Kako je župan Arsenovič dobil koalicijsko košarico

Igor Selan Igor Selan
24.05.2019 16:33

Župana Arsenoviča na dopisni seji mestnega sveta pri spremembi statuta, ki bi mu omogočila imenovanje še četrtega podžupana, ni ustavila opozicija, ampak kar svetniki iz koalicijskih vrst.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koalicija se ni poenotila pri vprašanju, ali se lahko statut občine spremeni na dopisni seji.
Sašo Bizjak

Mariborskemu županu Saši Arsenoviču niti v drugem poskusu ni uspelo prepričati dovolj mestnih svetnikov, da bi spremenili statut občine. Tokrat so mu podporo odrekli kar v koaliciji, spremembe statuta, ki bi županu omogočila imenovanje še četrtega podžupana, niso podprli trije svetniki Liste kolesarjev in pešcev, dva svetnika Liste za pravičnost in razvoj, Melita Petelin in Tatjana Frangež (Levica).
​Čeprav je tudi tokrat za spremembo glasoval Zvone Zinrajh (samostojni), podporo pa je župan nepričakovano dobil tudi pri treh svetnikih Liste Andreja Fištravca, je končni rezultat 26 od 30 potrebnih glasov pomenil, da je odločila koalicijska košarica. Arsenovič je dobil celo tri glasove manj kot na zadnji redni seji mestnega sveta pred slabima dvema tednoma.

​Kolesarji pogrešali tresočo se roko

​Kot je znano, je za spremembo statuta občine potrebna dvotretjinska in ne navadna večina. "Po tehtnem razmisleku smo se glasovanja vzdržali. V četrtek zvečer smo imeli dolgo razpravo, v okviru katere smo ugotovili, da se statut občine res ne bi smel spreminjati na dopisni seji. Starosta slovenske politike France Bučar je dejal, da se ustava, če se že spreminja, spreminja s tresočo se roko. Enak odnos je torej treba imeti tudi pri spreminjanju kateregakoli temeljnega akta, pa tako tudi lokalne skupnosti. Neke standarde demokracije je enostavno nujno treba spoštovati in preko tega v tem primeru pač nismo mogli," je povedal vodja svetniške skupine Josip Rotar.

Melita Petelin: Trije podžupani so dovolj

Medtem ko torej Auer napoveduje, da bi LPR spremembo statuta, če bi o njej še enkrat glasovali na redni seji, podprla, pa si župan niti v tem primeru ne more obetati podpore Petelinove. "Člani moje liste so soglasno proti spremembi statuta, ne glede na to, na kakšni seji se bo o tem odločalo. Menimo namreč, da imamo v mestu bolj nujne probleme in investicije, prav tako smo mnenja, da so trije podžupani dovolj," je jasna Melita Petelin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta