Kam z otrokom julija in avgusta: V Mariboru prvič dnevno varstvo

Barbara Bradač Barbara Bradač
21.06.2019 16:55

Letos bo med poletnimi počitnicami prvič dnevno varstvo s prehrano za otroke organizirano tudi v Mariboru in ga bo sofinancirala mariborska občina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dnevno varstvo bo izvajala Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor v Domu ustvarjalnosti mladih v Razlagovi ulici 16.
Sašo Bizjak

Še nekaj dni in za učence in dijake se bodo začele dolgo pričakovane poletne počitnice. Če bodo lahko prihodnja dva meseca brez šolskih skrbi otroci, pa to manj velja za njihove starše, predvsem tiste, ki imajo mlajše šoloobvezne otroke. Različni jezikovni, športni tabori namreč lahko zelo obremenijo družinski proračun. Na dedke in babice tudi ne morejo računati vsi. Zato so nekatere občine že prisluhnile staršem in subvencionirajo poletno varstvo tako, da je staršem lažje dosegljivo.
Že nekaj let so organizirani poletni tabori oziroma vesele počitnice s celodnevnim varstvom in organizirano prehrano v občinah Hoče-Slivnica, Duplek in Rače-Fram. Letos bo prvič takšno dnevno varstvo s prehrano, ki bo od 7.45 do 16.15, organizirano tudi v Mariboru in ga bo sofinancirala mariborska občina.

​ZPM: Prosta mesta so še

Dnevno varstvo bo izvajala Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor in bo v Domu ustvarjalnosti mladih v Razlagovi ulici 16. To bo dodaten celodnevni program s kosilom, ki se ga bo lahko udeležilo 25 otrok dnevno in ga bodo v ZPM izvajali ob pestrem in bogatem vsakodnevnem počitniškem programu. "Prosta mesta so še," vabi k prijavi Kornelija Kaurin. Prijavijo se lahko osnovnošolci do končanega 5. razreda, ki imajo stalno prebivališče v mariborski občini, če bodo prosta mesta še na voljo, tudi otroci iz drugih občin. Ker je število mest omejeno, bo otroka v počitniško varstvo možno vključiti za največ dva tedna, le v primeru prostih mest tudi več. Pogoj za vključitev je tudi ta, da so starši zaposleni in varstvo res potrebujejo. Plačilo za starše je 25 evrov na teden, za nekatere izlete je treba doplačati, za neobčane pa tedensko varstvo stane 50 evrov. "Za otroke, vključene v počitniško varstvo, bosta skrbeli mentorici, ki bosta ves čas z njimi, skupaj bodo odšli tudi na kosilo. Vključevali se bodo lahko v vse ponujene dejavnosti, mentorici pa bosta zanje pripravili tudi program. Vse druge naše dejavnosti čez poletje potekajo normalno, počitniško varstvo je naš dodaten program," izpostavlja Kaurinova.

Med počitnicami bodo ob ponedeljkih v Domu ustvarjalnosti mladih klepetali z živalmi.
Sašo Bizjak

"Starši so v stiski, potreba je velika"

Da je potreba po počitniškem dnevnem varstvu v Mariboru res velika, pove podatek, da so se izjemno hitro zapolnila vsa mesta počitniškega varstva, ki ga organizirajo v Domu Danice Vogrinec pod okriljem projekta Večgeneracijski center (VGC) Štajerska. "Zgolj v 27 urah so bila vsa mesta zapolnjena. Načrtovali smo varstvo za 25 otrok na dan, pa bomo v začetku julija in konec avgusta, ko je bilo največ interesa in prošenj, omogočili varstvo za kar 40 otrok," je povedal Said Bešlagič iz VGC Štajerska.

Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta