razmislijo. "Prav bi bilo, da bi se vprašali, ali vse, kar trdi ravnateljica, drži. Namesto tega ji slepo verjamejo in strežejo njenim ukazom." Tako kot člani sveta zavoda, od katerih ne pričakujejo, da bodo kakor koli ukrepali ob dogajanju. "Svet zavoda je konsolidiran v njeno podporo."
​Tudi zato si želijo, da bi vmes poseglo ministrstvo za izobraževanje. "A se je to, kot lahko vidimo, od dogajanja distanciralo. Pa čeprav tovrstno ravnateljičino početje, ko odpušča strokovno kompetentne ljudi, škodi tako dijakom kot dolgoročno tudi šoli."

Nadja Jager Popović: "S protesti, grožnjami in drugimi negativnimi medijski prispevki posamezniki in druge skupnosti iščejo pozornost za nadaljevanje svojih psihološko nasilnih dejanj."
Andrej Petelinšek

Ravnateljica: Ustvarjanje negativne slike

Za odgovor na očitke smo zaprosili tudi ravnateljico Nadjo Jager Popović. Njen odgovor objavljamo v celoti: "Svoje delo opravljam korektno, v skladu z zakoni in drugimi zakonskimi akti, kolikor mi to dopušča natančnost razumevanja le-teh. Ustvarjanje negativne slike delovanja in vzdušja na naši šoli je stvaritev posameznikov, v imenu katerih tudi objavljate takšne in podobne članke in podpirate miselnost uničevanja ugleda šole, posameznikov v šoli, zaposlenih, dijakov in vodstva, česar ne bom dopuščala, ker je moja naloga zagotavljanje nemotenega delovanja vzgojno-izobraževalnega procesa, ustvarjanje pozitivnega delovnega vzdušja in dobrih odnosov na SŠOM. Inšpekcijski pregledi in pritožbe so stalnica v slovenskem šolskem prostoru in modna muha zadnjih nekaj let. S protesti, grožnjami in drugimi negativnimi medijski prispevki posamezniki in druge skupnosti iščejo pozornost za nadaljevanje svojih psihološko nasilnih dejanj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta