Kako se mariborski domovi za starejše pripravljajo na obiske

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
05.05.2020 01:00

Dom pod gorco bo vrata za zunanje obiskovalce odprl v četrtek, dom Tezno v ponedeljek, v Domu Danice Vogrinec in Sončnem domu še usklajujejo zadnje stvari.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Domu pod gorco načrtujejo, da bodo obiski zunaj.
Andrej Petelinšek

Minuli četrtek je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj presenetil z napovedjo, da lahko domovi za starejše ob strogem upoštevanju navodil pričnejo sprejemati obiske. A na to se je treba pripraviti. Vrat v prej skorajda hermetično zaprte domove ni mogoče odpreti brez zares temeljite priprave, ki je potrebna, da se zagotovi varnost za stanovalce, saj ti ob virusu covid-19 sodijo v najbolj rizično skupino ljudi.

Domska kavarna ostaja zaprta

"Dom bomo za obiske odprli v četrtek. Zdaj vse pripravljamo," pravi Gregor Žigon, direktor občinskega Doma pod gorco. Svojcem bodo obvestilo o tem posredovali po pošti, preko mailov in objave na svoji spletni strani. "Ker imamo to možnost, načrtujemo, da se bodo obiski izvajali zunaj, na prostem, pri povsem nepomičnih stanovalcih pa s poostrenim nadzorom v sobah," pravi Žigon.

Andrej Petelinšek

​Zadnja dva tedna so se pogovarjali preko ograje

"Dom bomo odprli 11. maja, a pri nas smo že 14 dni, ker imamo na srečo te danosti, omogočali obiske stanovalcev in njihovih svojcev na način, da so se lahko videli in pogovarjali preko ograje. To srečevanje smo omogočali vsem stanovalcem, tudi težje pomičnim in nepomičnim - te smo do ograje pripeljali na počivalnikih," pravi direktorica Doma starejših občanov Tezno Jasna Cajnko. Dodaja, da so za ta videvanja sami določili protokole ravnanja, ki so zelo podobni navodilom ministrstva: svojci so željo po obisku morali sporočiti v dom, kjer so jih uvrstili na urnik, da so se obiski razporedili in so lahko upoštevali varnostne razdalje. Urnik za srečanja ob ograji je narejen že tudi za ta teden, od drugega tedna naprej pa bodo, kot rečeno, obiski na vrtu doma.

Andrej Petelinšek

Svojce bodo obvestili v najkrajšem možnem času

V Sončnem domu točnega datuma odprtja doma oziroma omogočanja obiskov še niso določili. "Najkasneje bo to seveda 11. maja. Treba je vse dobro pripraviti," pravi Sanda Gavranović in dodaja, da bodo določene možnosti poskušali urediti že prej, denimo omogočiti srečevanja preko stekla ali pa z varnostnimi ukrepi na terasi. Več bo znanega v sredo. Svojce bodo obveščali preko telefonov, spletnih strani, facebooka.
V največjem slovenskem domu za starejše, Domu Danice Vogrinec, so včeraj pripravljali in usklajevali še zadnje detajle za odprtje doma; navodilo o tem, kako ravnati, bodo izdali v najkrajšem možnem času.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta