Kapacitete za covid bolnike v UKC Maribor so zapolnjene: Čez vikend enormni priliv bolnikov

Andreja Kutin Lednik
24.11.2020 16:00
Zaradi preobremenjenosti so sinoči iz UKC Maribor za namestitev covid bolnikov poiskali pomoč drugih bolnišnic v Sloveniji in prepeljali bolnike s covid-19 v Ljubljano. Prostora zmanjkuje tudi na urgenci.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Situacija je v prejšnjem tednu nakazovala, da smo dosegli plato covid bolnikov in da se bodo številke pričele umirjati. Ta trend smo opazovali do petka, preko vikenda pa je prišlo do enormnega povečanja števila bolnikov, in sicer 40, kar pomeni, da imamo sedaj hospitaliziranih 217 bolnikov. Glede na enormni priliv pacientov smo se včeraj znašli v zelo veliki stiski. Vse naše kapacitete so bile v nekem trenutku polne," pravi o stanju v UKC Maribor Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor. V tem trenutku se je pokazala solidarnost med slovenskimi bolnišnicami, pa tudi, da dispečerski sistem na nivoju države deluje, dodaja. Prvič so namreč prosili za urgentno pomoč državni dispečerski center: "V trenutkih največje krize se je vključil nacionalni koordinator za distribucijo covid pacientov po slovenskih bolnišnicah, ki je sprejel odločitev, da bolnišnice, ki v tem trenutku še niso tako obremenjene kot bolnišnice v severovzhodni Sloveniji, zaprosi za dodatno hospitalizacijo covid pacientov: Tako so bili nekateri pacienti iz mariborske regije prerazporejeni v druge slovenske bolnišnice, pa tudi v ljubljanski klinični center, ki je proporcionalno tudi skoraj tako obremenjen kot mariborski klinični center," poroča o včerajšnjih dogodkih Vogrin.

Na severovzhodu države so praktično vse predvidene kapacitete za covid bolnike zapolnjene, največji problem pa predstavljajo bolniki, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, v UKC Maribor je na intenzivnem covid oddelku 47 pacientov, v Ljubljanskem kliničnem centru le nekaj več - 59.

"Kljub izrednemu porastu covid bolnikov v UKC Maribor zdravimo onkološke bolnike, tiste, ki so k nam napoteni s stopnjo nujnosti štiri, torej zelo hitro in vseh drugih pacientov, pri katerih z zdravljenjem ne moremo odlašati," dodaja Vogrin

Gregor Prosen predstojnik urgentnega centra UKC Maribor, kamor so prišli bolniki, ki jih včeraj zvečer niso mogli namestiti v UKC Maribor poudarja: "V zadnjih mesecih beležimo v urgentnem centru izredno strm porast bolnikov s covid-19, v urgentni center prihajajo bolniki iz ožje mariborske regije in širše. Ta rast se ne ustavlja. Porast števila bolnikov je velik, a še večji je porast števila s hitrimi testi prepoznanih okuženih pacientov."

Vsi postopki obravnave, stabilizacije pacientov so pri okuženih nekajkrat daljši, zahtevajo pa tudi več kadra. To veliko število pomeni težavo tako za urgentni center kot covid oddelke. "Zaradi tega smo našo sivo cono, kjer so bolniki za katere vemo ali utemeljeno domnevamo, da so kužni, morali razširiti na enkrat večje kapacitete, saj možnosti za hospitalizacijo ni bilo. V takšni situaciji se moramo poslužiti ključa razdelitve pacientov v druge bolnišnice. Ravno sinoči smo bili priča temu, da ni bilo možno hospitalizirati stabilnih pacientov v UKC Maribor, zato smo bili primorani prositi za pomoč dispečerski center na državnem nivoju, kjer so nam ponudili do 10 bolniških postelj v Ljubljani, pet v Izolski bolnišnici in pet v Šempetru. Vseh možnosti nismo rabili, nekaj virov smo poiskali še znotraj UKC Maribor. A mesta in vire v UKC Maribor porabljamo do konca zmogljivosti," opozarja Prosen.

Sicer Prosen vodi tudi verifikacijo hitrih antigenskih testov, ki so se izkazali za dober filter pri preprečevanju vnosa okužb v ustanovo, trenutno preizkušajo dva od testov nižjega cenovnega razreda, ki kažeta dobre rezultate.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta