Kako se odzvati na sovražni govor? Mariborski zavod PIP ponuja pomoč

Nina Ambrož Nina Ambrož
08.12.2023 12:45

Zavod PIP, ki ima 20 let in letno brezplačno pravno svetuje 700 do 800 ljudem, z novim projektom Bodimo prijazni, kako prepoznati sovražni govor in ga preganjati

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zavod PIP želi javnost senzibilizirati do sovražnega govora in spodbuditi k ukrepanju.
Sašo Bizjak

Zaradi sovražnega govora je bilo v Sloveniji v zadnjih 12 letih spisanih 491 ovadb. 122 primerov se je zavrtelo v sodnih postopkih. Z obsodbo je bilo zaključenih le 34, kar je manj kot tri na leto. Zato da bi se sovražnemu govoru zoperstavili bolj aktivno in učinkovito, je mariborski Zavod PIP vzpostavil projekt Bodimo prijazni s točko, kjer ponujajo pomoč. Ta je namenjena vsem, posameznikom in organizacijam, ki zaznajo sovražno izražanje, se mu želijo zoperstaviti in ga želijo obsoditi, naznaniti ali preganjati po sodni poti. Svetovanje nudijo na tri načine, preko elektronske pošte info@zavodpip.si, po telefonu 080 12 55 ali s skeniranjem QR kode z dostopom do obrazca na pipovi spletni strani.

Vanja Čiček, vodja projekta Bodimo prijazni, je na današnji tiskovni konferenci povedala, da se sovražni govor širi zlasti na družabnih omrežjih. Državnotožilski spisi v Sloveniji kažejo, da je 53 odstotkov zadev predstavljajo zapisi uporabnikov s spleta. Zato je opozarjanje na normalizacijo sovražnega govora izjemno pomembna tema, ki jo je treba vedno znova naslavljati. "Posledice sovražnega govora prinašajo duševne motnje, depresijo, tesnobo, slabšajo odnose in vplivajo na fizično zdravje. Sovražna nastrojenost lahko vodi do družbenih trenj, vojn, genocida," je dejala Zala Urbanija, podpredsednica ŠOUM.

Bojan Golčar in Vanja Čiček
Sašo Bizjak

O novem projektu, v katerem sodeluje več kot 20 inštitucij, in 20-letnici delovanja Zavoda PIP sta govorila tudi Bojan Golčar, direktor Zavoda PIP, in Maja Šedivy, pipova pravna svetovalka. Vsebinski stebri mariborskega zavod, ki deluje kot stičišče nevladnih organizacij v Podravju, so pravo, informiranje o EU, mladina in podpora nevladnikom. Brezplačno pravno pomoč (ne pa zastopanja na sodišču) nudijo 700 do 800 občanom na leto, pretežno na področju delovnega, dednega, obligacijskega prava, ljudje se nanje pogosto obračajo v primerih prekrškov in izvršb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta